İngilizce ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

İngilizce ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 01:36

1 milyon 282 bin 512 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı TEOG maratonu bitti. Bakanlık 2 öğrencinin hastanede, 119’unun evinde ve 8 bin 328’inin de tek kişilik sınıflarda TEOG’a girdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

TEOG yabancı dil bölümündeki İngilizce testinde çıkan bir soru ise eğitimcileri ikiye böldü. Bazı eğitimciler A kitapçığındaki 10’uncu sorunun hatalı olduğunu savunurken, bazıları da “Hatalı değil. Öğrenciler seçenekleri tam okumadığı için C seçeneğini yakın bulup cevaplamışlar” dedi.

İPTAL EDİLMESİ GEREK

Fen Bilimleri Okulları, Bahçeşehir ve Oğuzkaan Koleji uzmanları, sorunun hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini savundu: “Soruda hata var ve iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü bu soruda anlam olarak çok bariz bir cevap var fakat zaman olarak yanlış kullanılmış. Zaman olarak doğru kabul edilen D seçeneği de anlam olarak tartışmalı. Zaman zarfı kullanılan cümlelerde geçmişte başlayan bir olay, geçmiş zaman ile sonuçlandırılır. Ancak C seçeneğinde çoktan ölmüş ve eylemleri etkisini kaybetmiş bir kişi hakkında yorum yapılamaz. D seçeneğindeki ‘could’ ise geçmiş zaman için kullanılsa bile zaten ressam olduğu belirtilmiş bir kişi hakkında ‘resim yapmayı başarabilirdi/ resim yapabilirdi’ diye cümle kurulması hatalı. Çünkü ressam olan biri elbette resim yapabilir.” Öte yandan Bahçeşehir Koleji uzmanları İngilizce A kitapçığındaki 20’nci sorunun da iki cevaplı ve tartışmalı olduğunu savundu.

ELEYİCİ BİR SORU

Bilfen İlköğretim Kurumları uzmanları ise, “A kitapçığındaki 10’uncu soru C ve D şıkları ile öğrencilerin en çok çelişkiye düştükleri soru oldu. Kesinlikle hatalı değil. Öğrenciler önce C seçeneğini gördüğü için onu işaretlemiş, eleyici soru” dedi.

Haberin Devamı

‘Isı ve sıcaklık’ konusu ağırlıkta

FEN Bilimleri Dershanesi, Bilfen İlköğretim Kurumları ve Oğuzkaan Koleji uzmanlarının diğer iki dersle ilgili yorumları şöyle:
Fen ve teknoloji: Müfredata ve kazanımlara uygun sorular çıktı. Soruların dağılımı geçen yılki merkezi ortak sınavlarla aynı ve son konulara daha çok yer verilen bir sınav oldu. Deney ve gözlem gerektiren, dikkat isteyen fakat çok zor olmayan bir testti. ‘Isı ve sıcaklık’ konusuna ait sorular ağırlıkta. Sahip olduğu teorik bilgiyi yorum kabiliyetiyle birleştiren öğrenciler sınavda başarılı olacak.
TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük: Sorular müfredata ve kazanımlara uygun. Geçen yıldan farklı olarak birinci dönem TEOG konuları sınavda yer almadı. Kavrama ve analiz düzeyinde hazırlanan
sınav, çalışan öğrencilerin farkını ortaya çıkaracak nitelikte. Eleyici özelliği yok ancak birinci dönem sınavı daha çok bilgiye dayalı iken, ikinci dönem sınavı yorum ağırlıklı oldu.

Haberin Devamı

Matematik ve İngilizce eleyecek

BİRİNCİ dönem TEOG ortak sınavlarında 4 bin 742 öğrencinin tüm soruları doğru yaparak birinci olması tartışma yaratmıştı. Eğitimciler ikinci dönem ortak sınavlarında da bu kadar birinci çıkacak olursa yüksek puanlı okullara öğrenci yerleştirmelerinde sorun yaşanacağını düşünüyordu. İkinci dönem TEOG sınavlarını Hürriyet’e değerlendiren eğitimciler, bu sefer tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısının düşeceğini savunuyor. Öğrencileri İngilizce ve matematik sınavlarının eleyeceğini belirten uzmanlar, “Tam yapan öğrenci sayısı bu dönem düşer. Birinci sayısı 500-600’e kadar inebilir. Böyle olunca da liselere yerleştirmeler daha da kolaylaşır” diyor.

Haberin Devamı

Mazeret sınavları 16-17 Mayıs’ta

TEOG sistemi kapsamında 29-30 Nisan’da düzenlenen sınavlarda öğrenciler Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olmak üzere 6 dersten sınava girdi. Ortak sınavlarda, her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Bu sınavlara katılamayan ve geçerli mazereti olanlar için mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.Okul müdürlükleri mazeret sınavına girecek öğrencilerin bilgilerini en geç 5 Mayıs saat 17.00’ye kadar e-okul sistemine işleyecek. Sınav sonuçları 5 Haziran’da açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!