Sınavlar ve tatil

Güncelleme Tarihi:

Sınavlar ve tatil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 09:28

Eğitim döneminin son ders zili cuma günü çaldı. 17 milyonu aşkın öğrenci, 1 milyon 21 bin öğretmen 3 ay sürecek tatile girdi. Ancak ortaokul ve lise son sınıflara tatil yok. Özellikle haziran-temmuz arasında heyecan, stres ve koşuşturma olacak. Çünkü 30 Haziran’da merkezi ortak sınavlara girenlerin yerleştirmeye esas puanları (YEP) açıklanacak. 14-24 Temmuz arasında lise tercihleri alınacak. Ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri de 30 Haziran-14 Temmuz arasında yapılacak. Liselere yerleştirme sonuçları 8 Ağustos’ta ilan edilecek.

Haberin Devamı

Lise son sınıflar için bekleyiş Ağustos’ta da devam edecek. 11 Temmuz’da açıklanacak LYS sonuçlarının ardından Temmuz-Ağustos arasında tercih dönemi olacak. Geçen hafta sonu ve önümüzdeki hafta sonu yapılacak LYS’lere 1 milyon 72 bin aday girecek. En çok başvuru LYS-1’e. 800 bini aşkın adayın gireceği 11 Haziran’daki matematik sınavının ardından LYS-3’e (Edebiyat-Coğrafya) 832 bin aday katılacak.

100 bin kişinin gireceği Yabancı dil sınavının ardından en az başvuru 17 Haziran’da yapılacak LYS-2’ye (Fen Bilimleri) oldu.

400 BİN ADAY LYS’YE HAK KAZANDI, AMA SINAVA GİRMİYOR

180 puan üstünde olup LYS’ye katılmaya hak kazanan yaklaşık 400 bin aday, önümüzdeki sınavlara katılmıyor. Aslında yarış 1 milyon aday arasında olacak. YGS-1’de 773 bin, YGS-2’de 762 bin, YGS-3’te 1 milyon 476 bin, YGS-4’te 1 milyon 426 bin, YGS-5’te 1 milyon 317 bin, YGS-6’da 1 milyon 84 bin aday 180 ve üzerinde puan aldı.

Haberin Devamı

10-11 Haziran’da Sosyal Bilimler ve Matematik sınavının ardından 17 Haziran’da fen ve yabancı dil ile 18 Haziran’da Edebiyat-coğrafya sınavları yer alıyor. Sosyal Bilimler testi kolay olduğu için katsayıları düşürebilir, yorumu yapıyor uzmanlar. Bu durumda üniversite tercihlerinde de zor bir süreç bekliyor demektir. 

15 DAKİKA KURALINA DİKKAT!

Adaylar için bu sınavda en büyük yenilik açık uçlu sorular. Her LYS’de 3’er açık uçlu soru yer alacak. Bunlar da testlerin sonunda yer alacak. 10 Haziran’daki Sosyal Bilimler testinde açık uçlu soruları adaylar kolay buldu, umarım diğerleri de öyle olur.

Aman ‘15 dakika’ kuralına dikkat. Ne olur, ne olmaz bütün adaylar sınav yerlerine yarım saat önceden gitsinler, salonların önünde hazır olsunlar ki YGS’deki mağduriyetler yaşanmasın. 1 dakika nedeniyle onlarca adayın binalara alınmadığı düşünülürse bu konuda daha özenli olmakta yarar var, diye defalarca yazdık ama kimliğini unutan da, bahçede sigara içtiği için salona gecikip sınava alınmayanlar da oldu. Burada adayların çok ama çok dikkatli olması gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!