Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Doğaya sarılmak iyi gelir

İçinde yaşayan insanları doğaya daha çok yakınlaştıran, sıcak ve samimi mekanlar kurgulayarak rahat hissettiren tarzlardan biri olan country stili, modern çizgilerin hakimiyetinde geçen yıllardan sonra yeniden ortaya çıkmaya başlıyor.

Akdeniz ve Ege etkisindeki iklimlere çok yakışan bu stil, metropol merkezlerinin etrafında oluşan yerleşim alanları için de sıklıkla tercih ediliyor. Bu stilin anahtarları ise mat ahşap malzeme, patine beyaz, toprak renkleri, yöresel aksesuvarlar ve küçük çiçekli kumaşlar...

Salon

Kırsal esintiler, toprak rengi ve doğal malzemeler kullanılarak uygulanan country stili bir salonda, odaya ışık veren ve desenli yastıkların kalabalıklığını yumuşak bir şekilde dengeleyen açık renkte bir kanepe uygun olacaktır. Krem, beyazdan daha rahatlatıcı bir görünüm sergilediği gibi minder ve örtülerin mat renklerine de daha iyi uyum sağlar. Parlak ve canlı renkler yerine günbatımı pembesi ve mavi tonlarını kullanın. Çiçekli bir döşemelik kumaş seçtiyseniz, arka planına basit, beyaz bir masa ekleyerek modern-country görünüm yakalayabilirsiniz. Küçük desenlerden oluşan kumaşları, sandalye gibi küçük boyutlu mobilyalarda kullanmak da uygun olur. Eski sandıklar, çekmeceli dolaplar, eskimiş görünümde sehpalar bu tarz bir mekanda kullanabileceğiniz mobilyalardır. Eski küpler, işleme demir ferforjeler, eski cam eşyalar, bakırlar, porselenler, ekose ve küçük çiçekli kumaşlar, şöniller, ketenler, danteller ve eskitme kulplar bu mekánların başrolündeki aksesuvarlardır. Odun ateşi, bir fincan çay, yumuşacık bir kilim, mum ışıkları, sallanan bir koltuk ve yemyeşil doğa da, salonunuzun fotoğrafını tamamlayacaktır.

Yemek odası

Yemek odası mutfağa yakın bir yerde konumlanmalıdır. Sıcak havalarda yemek terasta ya da bahçede yeneceği için, bu tarz evlerde genellikle ayrıca bir yemek odası oluşturulmaz veya mutfak bu işlevi görecek şekilde düşünülürek düzenlenir. Country evlerin önemli özelliklerinden biri de eğer ayrıca yemek odası varsa; mutfak ile yemek odasının, yerden tavana kadar yükselen dolap ile ayrılmasıdır. Ya da araya duvar örüp, pencere açabilirsiniz. Böylece mutfakla olan bağlantı, servis anında kolaylık sağlar. Çok büyük mutfağı olan, ancak ayrıca yemek odası olmayan evlerde de bu uygulama yararlıdır. Country evlerde genellikle yuvarlak masa tercih edilmez, dikdörtgen masa bu tarz dekorasyonda favoridir. Sandalyeler oturumu rahat olanlardan tercih edilirken, büfenin, tıpkı diğer eşyalar gibi yöresel bazı özellikler taşıması önem kazanır. Büfeler, porselen takımlarınızı, fincanları kısacası mutfakta kullandığınız aksesuvarları sergileme açısından çok önemlidir ve hepsi görünür durumda olmalıdır.

Yatak odası

Country tarzın uygulandığı yatak odalarında büyükannenizden kalan bir örtüyü, eski parfüm şişelerinizi, aile resimlerinizi veya kendi elişi aksesuvarlarınızı özgürce sergileyebilirsiniz. Bu alanda renkler tıpkı evin diğer taraflarında olduğu gibi pastel olmalıdır. Duvarlarda ise beyaz ve krem en çok kullanılan renklerdir. Yatak odanızın duvarlarına küçük çiçek baskıları yaparak canlılık katabilirsiniz. Yatak odasında genellikle koyu renk, ahşap mobilyalar kullanılır. Ayaklı dolaplar, ahşap çerçeveli büyük bir ayna, koltuk veya yatağın ayak ucuna konan sandık en belirgin detaylardır.

Mutfak

Mutfaklar, country evlerin kalbidir. Buralarda yüksek teknoloji mucizesi olan aletler kullanılmaz. Kavanozlar içindeki ev yapımı reçeller ve bakır kap-kacaklar gözle görünür biçimde sergilenir. Dolap rafları ya açık ya da camlıdır. Sergileme sırasında uyuma dikkat edilerek karışık bir görüntü yaratmamak gerekir. Eğer bazı konfor sağlayıcı aletlerden kopamıyorsak; ya ustaca kamufle etmeli veya mekána uygun renkte ve modelde seçim yapmalıyız. Country tarzın ana malzemesi olan ahşap, çeşitli tekniklerle eskitilerek ve renklendirilerek yaşanmış hissi vermelidir.

Diğer detaylar

Country stilde yer verilen malzemeler, mümkün olduğunca doğayı yansıtmalıdır. Çoğu zaman ham hallerinde kullanılmalı; ahşabın damarları, hasırların düğümleri mümkün olduğunca belirgin bırakılmalıdır. Doğanın sunduğu ürünler, ağaç dalları, çakıl taşları, kuru yapraklar, deniz kabukları bu stildeki evlerin mücevheridir. Aksesuvarları yerleştirmede anahtar nokta dokudur. Sıradan tasarımlar yerine el yapımı ya da yaratıcı modeller daha etkili olur. Eğer evinizde modern tasarımlar olmasına rağmen biraz country’e kaymak istiyorsanız, süslü desenlerden kaçının ve sade bir stil tasarlayın. Country, ama aynı zamanda aydınlık ve modern bir ortam yaratmak için ihtiyacınız olan bir ya da iki natürel eşya, biraz odun veya birkaç parça eskitilmiş ve beyaza boyanmış ahşap mobilyadır!

Country stille ilgili daha fazla bilgi edinmek ve örnek görmek için, Maison Française dergisinin nisan sayısına göz atabilirsiniz.

Evinizin havası olsun

Fransa’nın ünlü doğal kozmetik ve ev ürünleri markası Durance en Provence, elektrikli diffuser ile evinize citronella, okaliptüs, vahşi lavanta, nane, tatlı portakal, çam gibi esansiyel yağların kokusunu yayıyor.

Tel: (0212) 320 34 54.

Güneşe doğru

Güneşin çıkmasıyla birlikte balkon ve bahçeler de canlanıyor. Bahçe keyfini çıkartmanıza yardımcı olacak ürünler de mağazalarda yerlerini almaya başladı. Koçtaş, böyle bir ihtiyacınız için başvurabileceğiniz ekonomik adreslerden biri.

Farklı bir büfe

Dünyada 80’den fazla ülkede beğeniyle kullanılan Calligaris’in 2006 kreasyonunda bulunan geniş iç hacimli Bend büfe, tasarımındaki yuvarlak hatları sayesinde alışılagelmiş köşeli büfelerden ayrılıyor. Serigraf buzlu camdan oluşan kapakları, normal camdan tam 9 kat daha dayanıklıymış! Tel: (0212) 224 34 10.
Yazarın Tüm Yazıları