Kantinlerde kira artışı yüzde 25 olacak

Güncelleme Tarihi:

Kantinlerde kira artışı yüzde 25 olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2022 12:12

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2022-2023 eğitim öğretim yılı boyunca kantinlerdeki kira artış oranını yüzde 25 ile sabitleme kararı aldık” dedi. Bakan Özer, Kocaeli programı kapsamında yaptığı valilik ziyaretinin ardından okul kantinlerindeki kira artışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Özer, Kocaeli Valiliğinde düzenlenen il eğitim değerlendirme toplantısı öncesinde okul kantinlerindeki kira artışlarını takip ettiklerini, bu doğrultuda Maliye Bakanlığı, veliler ve son olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile görüşmeler yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

Kantinlerde kira artışı yüzde 25 olacak
İNDİRİMLERİ OKUL YÖNETİCİLERİMİZ TAKİP EDECEK
"Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, okul yöneticilerimizin ve okula giden velilerimizin okul içindeki kantinlerden sağlıklı ve makul fiyatla faydalanabilmeleri için 2022-2023 eğitim öğretim yılı boyunca kantinlerdeki kira artışını yüzde 25'te sabitleme kararı aldık.  İnşallah, gerekli yazışmaları da tamamlayıp tüm illerimizi bilgilendireceğiz ve okul kantinlerindeki kira artışlarını bu şekilde sabitlemiş olacağız. Amacımız; öğrencilerimizin, gençlerimizin, çocuklarımızın, yavrularımızın çok sağlıklı bir şekilde bu hizmetten makul bir fiyatla faydalanabilmeleri. Bu kira indirimini sağladıktan sonra da kantin ürünlerindeki indirimi tüm okul yöneticilerimiz bizzat takip edecekler. Çünkü amacımız, kantin işletmecilerini de mağdur etmeden ama en önemlisi o hizmetten yararlanan öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin makul ve sağlıklı ürünlerle buluşmalarını sağlamak. Aldığımız bu kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Haberin Devamı

KOCAELİ’NİN EĞİTİM YATIRIMI BÜTÇESİ ARTIRILDI
Kocaeli programı kapsamında il eğitim değerlendirme toplantısına katılan Bakan Özer, kentin eğitim alanında geldiği noktanın ayrıntılı olarak ele alındığını söyledi. Yeni okul yapımı, mevcut yapıların güçlendirme çalışmaları ve büyük onarımları için 960 milyon liralık eğitim yatırımı bütçesi bulunduğunu, bu miktara 1 milyar 325 milyon liralık ilave yapılarak 2022 yılı bütçesinin 2 milyar 285 milyon liraya çıkarılması kararı aldıklarını belirtti. Bakan Özer, burada en büyük önceliğin okulların daha güvenli hâle gelmesi için yapılan yık-yap ve güçlendirme çalışmaları olduğunu, bu çalışmaları 2022 yılı sonuna kadar büyük oranda bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Son bir yılda okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını artırmaya öncelik verdiklerini hatırlatan Bakan Özer, bu kapsamda Kocaeli'nde yapılacakları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

YATIRIM PROGRAMINA 6 ANAOKULU DAHİL ETTİK
“Dördü özel eğitim anaokulu olmak üzere altı tane anaokulunu Kocaeli’nin yatırım programına dâhil ettik. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde 3 bin bağımsız anaokulu yapmak için yola çıktık ve şu ana kadar 2 bin 50 bağımsız anaokulunu tamamlamış bulunuyoruz. 15 bin 500 de bağımsız ana sınıfını tamamlamış ve bu atılımlarla 5 yaşındaki okullaşma oranlarını, yüzde 65'ten yüzde 97'ye ulaştırmış bulunuyoruz. Bunun için Kocaeli'nde de mevcut anaokulu yapımlarına ilave olarak bu 6 yeni anaokuluyla kapasiteyi arttırmış olacağız. İlkokul ve ortaokul ihtiyaçları ile ilgili 5 yeni yatırım daha planlıyoruz. Mevcut okulların onarımları da öncelikli. Bu kapsamda da 100 milyonluk ilave yatırımla Kocaeli'ndeki okullarımızın büyük onarımlarını nihayetlendirmiş olacağız.

Haberin Devamı

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU SAYISI ARTACAK
Kocaeli ilimizdeki okullarımıza 85 milyonluk bir bütçeyi göndermiş bulunuyoruz. Yine değerlendirme toplantısında gördüğümüz en önemli ihtiyaçlardan biri, özel eğitimle ilgili uygulama okullarının sayısının artırılmasına yönelik talep oldu. Bu kapsamda üç farklı ilçemize 3 özel eğitim uygulama okulu yapma kararı aldık. Şu anda farklı lokasyonlarda 30 özel eğitim uygulama okulu var. Bu üçüyle 33 olacak."

Kantinlerde kira artışı yüzde 25 olacak
BAKAN ÖZER, KODELİ PROJESİ TANITIM TÖRENİNE KATILDI
Özer, Kocaeli'deki programı kapsamında KODELİ Projesi tanıtım programında yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin eğitimde geldiği noktayı kapsamlı bir şekilde değerlendirme imkânı bulduklarını dile getirerek mevcut 960 milyonluk yatırıma yaklaşık 1 milyar 300 milyonluk ilave yatırımla Kocaeli'nin eğitim yatırımları bütçesini 2 milyarın üzerine taşıdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kantinlerde kira artışı yüzde 25 olacak
Bir ülkenin en değerli sermayesinin beşeri sermayesi, beşeri sermayenin niteliğini artırmak için eğitimin en önemli enstrüman olduğunu dile getiren Özer, "Bizim de ülke olarak en önemli fırsat penceremiz, genç nüfusumuzun oldukça büyük olması ama 2000'li yıllara geldiğimiz zaman baktığımız manzarada aslında eğitim karnemizin çok da iyi olmadığını görüyoruz. Beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'lerde, ortaöğretimde okullaşma oranlarının yüzde 44'ler seviyesinde, yükseköğretimde net okullaşma oranlarının da yüzde 14'lerde olduğu, yani hemen hemen ilkokul hariç tüm eğitim kademelerinde okullaşmanın yüzde 50'nin altında olduğu bir manzara var. Bugün rekabet etmiş olduğumuz OECD ülkeleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 90'ların üzerine çıkarmasına rağmen ülkemiz maalesef o aşamaya 70 yıl gecikmeyle ulaştı. Bugün geldiğimiz noktada beş yaştaki okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı, yüzde 11'den yüzde 97'ye yükseldi. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.63, ortaokuldaki okullaşma oranları yüzde 99.44,  ortaöğretimdeki okullaşma oranı ise yüzde 44'ten yüzde 95'e yükseldi. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları da yüzde 14'lerden yüzde 48'e çıktı. Yani son yirmi yıl, eğitime erişimin maksimum seviyeye çıktığı ve beşeri sermayemizin,  yani 'Türkiye Yüzyılı'nın inşasında eğitimle niteliğinin arttığı bir döneme tekabül ediyor" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!