Del Bosque'nin kılavuzu yok

1-Yanlış yerde yanlış adam oynatıyor. Futbolcunun kıyafeti vardır. Çizgili pijama giyen adama smokin giydiremezsin.

2-Bu takımın geçmiş sezondan çekirdek bir kadrosu vardı. Alınacak oyuncu sayısı 3 veya 4’ü geçmemeliydi.

Kullandığım bu köşe, benim dükkanım. Kepenkleri kapalıydı. Bugün açıyorum. Acele refleksleri olan bir adam değilim. Acele refleks, acemilikle aynı boydadır. Onu da çok iyi bildiğim için herşeyden anlamam, haddimi bilirim. Haddime danışmadan da ne konuşurum ne yazarım.

Beni yakından tanıyanlar bilir. Beşiktaş harici hiçbir takıma yorum getirmem. Bütün camialara saygı duyarım. Benim işim Beşiktaş’la. 4 hafta geride kaldı. Beşiktaş’ın seyir defterine bakıyorum. Hiç hoş tarafı yok. Türk futbolunu, futbolcusunu hiç tanımayan bir antrenör geldi. Adama da sezon başı 35 tane futbolcu yüklendi.

Birbirine yakın futbolcular

Bir antrenör için en zor şey, futbolcusunun sikletinin ne kadarlık olduğunu bilmemesidir. Kaldı ki, Beşiktaş’ın kadrosuna dışarıdan bir göz attığında Sergen ile Tümer’in haricinde birbirine yakın futbolculardan oluşmuş bir kadro var. Hangisinin daha iyi olduğunu anlamak idmanlarda seyretmekle olmaz. Antrenman futbolcusu ayrı, maç oyuncusu çok ayrı şeydir. Her maç başkasını deneyip, görmek fazla zaman alır.

Toraman’ın orta sahada ne işi var?

Bir de bana göre Del Bosque’nin en büyük hatası, yanlış yerde yanlış adam oynatıyor. Futbolcunun kıyafeti vardır. Çizgili pijama giyen adama smokin giydiremezsin, sırıtır. Tek misal bile versem, bu dediğim anlaşılır. Toraman’ın orta sahada ne işi var? Beşiktaş’ın bana göre en büyük derdi bu. Adamcağız hangisi armut hangisi elma şu güne kadar anlamış değil. Demek ki iyi anlatacak bir adam da yanında yok.

Tayfur’un adamlığına söylenecek tek şey var: Adam gibi adam. Ama menajerlik olmaz. Bu güzel kardeş bu takımın futbolcusu. Yarın öbür gün forma giyecek. Antrenörüne, ‘Ali, Veli’den daha iyidir’ diyemez. Zaten tanıdığım Tayfur da bunu söylemez. Bilmem anlatabildim mi?

GEREKSİZ FUTBOLCU KALABALIĞI

Beşiktaş yönetimine giren bütün insanlara saygım vardır. Hem cüzdanlarıyla hem mesaileriyle camiaya faydalı olmak için uğraşan bu insanlara başka bir duyguyla bakmak mümkün değil. Büyük bir kalabalığa hizmet etmek kolay iş değil. Beşiktaş büyük taştır. Arkasında da büyük bir kalabalık. Kalabalığa herşeyi beğendirmek mümkün değil. Kaldı ki futbol, hem sahanın içinde hem de dışında hata yapmaya çok müsait bir kulvar.

Transferde yanlış yapıldı

Hiçbir yönetim, kötü olsun diye hiçbir iş yapmaz. Ama dedik ya, bu zor oyunun, hazırlığını da yapmak çok zordur. Aynı yere hemen hemen aynı kalitede oyuncular alındı. Yanlış. Bu takımın geçmiş sezondan çekirdek bir kadrosu vardı. Alınacak oyuncusu sayısı 3 veya 4’ü geçmemeliydi. Belki amiyane olacak ama eskilerimiz, ‘Nerde çokluk orda bokluk’ demiş. Ben hiçbir futbolcu kardeşime rakip takımların eskileri diye bakmam. G.Saray’dan, F.Bahçe’den gelen çocuklar var. Onlar artık benim çocuğum. Beşiktaş’ın çocuğu. Hangisi Beşiktaşlı gibi oynayacaksa o oyuncuyu tribün bağrına basar. Çünkü Beşiktaş’ın tribünde oturan insanı, Beşiktaş için terini, emeğini veren insanı akrabası gibi görür. Benim gördüğüm gibi. Toparlarsak, çok fazla oyuncu alarak hata yapıldı. Antrenörün yanına Beşiktaş’ı iyi anlatacak bir insan da bulunamadı. Beşiktaş da 4 maçta 10 puan kaybetti. Hatadan dönmek de yönetimin tekelinde. En kısa zamanda bu işler halledilmeli. Milli maçtan dolayı araya giren futbol molası iyi bir zemin. İnşallah iyi kullanılır.

ALT YAPI HARİKA

Yönetime geç kalmış bir teşekkür borcum var. Onu ödeyeyim istiyorum. Altyapılar el değiştirmez. 3-5 sene eğitim alacak çocukların baba gördüğü eğitimcilerle daha çabuk bir yere geleceğini bilirim. Yeni yönetim bu felsefeyle altyapının harfine bile dokunmadan aynı kadroyla devam etmesini uygun buldu. Daha akılcı birşey olmaz. Ben altyapıyı çok yakından takip ediyorum. Hiçbir zaman yarışmacı bir kadro değil, ilerisi için hazırlık yapan kadrolar oluşturuluyor. Yaş gruplarının çok altındaki yaştaki çocuklar üst gruplarda oynuyor. Gümbür gümbür gelen 3-5 tane oyuncu seyrettim. Bunlar Beşiktaş’ın geleceği. Beşiktaş’ın formasını giymiş, eski futbolcu kardeşlerim altyapının antrenörlüklerini paylaşmışlar. Çok büyük bir ciddiyet içinde Beşiktaş’ın geleceğini hazırlıyorlar. Hem yönetime hem de antrenör kardeşlerime Beşiktaş camiası adına bir daha teşekkür ediyorum.

BİR DÜZELTME

Son Gaziantepspor maçı kritiğinde, ‘Bu takımın şimdilik sakat Kaan Dobra diye bir adamı var. Aman Vicente Del Bosque, gözünü seveyim, bu oyuncudan vazgeçme’ diye bir paragraf vardı. Ben iki hafta önce, ‘Antrenör olsam, bir de yazlık takımım olsa, Kaan Dobra’yı bu yazlık takımda bile oynatmam’ diye dile getirmiştim. Fermuarını çekip kapadığım lafın, bir daha bence açılması mümkün değil. Bu fikrimden vazgeçmiş değilim. Kaan Dobra bu takımda oynamaz. Yanlışlık, telefonla verdiğim yazıda yazımı alan kardeşimin, Pancu yerine Kaan yazmasıydı. Ben Daniel Pancu için, ‘Sakat değilse bu takımda muhakkak formalardan biri onundur’ diyorum. Onun için de bu telefondaki yanlışlığı düzelteyim istedim.
Yazarın Tüm Yazıları