Eğitim ve ekonomik kalkınma

LAF ne zaman eğitimden açılsa, mangalda kül bırakmayız.

Nerede abuk bir durum görsek, suçu anında “cehalet”e atarız. Ebeveynler ellerinden tuttukları çocuklarını koca bir yıl o kurstan bu kursa, o öğretmenden bu öğretmene taşır dururlar. “Giriş sınavlarını” kazanmaları için büyük paralar dökerler.
Ama, birileri ne zaman eğitim ile ilgili ciddi bir iş yapmaya kalksa, bu ülkenin entelleri, köşelerinde attıkları zaman kül bırakmayan yazarları, Milli Eğitim’in etkili ve yetkili şahsiyetleri, velhasıl ülkenin “önde gelenleri” konuya bigâne kalırlar.
Onları, siyasi liderin olası 2. seks kasedi çok daha fazla ilgilendirir.
¡ ¡ ¡
Cuma günü hem çok sevindim, hem çok üzüldüm.
Yerli-yabancı araştırmacı ve akademisyenlerin Türkiye’de hemen hiç ilişkilendirilmeyen “Eğitimin ekonomik kalkınmaya katkısı” konusunda yaptıkları araştırmaları tartıştıkları bir konferansta öğrendiklerimden çok keyif aldım ama aynı anda dinleyicilerin arasında eğitim ve ekonomi alanında ahkâm kesenlerden hemen kimsenin olmaması da canımı oldukça çok sıktı.
Ülkem adına üzüldüm!
¡ ¡ ¡
Bahçeşehir Üniversitesi; eğitim alanında ülkenin en dinamik eğitimci-müteşebbisi olan Enver Yücel’in liderliğinde eğitim alanında araştırmalar yapmak üzere, belki de alanında ülkenin ilk merkezi Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi’ni (YEGAM) kurdu. Bu merkez sadece eğitim alanında araştırma yapacak ve ülkenin önüne yenilikçi projeler koyacak. Merkezin başkanlığına İsveçli eğitim politikaları uzmanı Dr. Annelie Strath getirilmiş, Merkez’in ilk araştırmacısı Türkiye’nin “harika çocukları”ndan, eğitimini Harvard, MIT ve Cambridge’de (doktora) sürdüren Özgür Bolat olmuş.
SAGEM yukarıda bahsettiğim “Eğitim ve Ekonomik Kalkınma” konferansını Yenilikçi Eğitim Konferansları’nın ilk serisi olarak tertipledi.
¡ ¡ ¡
14 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilen konferansta Columbia Üniversitesi/New York öğretim üyesi ve alanında uluslararası otorite Prof. Dr. Francisco L. Rivera-Batiz, Finlandiya Ekonomisi Araştırma Merkezi’den Prof. Dr. Rita Asplund, OECD’den Dr. Bernard Hugonnier, Kobe Üniversitesi/Japonya’dan Prof. Dr. Keiichi Ogawa ve eğitim ekonomisi alanında Türkiye’nin önde gelen araştırmacılarından Prof. Dr. Yüksel Kavak (Hacettepe Üniversitesi) birer tebliğ sundular.
Konferansın başında Bahçeşehir Üniversitesi-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy Merkez’in Türkiye’deki önder rolüne işaret etti.
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı-AK Parti milletvekili Dr. Hilmi Güler hayatın ana kaynakları enerji-çevre-su ve insan ilişkisi hakkında çok anlamlı bir konuşma yaptı.
¡ ¡ ¡
Tebliğciler dünyada ve Türkiye’de eğitime yapılan yatırımın ekonomik kalkınmayı (büyümeyi) nasıl etkilediğini, (ekonometrik) ölçüm çalışmaları ile örnekleyerek/destekleyerek tartıştılar.
Eğitimin miktarı kadar niteliği üzerinde durdular.
İnsan kaynağına yatırımın bu dünyada ömrünü refahı arayarak geçiren insanoğlu için en önemli yatırım olduğuna inanan bir insan olarak bu konferansın bazı bulgularını salı günü sizlere aktaracağım.
Yazarın Tüm Yazıları