Ehliyet ve pasaport için önce meditasyona gidin

ANKARA Emniyet Müdürlüğü’nün en yoğun şubelerinden biri Trafik Tescil, diğeri ise Pasaport Şubesi.

Geçen hafta yayınlanan ilk yazımın ardından, birçok vatandaş elektronik posta adresime gönderdiği mesajda, iki şubede yaşanan aşırı yoğunluktan yakındı.
Okurlarımızdan Ahmet Türkmen, yurt dışında toplantıya katılacağını, pasaportunun süresini uzatmak için üç gün üst üste emniyete gittiğini ancak sıra numarası dahi alamadığını belirtti.
Okurumuz Emel Uzun ise, ehliyetini yenilerken Trafik Tescil Şubesi’ndeki yoğunluğu, “Nefes almakta zorlandım” diyerek özetledi.
Önce psikolojik olarak hazırlanın
Uzun süredir polis muhabiri olarak görev yaptığım için öncelikle şunu söylemeliyim; bu günlerde Pasaport Şubesi’ne işiniz düştüyse, her şeyden önce kendinizi psikolojik olarak hazır hissedin. Çünkü, işiniz gerçekten çok zor. Hac ve umre döneminin yaklaşması, şubedeki yoğunluğu iki katına çıkarırken, yaz tatili için yurt dışı seyahatine gitmek isteyenler talebi daha da arttırıyor. Buna rağmen şubedeki personel sayısı ise aynı!
Şanslı bin vatandaş
Sıramatikten numara almak isteyen yüzlerce vatandaş güneşin ilk ışıklarıyla birlikte emniyetin kapısının önünde nöbet tutuyor. Kapılar açıldıktan birkaç dakika sonra ise numaralar tükeniyor. Numara alabilen bin şanslı vatandaşın arasındaysanız, işlemleriniz gün içinde tamamlıyor. Yok değilseniz vay halinize.
Sorunun temelinde, Pasaport Şubesi’nde özveriyle çalışan hiçbir rütbeli ya da rütbesiz polis yok. Aksine görevli polisler insan üstü çalışma ve gayretle vatandaşın işlemlerini kısa sürede halletmeye çalışıyor.
O zaman “Sorun ne?” diye soracak olursanız, cevapları şöyle sıralayabilirim:
Çalışan personelin yetersizliği, şubeye ayrılan alanın dar olması ve zaman zaman arızalanan sistem.
Yeni hizmet binası şart
Düşünün, merkez nüfusu 4.2 milyonu bulan Ankara’da, Pasaport Şubesi’nde görev yapan sadece 60 personel var. Hergün binlerce vatandaşa 60 kişiyle hizmet sunup, tek tek memnuniyetini kazanmak tabii ki olanaksız. Zaten konuyla ilgili görüştüğüm üst düzey yetkililer de benimle aynı düşüncede. O zaman sorunun aşılmasında alınacak en önemli tedbir Pasaport Şubesi personel sayısının en azından iki katına çıkarılması ve hizmet alanının genişletilmesi olacak.
Halen İzmir Emniyet Müdürü olarak görev yapan Ercüment Yılmaz, Ankara Emniyet Müdürü olduğu dönemde Pasaport Şubesi’nin yeni bir hizmet binasına taşınması için girişimlerde bulunmuştu. Ancak proje, Yılmaz’ın tayininin çıkması nedeniyle rafa kalktı. Eğer şubenin yoğunluğunun hafifletilmesi isteniyorsa biran önce projenin hayata geçirilmesi önemli.
Haftasonları da çalışsalar
Emniyet, aynı sorunların yaşandığı Trafik Tescil Şubesi için de vatandaşları rahatlatacak tedbirler almalı. Ehliyet, ruhsat, plaka ve diğer trafik işlemleri için insanlar saatlerce hatta günlerce şubede bekletilmemeli. Bankoların arkasında özveriyle aralıksız çalışan az sayıdaki polis memuru ve rütbeli de böylece mağdur edilmemiş olur.
Okurlarımızdan Murat Salman, her iki şubenin hafta sonu da hizmet vermesini istediği elektronik postasında, yoğunluğun azalabileceğine dikkat çekiyor. Bolu Emniyet Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde hayata geçirdiği bu projenin, Ankara’da da Pasaport Şube için en azından hac ve umre dönemlerinde uygulanabilir.
Yazarın Tüm Yazıları