Uzmanlar MEB’in YKS ‘tüyo’larını yorumladı: Adaylar çalışmalarını buna göre planlasın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar MEB’in YKS ‘tüyo’larını yorumladı: Adaylar çalışmalarını buna göre planlasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 10:00

MEB, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için soru çıkacak konuları, kazanım ve açıklamaları ilk defa kamuoyuyla paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, böylece öğrenciler üzerindeki sınav baskısının ve stresin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi. Uzmanlar ise adayları, bu dosyayı dikkatle incelemeleri konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019’da üniversite sınavında soru çıkabilecek konuları ve kazanımları açıkladı. 2019 yılı Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) dersler bazında sorulacak sorulara ait konu, kazanım ve açıklamalar MEB’in Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. İlk defa kamuoyuyla üniversite sınavıyla ilgili konu ve kazanımların paylaşıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

SINAV STRESİNİ AZALTACAK
“Her yıl gerçekleştirilen ve ÖSYM Başkanlığı ile paylaşılan ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavlarına Esas Konu, Kazanım ve Açıklamalar’ Bakanlığımız tarafından ilk kez öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve kamuoyuyla paylaşıldı. Bu paylaşımla 2019‘da ÖSYM Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek yükseköğretime geçiş sınavlarına girecek öğrencilerimizin üzerindeki sınav baskısı ve stresin asgariye indirilmesi, öğrencilerimizin sınavda karşılaşacakları soruların mahiyeti hakkında önceden bilgilenerek çalışmalarını bu doğrultuda planlamalarına katkı sağlanması amaçlandı.”

Haberin Devamı

ORTAYA ÇIKABİLECEK MAĞDURİYETLERİ ÖNLEYECEK
Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, müfredat değişikliği sonucu ortaya çıkabilecek mağduriyetleri önlemek amacıyla böyle bir çalışma yapılmış olabileceğini söyledi. Geçen yılki üniversite sınavlarında müfredat değişikliği sonucu adayların bazı konuları görmediği halde sınavda çıkması, “Müfredat dışı soru soruldu” tartışmalarına neden olmuştu.

Ünsal, çalışmayı olumlu bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Müfredatlarda kademeli geçiş gibi bir işlemle sürece başlamışlardı. Ancak bu yıl 12’nci sınıf öğrencileri yeni müfredatla ders görmeye başladı. 9, 10 ve 11’inci sınıftayken eski müfredatla eğitim aldıkları için MEB bu sene YKS’de eski müfredat dağılımına aykırı bir durumla karşı karşıya bırakmamak için bu belgeyi yayınladı. Ortaya çıkacak mağduriyeti önlemek ve kanuni bir hak talebinin önüne geçebilmek adına yapılmış doğru bir çalışma. Adaylar sınavda nelerden sorumlu olduklarını bilecek, hangi kazanımlarla sorgulanacaklarını öğrenmiş olacaklar. Oradaki her kazanımdan soru çıkacak diye bir kaide yok, sınavlardaki soru sayısı belli. Ancak sınavın sorularının bu kazanımlar ekseninde çıkması bekleniyor ve adayların bunları bilerek, hazır halde bulunmaları gerekiyor.”

Haberin Devamı

DERS DERS VE YIL YIL AÇIKLAMA YAPILDI
Ortak derslere ait kazanım ve açıklamalar metninde; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe, Mantık, Sosyoloji ve Psikoloji derslerinin 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf kazanım ve açıklamalarına yer verildi. Yabancı dil konusunda ise, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça’yla ilgili konular yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!