Düdüklü yayıncılık

Bu hafta perşembe günü (24 Ocak 2002) ''Yeni İnternet Teknolojileri; İnternet'te Televizyon Yayıncılığı'' konulu bir konferansa konuşmacı olarak katılacağım.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından başlatılan yeni konferans dizisinin ilki olacak konferansın diğer konuşmacıları ise Prof. Dr. Ahmet Durmaz ile Prof. Dr. Mehmet Kesim. Bilkent'teki RTÜK Binası konferans salonunda saat 14:30'da başlayacak konferansta kısaca şunları anlatacağım:

TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR

Gelişen teknolojilere bağlı olarak gerek İnternet içeriği, gerek bu içeriğe erişim araçlarında bütünleşme eğilimi var. Bir başka deyişle televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi yayıncılık biçimlerinin tümü büyük bir hızla İnternet üzerinde toplanırken, İnternet'e erişim amacıyla kullanılan cihazlar da televizyon aletinin üzerinde birleşmeye doğru eğilimli. Bu eğilime göre yakın bir gelecekte haber okumak, radyo dinlemek, televizyon seyretmek ve İnternet'e bağlanmak için en yaygın olarak kullanılan araç evimizdeki televizyonlar olacak. Tüm bu yayınlara erişim amacıyla televizyona ek olarak en çok kullanılan cihaz ise cep telefonu işlevi de gören el bilgisayarları olacak.

ANAHTAR: GENİŞ BANT

İnternet yayıncılığında, önümüzdeki beş yılın anahtar kavramı ''geniş bant''. İnternet dünyasında geniş bant demek hız demek... Yani daha kısa süre içinde daha fazla bilgiye erişebilmek demek. Bir başka deyişle İnternet üzerinden video izleyebilmek, hatta karşılıklı video konferans, yani görüntülü telefon görüşmesi yapabilmek demek. Daha da ötesi aynı bağlantı üzerinden, aynı anda hem video seyredip hem de telefon görüşmesi yapabilmek demek. İşte tüm bunlar ve fazlası kablo TV, ADSL, uydu, dijital yayıncılık, kablosuz ağlar gibi hızlı İnternet erişim seçeneklerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşmasıyla mümkün olacak.

ETKİLEŞİMLİ YAYINCILIK

Yazılı, işitsel ve görsel medya İnternet üzerine taşınırken aynı zamanda önemli bir evrim geçirecekler. Eskiden yalnızca tek yönlü iletişime izin veren yayıncılık biçimi, İnternet üzerinde çift yönlü bir karakter kazanacak. İzleyicilerin yerini katılımcılar alacak. Eskiden pasif birer okuyucu, dinleyici ve seyirci olmak zorunda olan izleyiciler, etkileşimli medya dönemiyle birlikte okudukları, dinledikleri ve seyrettikleri içeriğe müdahalede ve katkıda bulunan aktif katılımcılara dönüşecekler.

ANINDA VİDEO

İnternet bağlantı hızlarındaki artışla birlikte devreye girecek arşiv yayıncılığı sayesinde izleyiciler diledikleri programı, istedikleri filmi yayın saatine bağlı kalmaksızın arzu ettikleri anda seyredebilecekler. İzleyici İnternet üzerinden bağlanacağı arşiv kanalından dilediği filmi seçip, kira parasını ödeyerek ya da istediği programı seçip, reklamları da izleme pahasına ücretsiz olarak seyretmeye başlayabilecek, tıpkı video kasedi seyredermiş gibi programı dondurup, tekrar başlatabilecek.

KİŞİSEL REKLAMCILIK

Çift yönlü, etkileşimli yayıncılık sayesinde reklamcılıkta da evrim yaşanacak. İzleyici programları para ödeyerek reklamsız olarak ekranına getirebilecek. Programları ücretsiz izlemek isteyenler ise reklamlı versiyonları seçecek. İçerik sağlayıcılar çeşitli promosyonlarla toplayacakları kişisel bilgileri kullanarak, kişiye özel reklamlar gösterebilecekler. Reklamlar da etkileşimli olacak ve izleyici reklamı seyrederken, koltuğundan kalkmadan sipariş verebilecek.

Kısacası düdük artık izleyicinin elinde olacak...


