TEOG'da sürpriz yok

Güncelleme Tarihi:

TEOGda sürpriz yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 09:10

TEOG kapsamında 8’inci sınıf öğrencilerinin 27 ve 28 Nisan'da girecekleri ikinci dönem ortak sınavlarında yöneltilecek sorular, 10 bin soruluk havuzdan seçildi. Ancak yetkililere göre, sorularda sürpriz yok...

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, 8’inci sınıf öğrencilerinin 27 ve 28 Nisan'da girecekleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi soruları ve sistemle ilgili bilgi verdi.
Sistemin üçüncü yılında olduğunu hatırlatan Çetin, bugün ilki yapılan merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 167 binin üzerinde öğrenci katılımı olacak şekilde hazırlandıkları belirtti. Sınavların yurtiçinde 970, yurtdışında 15 merkezde gerçekleştirileceğini kaydeden Çetin, ortak sınav sisteminde bu yıl bir değişiklik yapılmayacağının da altını çizerek özetle şu açıklamalarda bulundu.

SORULARA UYDUDAN TAKİP

“Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Bugün ilk oturumu gerçekleştirilecek ortak sınavlar için 81 ile genelge göndererek gerekli tedbirlerin alınmasını istedik. Sınavda çıkacak soruların matbaa basım süresince emniyet mensupları 24 saat nöbet tuttu ve gerekli tüm güvenlik önlemleri alındı. Görevliler, 38 gün önce matbaaya girdi, bu süre içerisinde dışarıya hiçbir şekilde çıkmadı ve herhangi bir elektronik cihaz kullanamadı. Sınav salonu ve çevresinde sinyal kesiciler yer aldı. Sınava girecek 1 milyon 167 binin üzerindeki öğrenci ve altı ders için toplam 8 milyonun üzerinde kitapçık ve aynı sayıda cevap kâğıdı basıldı. Soruların taşındığı araçlar uydudan izleniyor, nerede durdukları ve hangi güzergahı izledikleri adım adım takip ediliyor.”

Haberin Devamı

OPERASYON BÖLGESİNDE TEOG YOK

“Soru hazırlama sürecinde havuz sistemini kullandık. Türkiye’nin çeşitli okullarından 87 öğretmen 5 bin soru hazırladı. Havuzumuzda yer alan 5 bin soruyla bu sorular birleştirilerek toplam 10 bin soruluk havuz oluşturuldu. TEOG sorularını, her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 31 öğretmen, 25 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen redakte etti. Sorular, bu havuzdan çekilerek matbaa aşamasına gönderildi. Ortak sınavlar, terör nedeniyle yürütülen operasyonların devam ettiği ilçelerdeki okullarda yapılmayacak. Öğrenciler kendi okullarına en yakın okullarda sınava alınacaklar.”

Haberin Devamı

MARATON İKİ GÜN SÜRECEK

“TEOG ikinci dönem sınavları 27 Nisan'da başlayacak ve iki gün sürecek. Merkezi ortak sınavlara 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımı öngörülüyor. Sınavlar, yurtiçinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirilecek. Özel gereksinimlerini belgelendiren üç öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve 15 dakika ek sınav süresi tanınacak. Sınavın yurtiçi ve yurtdışındaki oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.”

Haberin Devamı

İŞTE SINAV KURALLARI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, TEOG sınavlarıyla ilgili şunlara da dikkat çekti: “Sınav salonlarına bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile gelmek yasak. Söz konusu cihazları bulunduran öğrencinin sınavı tutanakla geçersiz sayılacak.”

MAZERET MAYISTA

“Öğrenciler, 27 Nisan'daki birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan'daki ikinci oturumda fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dilden sınava girecek. Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir yazılı süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında sınava alınacak. İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak. TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendiren öğrenciler, 14-15 Mayıs’ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, haziran ayı içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!