Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'e rahatsızlığını iletti

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksele rahatsızlığını iletti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 09:13

Recep Tayyip Erdoğan, AB kurumlarının başkanlarıyla yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerindeki durağanlaşmadan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, bu hususta bir atılım yapmak gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, Brüksel temasları kapsamında, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya geldi.

ERDOĞAN AB ÜLKELERİNE SESLENDİ: MÜLTECİ TABLOSU BÖYLE SÜREMEZ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmelerde, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, mülteciler meselesi, terörle mücadele ve Suriye krizi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerindeki durağanlaşmadan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, bu hususta bir atılım yapmak gerektiğini vurguladı. AB'nin genişleme politikasının devam etmesi gerektiğine değinen Erdoğan, Türkiye'nin AB ile uyum sürecinin hızla tamamlanmasının ve AB'nin parçası olarak karar mekanizmalarına dahil olmasının, AB'nin ve Türkiye'nin güvenliği ve bölgedeki etki alanının güçlendirilmesi için anahtar unsur olacağını belirtti. Vize muafiyeti süreciyle ilgili olarak Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, AB'nin de kararlılığını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

JUNCKER: VİZESİZ SEYAHAT SÜRECİNİN HIZLANMASINI İSTİYORUZ

AB Komisyonu Başkanı Juncker de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati için sürecin hızla ilerlemesini istediklerini söyledi.

GÖÇMEN KRİZİ

Göçmenler konusunda ise AB'nin daha fazla sorumluluk alması gerektiğine işaret eden Erdoğan, 23 Eylül'de yapılan AB Liderler Zirvesi'nde alınan kararların memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin büyük bir fedakarlıkla 2 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklıyı ağırladığına, bu alanda yapılan harcamaların 8 milyar dolara yaklaştığına dikkati çekti.

Haberin Devamı

GÜVENLİ BÖLGE

Suriye'ye istikrar için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Türkiye olarak Suriyeli sivillerin korunması açısından ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturulmasını önemli bulduklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç krizi, Suriyeli mülteciler ve güvenli bölge kurulmasına ilişkin konuları ele almak üzere Türkiye ve AB arasında bir "çalışma grubu" kurulmasının önemini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgedeki en önemi sorunlardan birinin de terör olduğunun altını çizerek, PKK ve IŞİD başta olmak üzere terörün her türüyle mücadele eden Türkiye'nin, bu mücadelede AB'den de aynı kararlılığı beklediğini hatırlattığı öğrenildi.

Haberin Devamı

TUSK: TAMPON BÖLGEYİ DE KONUŞTUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından AB Konseyi binasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB Türkiye ile bütün konuları ele almaya, işbirliğine hazır. Suriye'de olası bir tampon bölge oluşturulmasını da konuştuk. Ancak Türkiye'nin de harekete geçmek konusunda eşit derecede hazır olması gerekir" demişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!