Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor? Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi

Güncelleme Tarihi:

Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 10:19

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez bu yıl uygulanan ‘dönem sonu faaliyet haftası’ okullarda renkli etkinliklerle geçiyor. Öğretmenler kermesten sosyal sorumluluğa birçok etkinlik düzenlerken, 19 Ocak Cuma günü karne almaya hazırlanan öğrenciler dönemin stresini atıyor. Hafta kapsamında bir okul ziyareti yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de öğrencilerle kelime oyunu oynadı. Okullarda şenlik gibi geçen son hafta uygulamasını inceledik.

Haberin Devamı

MEB bu yıl ilk kez ‘dönem sonu faaliyet haftası’ uygulamasını hayata geçirdi. Bu kapsamda ilk ve ortaöğretim okullarında 15-18 Ocak arasında yani yarıyıl tatilinden önceki haftada matematik Türkçe ya da coğrafya dersi yerine öğretmen ve öğrencilerin organize ettiği etkinlikler yapılıyor.

TECRÜBE PAYLAŞTILAR, KERMES AÇTILAR
Etkinlikler kapsamında birçok okul renkli faaliyetlere sahne oldu. Gaziantep’te Sarısalkım Ortaokulu’nda Türk Bilim İnsanları Keşif Müzesi’nin açılışını öğrenciler ilçe mili eğitim müdürü ile birlikte yaptı. Bingöl’de ise MEV Öğretmen Serkan Akyaz İlkokulu ve 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu Tarafından Gazzeli Çocuklar Yararına Kermes ve Resim Sergisi düzenledi. Bursa’da da Erdem Bayazıd Ortaokulu’nda Yüzyüze 100 Oyun etkinliklerinden” İp Atlama” oyunu oynandı. Ağrı’da Aşağı Köşk Okulu’nda okul müdürü Gürhan Dursun, karların üstünde Barış Manço şarkılarını gitarla çalıp söyleyerek konser verdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da Bostancı Atatürk Ortaokulu 5’nci sınıf öğrencileri “Yetenek Saati” etkinliğinde, Türkçe öğretmenleri eşliğinde Cahit Sıtkı Tarancı şiirlerini resimlerken birbirlerine öğretmen oldu. Ankara’da Perihan Erdoğan Ortaokulu öğrencileri Hacettepe Üniversitesi Biyoçeşitlilik Müzesi ve ODTÜ Geçmişten Günümüze Tarih Müzesi’ni ziyaret etti. İzmir’de okullarda eş zamanlı olarak “Bilgi Yarışması, Kelime Oyunu, Görsel Sanat Bilim ve Spor Saati” etkinlikleri gerçekleştirildi. Batman’da Vakıfbank İlkokulu’nda düzenlenen komedi saatinde öğrenciler birbirilerini güldürdü.

Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi

VELİLER NE DEDİ?
Başak Güneş Kolcuer (Veli-eğitimci): Okullarda son haftanın amacına uygun etkinliklerin yapılmasını destekliyorum. Eğitim sadece derslerde ve ders kitaplarıyla devam eden bir süreç olmamalı. Farklı oyunsal etkinliklerle de hayat becerileri, sosyal yaşam ve iletişim öğretilerek eğitim devam eder.

 

Haberin Devamı

Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi


Özlem Orçun (3 çocuk annesi- eğitimci): Çocukların öğrenim kayıpları ve telafi ihtiyacı ciddi bir gerçek ancak sınav psikolojisi denilen bir durum da var. Sınavdan çıkmış çocukların rahatlamalarını sağlamak onların okulu sevmelerini sağlar. Başka bir açıdan bakınca da bazı çocuklar bu haftayı okula gitmeme fırsatı olarak da görebilir. Bu devamsızlığı arttırabilir. Bazı sınıfların mevcudun yarısının gelmediğini duyuyoruz. Yani okullarda etkinliklerin ne kadar doğru yapılandırıldığı da önemli.

Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi


Himmet Doğan (Grafik tasarımcı): Öğrencilerin hayata karışmaları, sosyalleşmeleri, okul ortamının daha çekici hale getirilmesi bağlamında etkinliklerin artırılmasını özünde doğru bir yaklaşım. Ama öğrenciler özellikle özel okullarla çılgın bir rekabet içinde ve eğitime odaklanmada zorlanan bir kuşak bizim çocuklarımız. Ders anlatımlarının ve konu öğrenmelerinin azalmasıyla bu rekabette geri kalacaklarına dair endişe de duyuyorum.

Haberin Devamı


Pınar İlhan(Tasarımcı): Bu sene sınıfta kalma olduğu için çocuklar için daha stresliydi. Sınavlar yapılıp bittiği, puanlar verildiği için etkinlik yapılması benim açımdan bir sorun teşkil etmiyor. Çocukların da okulda rahatlamaya ihtiyaçları var.


BAKAN TEKİN KELİME OYUNU OYNADI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Ümitköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret ederek “dönem sonu faaliyet haftası” kapsamında öğrencilerin gerçekleştirdiği etkinliklere katıldı. İlk olarak drama atölyesinde “kalem” kelimesinden yola çıkarak öğrencilerle kelime oyunu oynayan Bakan Tekin, daha sonra kodlama atölyesini ziyaret ederek TEKNOFEST’te derece alan İHA (drone) ve hidroponik tarım projelerini inceledi.

 

Haberin Devamı

Okullarda şenlik gibi son hafta nasıl geçiyor Öğrenciler müze açtı, müdür konser verdi


KESMES DE VAR, OYUN DA
MEB tarafından okullara gönderilen kılavuza göre gerçekleştirilen bazı etkinlikler şöyle:
En Sevdiğini Paylaş: Öğrenciler kendileri için anlamlı bir eşyayı yanında getiriyor ve tüm sınıfa o eşyanın hikâyesini anlattıktan sonra bir başka arkadaşına hediye ediyor.
Kermes: Okul genelinde organize edilen kermese tüm öğrenciler katılarak yiyecekler getiriyor ve düzenlemelerini kendileri yapıyor.
Yetenek Paylaşım Saati: Öğretmen ve öğrencilerin ortak katılımı ile başvuran herkes, sahip olduğu bir yeteneğe ya da ilgi duyduğu bir alana dair atölye, sunum, söyleşi gerçekleştiriyor.
Görsel Sanat, Bilim ve Spor Saati: Okul inisiyatifiyle belirlenen bir görsel sanat, bilim ya da spor aktivitesi gerçekleştiriliyor.
Hitabet Oyunları: Belirlenen iki konu ile öğrenciler sınıf içinde hitabetlerini geliştiriyor.
Komedi Saati: Sınıflarda fıkralar ve hikâyelerin anlatılıyor.
Oyun Saati: Çeşitli kutu oyunları ve drama oyunlarının oynandığı serbest zaman etkinliği planlanıyor.
Dönem Sonu Gösterileri: Okul bünyesindeki koro, tiyatro ekibi, şiir grubu gibi topluluklar performans sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!