Uçüncü kuşak İstanbul’a uğradı


Türkiye'deki ilk görüntülü mobil telefon konuşması Ericsson'la gerçekleştirildi


Üçüncü Kuşak (3K) nedir?

İnternet ve cep telefonu teknolojilerini tek bir platform üzerinde toplayan 3K, yeni kuşak mobil iletişim standartlarının kullanılmasına olanak veren telekomünikasyon altyapısı ve bu teknolojileri kişisel kullanıma açan cihazları tanımlamak için kullanılan bir kavram. 3K ile birlikte cebe girecek en temel üç işlev video seyredebilme, kullanıcının yerinin daha kesin bir şekilde saptanması ve doküman eklentili e.posta kullanabilme olarak sıralanıyor. Bu özellikler sayesinde örneğin görüntülü görüşme yapılabiliyor, telefondan telefona e.para aktarılabiliyor, telefon e.cüzdan olarak kullanılabiliyor, yakındaki mağazalarda yapılan kampanyalardan otomatik olarak haberdar olunabiliyor, gidilen maçtaki önemli bir an telefonun ekranından tekrar seyredilebiliyor.

Üçüncü Kuşak (3K) olarak anılan yakın geleceğin mobil iletişim teknolojisi, Ericsson'un ''WCDMA Dünya Turu'' kapsamında Türkiye'ye de uğradı. ''Cep telefonundan görüntülü görüşme yapabilmek'' gibi pekçok yeniliğe olanak veren 3K teknolojisi İnternet, multimedya ve cep telefonu teknolojilerini tek bir platform üzerinde birleştiriyor.

İsveç firması Ericsson 3K teknolojilerini İstanbul, Maslak'taki Polaris Plaza'nın çatısına kurduğu özel antenler ve 3K teknolojileriyle donatılmış özel bir minübüs aracılığıyla tanıttı. Davetliler beş gün süren tanıtıma küçük gruplar halinde katıldılar. Üçer kişilik ekipler halinde özel 3K minibüsüne binen katılımcılar, Ericsson'un İstanbul'daki teknoloji geliştirme üssü CreaWorld'ün de bulunduğu Polaris Plaza'nın çatısına kurulan demonstrasyon çadırındaki grupla görüntülü cep telefonu görüşmesi gerçekleştirdiler.

ABD'den Yeni Zellanda'ya kadar 12 ülkeye uğrayan Ericsson WCDMA Dünya Turu'nun İstanbul durağındaki tanıtımlara Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, kamu ve özel sektör telekomünikasyon kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, işadamları, akedemisyenler ve gazeteciler katıldı.

http://www.ericsson.com.tr


Java bayramı başlıyor


Sun Microsystems'ın popüler yazılım geliştirme dili Java, Türk yazılımcılarla İstanbul'da buluşuyor. Pazartesi günü Hyatt Regency Oteli Balo Salonu'nda gerçekleştirilecek ''Java Day 2002 İstanbul''da, katılımcılar, Java uzmanlarıyla tanışma ve tartışma fırsatının yanı sıra, Java Developer CD, Java Jumpstart CD, SunONE Starter Kit'i ve 3.000 dolar değerinde yazılım paketi kazanma şansına da sahip olacaklar.

http://www.sunmicrosystems.com.tr/


Toshiba da ''kablosuz'' dedi

Bilişim sektörünün yeni gözde kavramı ''kablosuz iletişim''e ''Evet!'' diyenler arasına taşınılabilir bilgisayar piyasasının ilk akla gelen markalarından Toshiba da katıldı. Haftaiçinde İstanbul'da düzenlenen ''Mega Launch'' (Büyük Çıkış) isimli toplantıda ''kablosuz iletişim'' vizyonunu açıklayan Toshiba Notebook Türkiye Genel Müdürü Aytaç Biter, birbirleriyle kablosuz iletişim kurabilen defter bilgisayar ailesi, yeni cep modeli Pocket PC e570 ve kablosuz sunucu Magnia'yı tanıttı. Toshiba'nın yeni nesil ürünleri bu özellikleriyle kablosuz ofis kurmayı uzmanlık gerektirmeyen bir işe dönüştürüyor.

http://www.toshibatr.com
Yazarın Tüm Yazıları