Bakan Avcı’dan hazırlık sınıfı açıklaması: Önce pilot uygulama başlatacağız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı’dan hazırlık sınıfı açıklaması: Önce pilot uygulama başlatacağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 12:46

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ortaokul 5’inci sınıflarda yabancı dil eğitimine ağırlık verileceğini belirterek, "Önce pilot uygulamalarla başlayacağız. Hem fiziki, hem beşeri altyapıları müsait olan özel okullarımız müfredat doğrultusunda hemen geçebilecekler" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın sahipliğinde Avrupa Konseyi tarafından yürütülen ‘Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi’nin (DVE/İHE) kapanış konferansına katılan Avcı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Avcı, ortaokul 5’inci sınıflarda İngilizce müfredatının artacağı yönünde haberler çıktığı, bunun hazırlık sınıfı gibi olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, ortaokul birinci sınıflarda yabancı dil eğitim ağırlıklı bir müfredat için çalışmaların uzun bir süreden beri devam ettiğini söyledi.

"4 4 4 devam ediyor"

Bunun Anadolu liselerinde, ondan önceki maarif kolejlerinde ve bazı yabancı okullarda okutulan hazırlık sınıflarına benzetilebileceğini ifade eden Avcı, şöyle devam etti:
"Bunun adına hazırlık sınıfı demiyoruz. Ortaokul birinci sınıfları adını değiştirmeden, çünkü hazırlık sınıfı dediğiniz zaman tekrar milli eğitimde 4 4 4 değişti 5'e geçti gibi tartışmalar, spekülasyonlar başlıyor. Öyle bir şey söz konusu değil. 4 4 4 devam ediyor. Ortaokul birinci sınıflarda pilot uygulamalarla başlıyoruz. Ortaokul birinci sınıflarda yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. Bu İngilizce, Fransızca, Japonca, imam hatiplerde Arapça olabilir. Ne kadar erken yaşta yoğun bir yabancı dil eğitimi yapılırsa o kadar başarılı olma imkanımız var. Bunu maarif kolejleri deneyiminden biliyoruz. Bunun için eğitici kadrolarımızın, öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi, sınıfların, altyapımızın ona göre düzenlenmesi gerekiyor. Önce pilot uygulamalarla başlayacağız. Dileyen özel okullar, hem fiziki, hem beşeri altyapıları müsait olan özel okullarımız müfredat doğrultusunda hemen geçebilecekler. Devlet okullarının da hem fiziki, hem beşeri altyapısı müsait olan okullarımızdan başlayarak, peyderpey bütün okullarımızda ortaokul birinci sınıfları Türkçe ve yabancı dil ağırlıklı sınıflar haline getirip, o sınıfta okutulan derslerimizi de 6, 7 ve 8'inci sınıfların müfredatında eriterek çocuklarımızın daha erken yaşta yabancı dil eğitimini ve tabi ki Türkçe eğitimini almalarını sağlayacağız."

Bakan Avcı, özel okul ücretleriyle ilgili soru üzerine de bu konuda Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün gerekli açıklamayı yaptığını söyledi.

Dershanelerin temel liselere dönüşümü

Dershanelerin temel liselere dönüşüm sürecinin devam ettiği hatırlatılarak, her ilçede bir temel lise olacağı şeklindeki haberlerin doğru olup olmadığına ilişkin soru üzerine Nabi Avcı, temel liselerin hangi kontenjanda, hangi sınıflara ne kadar öğrenci alabileceğinin yasayla belirlendiğini söyledi.

Avcı, "Bu koşulları sağladığı için dershaneden temel liseye dönüşecek kurumlara çalışma ruhsatını veriyoruz, vereceğiz. Büyük ilçelerde bunu zaten yapamazsınız. Ama küçük ilçelerde bazılarında birleşerek yapmalarını teşvik için böyle bir düzenleme var. Genel bir kural olarak her ilçede bir tane temel lise denildiği zaman Üsküdar ile Bilecik Pazaryeri'ni karşılaştıramazsınız. Nüfus olarak birbiriyle karşılaştırılamayacak ilçelerimiz var. Bu konudaki uygulama nüfuslara, ihtiyaca göre yapılır" diye konuştu.

Eğitim dışında kalan çocuklar


"2014-2015 istatistiklerinden yola çıkarak Tüm Öğretmenler Sendikası yaklaşık 450 bin öğrencinin ortaokuldan liseye geçemediğini iddia etti. Bununla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Avcı, 4 4 4 uygulamasını yaparken, eğitim dışı kalan çocukların tekrar eğitim sistemine çekmek için tedbirler alındığını, açık lisenin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, "Açık lise kontenjanlarındaki artış, eğitim sistemine alamadığımız çocuklarımızı, almaya yönelik tedbirin sonucudur" dedi.

Haberin Devamı

İnsan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi geliyor

Haberin Devamı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, demokrasinin sadece siyasi bir kavram olmadığını aynı zamanda bir yaşama kültürü olduğunu belirterek okullarda önümüzdeki yıldan itibaren insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi okutulacağını açıkladı.

Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi’nin kapanışında konuşan Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Demokrasinin sadece siyasi bir kavram olmadığını aynı zamanda bir yaşama kültürü olduğunu, bu proje başta öğrencilerimize ama hepimize, bir kez daha göstermiş, hatırlatmış oldu. Okul yönetiminde de eğitim yönetiminde de demokrasinin ne kadar olmazsa olmaz olduğunu bu vesileyle bir kere daha hep birlikte görmüş olduk. İnşallah bu pratikler artarak devam edecek” dedi.
Okullarda önümüzdeki yıldan itibaren insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi okutulacağını açıklayan Bakan Avcı, özetle şunları söyledi:
Bütün proje, yönetmelik, ders programı önerileri ve taslakları MEB’in web sayfasından ilan edildi. Başta öğretmenlerimiz olmak üzere ilgili bütün kamuoyunun, öğrencilerimizin, velilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, akademisyenlerimizin bunları görmesini, eleştirmesini istiyoruz ve onların değerlendirmeleri, eleştirileri, önerileri doğrultusunda programlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz.
Burada da öyle, adı daha uzun olan kısaca ‘yurttaşlık dersi’ diyorum. Bunu ilgili kamuoyu tarafından özellikle öğretmenlerimizin değerlendirmesinden sonra önümüzdeki yıl dördüncü sınıflarda okutmaya başlayacağız.

Haberin Devamı

270 bin öğrenci seçti

Proje kapsamında, demokrasi ve insan hakları seçmeli dersinin öğretim programı ve ders kitabı yeniden tasarlandı. Öğrenci merkezli, etkinlik temelli öğretim programı 10 ilde, farklı türdeki 11 lisede pilot olarak uygulandı. 60 öğretmen tarafından 4 bin 500´ün üzerinde 9-11. sınıf öğrencisine ulaşıldı.
Bu eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 270 bin öğrenci demokrasi ve insan hakları dersini seçti. Bu ders, lise düzeyinde en çok tercih edilen seçmeli dersler arasında yer aldı.
Gelecek yıl 4. sınıflar için okutulması planlanan zorunlu insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi öğretim programı taslak olarak hazırlandı. 36 hafta, haftada 2 saat olarak planlanan ders, 10 yaşındaki çocukların günlük tecrübeleriyle ilişkilendirildi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!