DİŞ AĞRISININ NEDENİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Diş ağrısı, çoğu kişinin yaşamış olduğu sıkıntılı bir durumdur. Ağrının oluşma şekli ve nedenine göre çeşitli çözümleri vardır. Diş ağrısı genellikle üç şekilde görülür:

Haberin Devamı

1. YEMEK YERKEN VE SONRASINDA ORTAYA ÇIKAN AĞRI
Yemek sonrası oluşan ağrının nedeni, çürük boşluğuna yiyecek artıklarının girmesidir. Bu gıda birikintilerden çıkan asidin, diş sinirini etkilemesi ile ağrı daha şiddetlenir. Hissedilen ağrı keskindir. Dişlerin fırçalanması, diş ipi yardımı ile yemek artıklarının çürük bölgesinden uzaklaştırılması veya bol su ile ağzın çalkalanması, dişin ağrısını bir süreliğine geçirir. Tedavi olarak ağrıyan dişe dolgu veya kanal tedavisi uygulanır.

2. GECE ARTAN SÜREKLİ DİŞ AĞRISI
Genel olarak gece meydana gelen diş ağrısının şiddeti, yüksek ve süresi uzundur. İleri derecede bir diş çürüğü veya dişin iltihaplanmış olması nedeniyle ortaya çıkar. Dişin etrafında veya yüzde şişlik meydana gelebilir. Böyle bir durumda da diş ağrısını dindirmek oldukça zordur. Diş ağrısını dindirmek için önce diş yüzeyindeki yemek artıkları fırça ile temizlenmelidir. Soğuk su ile ağzı çalkalamak ağrıyı hafifletebilir. Dinmeyen bir diş ağrısı ile karşılaşıldığında öncelikle hekiminin tavsiye ettiği bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Ancak mutlaka diş hekimine, ağrıyan dişe müdahale etmesi için başvurulmalıdır. Tedavi olarak endodontik girişim, dişin çekimi veya çeşitli cerrahi müdahaleler yapılabilir. Ağrıyan diş bölgesine tütün, aspirin, alkol vb. solüsyonlar bastırılmamalıdır. Bu uygulama ağrıyı hafifletmez aksine daha çok tetikler.

Haberin Devamı

3. YARALANMALAR
Yüz bölgesinde, çene kemiğinde ve dişlerde meydana gelen yaralanmalar, değişik kazalar nedeniyle olur. Çocuklarda ve sporcularda diş yaralanmaları daha sık görülür. Sporcular ağız yaralanmalarından korunmak için birtakım protezler kullanır. Çene kemiğinde ve dişlerde, çarpma veya darbe sonucunda kırık ve çatlaklar oluşabilir. Bazı durumlarda diş yerinden de çıkabilir. Diş yuvasından çıkmışsa dişin, hekimine ulaştırılma şekli ve süresi oldukça önemlidir. Dişi çevreleyen dokuların zarar görmemesi gerekir. Dişin yuvasına rahatça tekrardan yerleşebilmesi için diş kök kısmından tutulmamalıdır. Diş ovalanmadan su ile yıkanabilir. Temizliği yapılan diş, serum fizyolojik, süt veya hastanın yanağı içerisinde muhafaza edilerek, bir saat içinde diş hekimine ulaştırılmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde yerinden çıkmış olan dişin tekrar yuvasına yerleştirilmesi mümkün olabilir. Ağrısız ve kazasız günler.

Yazarın Tüm Yazıları