Mesleki eğitimin nabzı Antalya’da atıyor... Öğrencilerin yüzde 42’si meslek lisesinde

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitimin nabzı Antalya’da atıyor... Öğrencilerin yüzde 42’si meslek lisesinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 09:37

MEB, mesleki ve teknik eğitimi mercek altına alıyor. Özel ve kamu sektör temsilcilerinden öneriler almak amacıyla Antalya’da ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’ düzenleniyor. Toplantıda konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, “Bugün ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42’si mesleki eğitimi tercih ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Antalya’da düzenlenen ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı’ başladı. 12 Ocak’ta sona erecek ve 70 sunumun yapılacağı etkinlikte, mesleki eğitimle ilgili sorunlar ve öneriler konuşulacak. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42’sinin meslek lisesini tercih ettiğini belirterek şunları söyledi:

1 MİLYON 68 BİN ÖĞRENCİ
“Bugün ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42’si mesleki eğitimi tercih ediyor. Önümüzde 14-18 yaş arası, çok genç bir kitle var, gençlerimiz var. Bunlara hem milli manevi değerleri öğreteceğiz, hem ahlaklı birer usta olması için uğraşacağız, hem de globalleşen dünyada yeni çıkan teknolojiyi öğretmenlerimizle birlikte onlara aktarmamız gerekiyor. O anlamda 3 bin 583 meslek lisemizde 132 bin 56 öğretmenimizle, 1 milyon 68 bin 660 öğrencimizle şu anda mesleki eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesleki eğitimde Avrupa normlarıyla aynıyız, geri değiliz.

Haberin Devamı

TEMATİK LİSELER NEDEN AÇILDI?
Tematik lise, özellikle üetime yönelik, endüstri 4.0’a uyarlanmış. Açtığımız bir okul da yazılımla ilgili. Şu anda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yazılımın kullanımını da yeniden güncelliyoruz. Endüstri 4.0’a uygun halde her türlü programcılığı bilen bir meslek lisesi mezununu üniversitelere teslim edeceğiz. Yani tematik lise açılmasının nedeni, yazılım endüstri 4.0’a uygun nitelikli bir kadro gerekliliğinden doğdu.

TEOG SONRASI MESLEK LİSELERİ DARBE YİYECEK Mİ?
Tabii TEOG’un kaldırılmasının ardından insanlar şu endişeyi taşıyor: Yeni sınav sistemiyle birlikte acaba meslek liseleri darbe yiyecek mi? Türkiye'de mesleki eğitimin sahibi var. Milli Eğitim Bakanımız, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız sahibi. Cumhurbaşkanımızın son günlerdeki söylemlerini dinlediyseniz, mesleki eğitimden bahsetmeye başladı. Bunlar artık üst yöneticilerimizin gündemine taşınmaya başlandı. Bugün çekirdek grubun yapacağı çalışma, değerli arkadaşlarımız tarafından incelendikten sonra bir rapor haline getirilerek en üst düzeye kadar bu rapor ulaştırılacak. Ocak ayının sonuna kadar bir sunum yapılacak. Çok yoğun bir mesai harcıyoruz. Bir şeyi bu ülkede değiştirmek kadar zor bir şey yok değerli arkadaşlar. Alışkanlıklar, ön yargılar var. Bunların hepsini bertaraf etmek için ciddi bir mesia harcamak zorundayız. 6764 sayılı yasada sektörün, bizim arzuladığımızı birleştirerek ne yapmak istediğimizi kanunlaştırdık. Bu kanunla birlikte mesleki ve teknik eğitimde sessiz bir devrim yapıldı. Bu sessiz devrimi bundan sonra sesli hale getireceğiz. Yüzde 60'a çıkaracağız ama nitelikli olarak çıkaracağız.

