İşte tartışılan İngilizce sorusu

Güncelleme Tarihi:

İşte tartışılan İngilizce sorusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 15:38

TEOG soru ve cevapları yayımlandı. Bugün yapılan son sınav olan İngilizce sınavının A kitapçığındaki 10’uncu soru TEOG’un tek tartışılan sorusu oldu.

Haberin Devamı

Bazı uzmanlar İngilizce A kitapçığındaki 10’uncu sorunun yanlış, bazıları ise doğru olduğunu savundu. Uzmanların yorumları şöyle:

İngilizce’de bir soru öğrencilerin kaderini belirleyici olabilir

Bilfen İlköğretim Kurumları uzmanları: TEOG 2’nin ikinci gününde, İngilizce sınavında ağırlıklı olarak ikinci dönem ünitelerini içeren ve görseller ile desteklenmiş sorular bulunuyor. A kitapçığındaki, 10’uncu soru C ve D şıkları ile öğrencilerin en çok çelişkiye düştükleri soru olarak görünüyor. Kelime bilgisi, karşılıklı konuşmada uygun ifadeyi bulma, okuduğunu anlama ve dil bilgisi kurallarına göre soru sorma tarzında sorular görüyoruz. Kitaplarındaki okuma parçalarını ve dialogları dikkatli okuyan, çalışma kitabındaki etkinlikleri yapan, kelimelere çalışan öğrenciler kazanımlar doğrultusunda rahat bir sınav geçirdiler.

Haberin Devamı

Sevinç Kolejleri uzmanları: 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Merkezi Ortak Sınavın İngilizce soruları, Milli Eğitim müfredatına ve kazanımlara uygun ve sorular müfredata göre eşit olarak dağıtılmış. Okuduğunu anlama soruları ağırlıklı olmakla beraber, resim yorumlamaya dayalı soru çok az sorulmuş. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değil, daha çok okuduğunu anlama ve doğru çıkarım yapma becerisini ölçüyor. Her sorunun anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmesi soru kalitesinin yüksekliğini ortaya koyuyor. İlk dönem yapılan sınavda çok fazla sorulmuş olan ‘ExpressingIdeas’ konusundan sadece 3 soru çıkması soruların müfredata göre eşit dağıtıldığının bir göstergesi. Diğer bir dikkati çeken konu ise, sorular arasında olumsuzluk ifade eden sorunun ile sıralama sorusunun sadece 1’er tane olması. A grubu 10’uncu, 18’inci ve 20’inci sorular öğrencilerin zorlanabileceği ayırt edici sorular olarak göze çarpıyor.

Bahçeşehir Koleji uzmanları: 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılının 1’nci döneminde uygulanan Merkezi Ortak Sınava paralel olarak kelime bilgisi ve okuduğunu anlama sorularının ağırlıkta olduğu, konu bilgisi gerektiren soruların görseller ile desteklenerek verildiği gözlemlendi. Soru dağılımlarına bakıldığında ağırlıklı olarak 8, 9, 11 ve 12’nci ünitelerin test edildiği, bununla beraber 1’inci dönem kazanımlarından da üç soru sorulduğu görüldü. A kitapçığı 10’uncu soruda dilbilgisi açısından doğru cevap D şıkkı olarak verilmekle beraber anlam açısından bu şık “Beforeshedied, … “ cümlesini desteklememektedir. A kitapçığı 20’inci soruda ise “considerate” kelimesinin karşılığı olarak kabul ederek verilen “thoughtful-düşünceli” kelimesi, “Soruları verilen metne göre cevaplayınız.” soru kökünden yola çıktığımızda tek cevap değildir. Doğal bir lider olan ve etrafındakiler tarafından hayranlık duyulan düşünceli bir kişiyi “supportive-destekleyeci” biri olarak da adlandırılabilir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde İngilizce testinde 1 hatalı, 1 adet de tartışmalı soru bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları: 2014-2015 2. Dönem TEOG sınavı; öğrencilerin dilbilgisi, kelime bilgisi, yorum ve dikkatini ölçen; tablolu, boşluk doldurmalı, resimli ve paragraf sorularından oluşan, kolay ve orta zorlukta bir sınav. Müfredata uygun.

İşte tartışılan o soru:

İşte tartışılan İngilizce sorusu

Cevap: D

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!