Gündem Kuzey Irak’ta PKK varlığı: MİT’ten Irak’a üst düzey ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Gündem Kuzey Irak’ta PKK varlığı: MİT’ten Irak’a üst düzey ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 07:00

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta etkisiz hale getirilmesi için yeni adımlar atmaya hazırlanan Ankara ile Irak merkezi hükümeti arasında önemli bir temas gerçekleşti. MİT Müsteşarı Kalın, Bağdat’ta Iraklı yetkililerle bir araya geldi.

Haberin Devamı

MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, dünkü ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani ile yaptığı üst düzey görüşmelerin yanı sıra Şii ve Sunni gruplar ile Türkmenlerin temsilcileri ile de bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre, yapılan görüşmelerde terörle mücadele, terör örgütü PKK tehdidi ve PKK ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar, güvenlik işbirliği gibi konular ele alındı. Görüşmelerde ayrıca, terör örgütü DEAŞ ile mücadelede işbirliğinin sürdürülmesi, bir güvenlik ve ekonomik işbirliği alanı olarak kalkınma yolu projesi ile Gazze savaşı ve savaşın Irak ile bölge ülkelerine yansıması konuları da detaylı konuşuldu.

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

MİT Başkanı Kalın’ın ziyareti zamanlama olarak da kritik. Ankara uzun süredir terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta özellikle Süleymaniye’de merkeze yerleşmesi, eğitim ve lojistik amaçlarıyla havaalanını kullanması, örgüt mensuplarına oturma izni verilmesi ve teröristlerin sivillerin arasına rahatlıkla yerleşmesi gibi konulardan rahatsız. Bu rahatsızlık “Süleymaniye ve mücavirinde PKK’ya alan açtığı değerlendirilen” Süleymaniye’yi kontrol eden Kürdistan Yurtseverler Birliği yönetimine de iletildi, Süleymaniye’ye giden ve oradan gelen uçuşlara hava sahası kapatıldı.

Haberin Devamı

YENİ ADIMLAR ATILACAK

Ankara bu süreçte beklentilerini yerine getirmeyen KYB’ye yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Son olarak MİT Başkanı Kalın’ın biraraya geldiği Irak merkezi hükümeti de bu konuda Türkiye ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu açıkça ortaya koydu. Hatta Aralık ayında iki ülke arasında yapılan görüşmelerde ilk defa Irak merkezi hükümeti yazılı bir metinde PKK’yı tehdit olarak kabul etti. Kalın’ın Sünni ve Şii gruplarla ayrı ayrı görüşmesi de önem taşıyor, çünkü Ankara’da yapılan değerlendirmelere göre bölgede üstü kapalı da olsa devam eden Sünni - Şii ayrışmasının PKK’nın bölge etkinliğinin devamında rol oynayan faktörler arasında yer alıyor.

‘ANAHTAR KARŞILIKLI İSTİHBARAT PAYLAŞIMI’

Doç. Dr. Murat Aslan Hasan (Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi): PKK, Irak’ta Suriye’de olduğu gibi kalıcı bir statü kazanmaya başladı. Bafel Talabani, Barzani’ye üstünlük sağlamak için İran, PKK ve ABD ile işbirliği yapıyor. Türkiye’nin Irak’ın iç dinamikleriyle temasa geçip taleplerini iletmesi gerekiyor, istihbarat diplomasisi önemli. Anlaşma sağlanırsa Irak merkez hükümetinin PKK’nın hareket serbestisini kısıtlaması lazım, bunu başarabilirler. İstihbarat paylaşımı son derece önemli ve tek taraflı değil, karşılıklı olması gerek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!