Haberin Devamı

İKİ TABANA OTURTTUK
Mesleki eğitimi iki tabana oturttuk. Birincisi iş başı eğitim. İkincisi sektör, akademik bazlı eğitim. İş bazlı eğitimde stajı zorunlu hale getirdik. İşletme eğitimini zorunlu yaptık. Bunları izliyoruz. Yeni sistemde bizim özellikle yüzde 90'lık bir hedef kitlemiz var. Yüzde 10'u sınavla alacağız. Bu yüzde 90'lık hedef kitlesinden ne kadar çok mesleki eğitime öğrenci kazandırabilirsek o zaman sektörün aradığı iş gücünü teslim etmiş oluruz. Yüzde 10'luk dilimde mesleki eğitimden de olması gerekiyorsa olacak.

MÜHENDİSLİK TERCİHİNDE EK PUAN VERİLEBİLİR
İmalat sanayinde yıllık 14-15 bin mühendise ihtiyaç var. Bunu da mutlaka mesleki ve teknik Anadolu liselerinden yetiştirmek zorundayız. Aksi takdirde bir bilgi kaybı oluyor. Bu öğrencilere, kendi alanında mühendisliğe yerleştiğinde ek puan verilmesi gerekiyor. YÖK Başkanı da buna sıcak bakıyor. Bu da kısa zamanda hallolursa meslek lisesi öğrencilerinin 28 Şubat’taki mağduriyetleri giderilmiş olacak.

MESLEK LİSELİLERİN ÜNİVERSİTE YOLU AÇIK
Meslek lisesi öğrencilerinin tamamının üniversite yolu açık. Yeni yerleştirme sisteminde ülkemizin gerçek ihtiyacı olan mühendislerin de buralardan yetiştirilmesini istiyoruz. Fizik, matematik ve kimya bilmeyen öğrenci iyi bir mühendis olamaz. Bunları bilecek. Ama bunun yanında meslek dersleri de verdiğinizde o çocuk bilgi israfı olmadan mühendis olarak yetişecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın talimatıyla okulların puan ortalamalarını ve 81 ilin mesleki eğitim sıralamasını ortaya çıkaracağız. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ‘Meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik olması’nın gündemde olduğunu söyledi. Meslek liselerinin de bu uygulamaya dahil olmasını arzularız. Teknik kolej gibi devlet teşviği vererek özel çıraklık merkezleri açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını tamamladık.

TÜRKİYE MESLEKİ EĞİTİMLE KALKINACAK
Burada şunun için toplandık. Müsteşarımız başkanlığında sık sık bir araya geliyoruz. Biz şunu istiyoruz, acaba mesleki eğitimi daha iyi hale nasıl getiririz? Alıntı modellerle mesleki eğitimi bir yerlere götürmeye çalıştık. Bağımsızlığını kazanmasında katkımızın olduğu Kore'nin, bugün kendi markası var. Bizim hala bir markamız yok. O halde bizim artık markalarımızın olması lazım. Gençlerimizi buna göre yetiştirmek zorundayız. Kendi tarımımıza sahip olacağız ama kendi teknolojimizi de kendimiz üretmek zorundayız. Bunun için buradasınız. Üç daire başkanı, uzmanlar burada sizi yalnız bırakmayacak. Türkiye mesleki ve teknik eğitimle kalkınacak. Mesleki ve teknik eğitimin bir strateji belgesi var. Bu 2018 yılında bitiyor. Geçen sene Antalya'da yaptığımız kongrede şunu gördük 4 yıllık yetersiz. 2 yılda tamamlamışız. Öngörülerin tamamını yerine getirmişiz. Resmi bir yol haritamız olması lazım. Eylem planımızı 2023'e uzattık. 2018-2023 arası mesleki eğitimde neler yapacağız, ne olması gerekir bunları yazabilir, söyleyebilirsiniz. İnşallah çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

ATALET VARDI
Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
"Uzun zamandan beri üzerinde atalet olan mesleki ve teknik eğitimde, önce yasal düzenlemeleriyle sonra bu tarz politika belirleme çalışmalarıyla büyük bir çabanın içerisindeyiz. Gelinen nokta bu çalışmalarla çok daha ileriye taşınacak. Çalışma süresince ihtiyaç duyulan her türlü hizmet için yanınızda olduğumuzu ifade ediyorum."

BAKMADAN GEÇME!