Kadınlar kendi kıyafetlerini sanal alemde tasarlayacak

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar kendi kıyafetlerini sanal alemde tasarlayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 14:09

İZMİR Ekonomi Üniversitesi akademisyenleri tarafından "Shopshape" adıyla oluşturulan uygulamada, kadınlar vücutlarına uygun giysi tasarımlarına internet ortamında ulaşacak. Böylece kadınlar, kendi vücut şekillerine göre giysi tasarım önerileri alabilecek ve kişiye özgü bir alışveriş ortamına sahip olacak.

Haberin Devamı

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Vuruşkan yürütücülüğünde İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker İnce ile Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş'in yer aldığı projede, kadınların sanal ortamda yaptıkları giyim alışveriş kıstasları, renk ve tarzın yanı sıra vücut uygunluğuyla örtüşecek. 'Shopshape' adını verdiklerini uygulama hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Arzu Vuruşkan, internet üzerinden çok fazla alışveriş yapıldığını, en fazla alışverişin de giysi üzerine gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kadınlar kendi kıyafetlerini sanal alemde tasarlayacak

Haberin Devamı

İnsanların giysi alışverişinden hem mutlu olması hem de internet üzerinden satın alma oranlarını göz önünde bulundurarak projeyi gerçekleştirmeye karar verdiklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Vuruşkan, "Shopshape uygulaması, kullanıcıların tasarım zevkini öğrenen ve vücut şekillerine uygun giysi önerilerini sunan bir sistem olarak tasarlandı. Tüm dünyada ve Türkiye'de de moda, stil, tasarım önerilerinin kişiye özel olarak sunulduğu web sayfaları veya platformlar bulunuyor. Ancak öneriler çoğunlukla kullanıcılardan elde edilen istatistiksel verilere dayanıyor. Projemizin özgünlüğü ise, uygulama üzerinden kullanıcı etkileşiminin sağlanması ve akıllı sistemler ile kullanıcının tasarım zevkini öğrenen bir alışveriş ortamı yaratabilmesidir" dedi.

Kadınlar kendi kıyafetlerini sanal alemde tasarlayacak


Kullanıcılara farklı vücut şekillerine göre giysi tasarım önerileri sunan web tabanlı bir platform hazırladıklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Vuruşkan, kullanıcının kendi vücut tipini sistem üzerinde tanımladığını ve böylece sistemin vücut tipine uygun giysi kombinasyonunu belirlediğini söyledi. Web sayfası içerisinde 2 bin kadar giysiden oluşan tasarım arşivi bulunduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Vuruşkan, "Giysi alışverişinde en önemli memnuniyet ölçütü vücuda uygunluktur. Çalışmamızla birlikte kadınlar, kendi zevklerine ve vücut yapılarına uygun giysileri belirleyebilecekler. Daha sonra da alışverişleri sırasında bu kriterlere uygun giysileri alarak memnun olacaklar. Giysi arayışlarındaki kararsızlık süreci azalacak, daha çabuk alışveriş yapacaklar" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!