Ekonomi tıkırındaysa, bir haftada 2 af neden çıktı?

HAYRETTİR, Başbakan'ın il il dolaşıp parti kongrelerinde ekonomik kalkınmayı, artan refahı anlattığı hafta AKP Meclis'ten 2 af yasası birden çıkarttı.

Kart ve prim borçları uzun vadeli takside bağlandı. Yani Başbakan'a göre ekonomi canavar gibi... Ama tüketici borcunu, sanayici işçisinin SSK primini, esnaf Bağ-Kur taksidini ödeyemiyor, üstelik hükümet de "haklısınız, zordasınız" diye yasa çıkartıyor. Partisi, hükümeti ya Başbakan'ı işletiyor veya halkı kandırıyor.

* * *

Türkiye'de zengin-yoksul uçurumu her zaman vardı. AKP iktidarı bu uçurumu kapatamadı, üstüne yeni bir çatlak ekledi. "Kazanan Türkiye" AKP iktidarında borsanın, gerileyen faizin, yerinde sayan kurun nimetinden yararlandı. Ama istihdam ve reel ücretler artmayınca "Ödeyen Türkiye" tıkandı. Tüketici kredileriyle, kart borcuyla yaşanan sahte cennette sona gelindi. Hükümetin "ekonomi tıkırında" propagandasını peş peşe af yasalarıyla tekzibi bu /images/100/0x0/55eb3d9bf018fbb8f8b462e8yüzden! Seçim korkusu belası.

* * *

Üstelik Başbakan'ın "Kredi kartı sorununu kucağımızda bulduk" türü enkaz edebiyatı yanıltıcı. Çünkü hükümetin bu son affı ilk değil. 2003 sonundaki sicil affından 30 bini kredi kartı borçlusu, toplam bir milyon kişi yararlandı. Ödenmeyen çek ve senetlerin bozuk sicili silindi. Peki ne oldu? O günden bu yana, iki yılda batık kart sayısı altı katına çıktı. Af lafının çıkmasıyla birlikte son on iki ayda kart borcu artmadı ama batak oranı tırmandı, ahalinin ahlakı bozuldu.

* * *

Popülizm açısından AKP'nin geçmiş hükümetlerden farkı yok, sadece yöntemi örtülü. Eskiden köylünün, küçük sanayici ve esnafın oyunu satın alabilmek için kamu bankalarına zarar etme görevi verilirdi. O görev zararları birikti, 2001'de yakından uzaktan alakası olmayanlar ödedi. AKP iktidarının 4 yılda çıkardığı ikinci af da bedava değil, sadece fatura adresi hazine yerine bankalar. Bankalar da zararı borcunu aksatmadan ödeyene yıkacak, aracılık ücretlerine yansıtacak.
Yazarın Tüm Yazıları