Beş adımda doğru tercih doğru lise

Güncelleme Tarihi:

Beş adımda doğru tercih doğru lise
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 07:00

LGS sonuçlarına göre ortaöğretim kurumları tercihleri dün başladı. Adaylar lise tercihlerini 20 Temmuz saat 17.00’ye kadar yapabilecek. Yerleştirme sonuçlarıysa 25 Temmuz’da açıklanacak. Uzmanlar doğru bir lise için dikkat edilmesi gerekenleri 5 maddede topladı. İşte adaylar için önemli ipuçları...

Haberin Devamı

1) OKULU GİDİP GÖRÜN DETAYLI ARAŞTIRIN

Tercih etmek istediğiniz okulu mümkünse görün ve hakkında detaylı araştırma yapın. Sosyal medyada okulları takip edip mezunların ve öğrencilerin paylaşımlarını takip edebilirsiniz. Okul hakkında öğrendiğiniz her bilgi tercihinizin daha doğru olmasını sağlar.

2) TERCİHİNİZ GELECEĞE YÖNELİK OLSUN

Okumak istediğiniz okul türü çok önemli. Eğer üniversitede fen bölümlerinde okumayı düşünüyorsanız  fen liseleri üzerinden tercih yapabilirsiniz. O yüzden gelecekte okumak istediğiniz alanı iyi belirleyip tercihinizi şimdiden ona göre yapın.

3) ULAŞIM KOŞULLARINI İYİ DEĞERLENDİRİN

Özellikle büyük şehirlerde ulaşım koşullarını göz önünde bulundurmanız önemli. Sadece çok istediğiniz için çok uzak bir bölgede tercih yapmak pek de doğru olmayacaktır. Dolayısıyla lokasyon olarak erişim kolaylığı olan okulları tercih etmekte fayda var.

Haberin Devamı

4) KARİYER HEDEFİNİZİ MUTLAKA DÜŞÜNÜN

Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırın. MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyin.

5) YABANCI DİL EĞİTİMİNİ ARAŞTIRMAK ÖNEMLİ

Liselerin hazırlık sınıflarını da dikkate alın. Uzmanlar hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerinin köklü liseler olduğunun altını çiziyor. Bu okulların nitelikleri yüksek. Tercih yaparken bu özelliği göz önünde bulundurun. Ayrıca eğitim almak istediğiniz yabancı dil bilgisini kontrol edin. Aynı okul hem İngilizce hem de Almanca eğitim veriyor olabilir. Eğer İngilizce eğitim almak istiyorsanız tercihlere Almanca bölümünü yazmayın.

BUNLARA DİKKAT!

YEREL TERCİH ŞART

Tercih sisteminde 3 bildirim alanı açılacak. İlki adrese dayalı yerel yerleştirme, ikincisi sınav puanıyla merkezi yerleştirme, üçüncüsü de yatılı okul yerleştirmeleri. Bir adayın tercih yapabilmesi için öncelikle yerel tercihlerini sisteme girmesi gerekiyor. Yerel tercihlerini sisteme girmeyen aday, merkezi yerleştirme yapamayacak.

EN ÇOK 20 SEÇENEK

Haberin Devamı

Bir adaya yerel yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10 ve eğer yapıyorsa yatılı yerleştirmede ise 5 olmak üzere en çok 20 tercih hakkı verilecek. Adaylar yerel yerleştirme tercihlerinin tamamını aynı okul türünden yapamayacak.

ONAYSIZ TERCİH GEÇERSİZ

Tercih listesi tamamlandıktan sonra adayların tercihlerini okul müdürlüğüne onaylatması gerekiyor. Onay işlemi MEB’in internet sitesinden ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Onaysız tercihlerin geçersiz olacağı unutulmamalı.

Beş adımda doğru tercih doğru lise

İŞTE TAKVİM

4-20 Temmuz: Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması

25 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi

Haberin Devamı

25-29 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1’inci nakil tercih başvurularının alınması

1 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1’inci nakil sonuçlarının ilanı

1-5 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2’nci nakil tercih başvurularının alınması

8 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2’nci nakil sonuçlarının ilanı

09-17 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurularının alınması

19 Ağustos: İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları yerleştirmelerinin tamamlanması

23-26 Ağustos: Yatılılık başvurularının okul ve kurumlarca alınması

31 Ağustos: Yatılılık yerleştirme sonuçlarının ilanı ve e-Pansiyon üzerinden kayıtların sisteme işlenmesi

Haberin Devamı

12 Eylül: 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı açılışı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!