Daha ne istiyorlar?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Kutlu Savaş'ın hazırladığı ‘‘Susurluk’’ daha doğrusu ‘‘Çeteler’’ raporunu bazıları nedense beğenmedi.

Raporun tamamını gördüler de mi beğenmediler? DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk hariç, kimse tamamını okumadı. Cindoruk da bunu bir inceleme raporu olarak değil de galiba bir ‘‘iddianame’’ gibi görmek istedi. O yüzden raporu yetersiz buldu.

Oysa Savaş'ın zaten öyle bir görevi yoktu ki!

Savaş çok çok ‘‘Hastalığın yeri burası. Belirtileri de bunlar. Daha önce farkına varılamayan hususlar da şunlar’’ demek durumundaydı. Kısaca yasaların nerelerde çiğnendiğini gösterecek, gerisini müfettişlere, savcılara bırakacaktı.

Nitekim Kutlu Savaş bize çok açık mesajlar veriyor. Örnek verelim: Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ‘‘her şeyden haberdar olduğunu’’ söylüyor. Yani devletin çeteler eline geçmesinden... Kamuoyunun ‘‘faili meçhul’’ sandığı cinayetlerin faillerinin hiç de meçhul olmadığından... Uyuşturucu ticaretinin kimler tarafından nasıl organize edilip yürütüldüğünden... Uyuşturucu paralarının kimler arasında nasıl bölüştürüldüğünden... Kısaca devletimizi devlet olmaktan çıkartan ne kadar rezalet varsa, Kutlu Savaş'a sorarsanız bunların hepsinden Milli İstihbarat Teşkilatı haberdar imiş.

O zaman akla şu geliyor:

Milli İstihbarat Teşkilatı o dönemin başbakanını olup bitenden haberdar etmemiş mi?

Etti de o dönemin başbakanı (örneğin Tansu Çiller) yapılan uyarıya rağmen suçluların adalete teslim edilmesini sonuçlandıracak emirleri vermediyse, düpedüz sorumludur. Eğer Milli İstihbarat Teşkilatı bu bilgileri dönemin başbakanından sakladıysa, o zamanki müsteşar kim ise, sorumluluk ona ait olmak gerekir.

Gördüğünüz gibi siz eğer niyetli iseniz, bu rapordan yola çıkarak sorumlulardan hesap sorabilirsiniz. Ama niyetiniz yoksa, daha önce görevini yapmayan yüksek unvanlı alçaklar gibi siz de ülkeye ihanet etme derecesinde zarar verirsiniz ve sonra da suret-i haktan görünüp ahkâm kesersiniz.

Kutlu Savaş daha ne desin?

‘‘Devlet içinde bir infaz grubu kurulmuştur. (...) Olağanüstü Hal Bölgesi'nde adam öldürme konusunda karar mercii başçavuşlara, komiser yardımcılarına ve daha önemlisi bu yetki, dünkü terörist, yarınki potansiyel suçlu olan itirafçılara kadar inmiştir.’’

Şu cümleye bakın:

‘‘Mahkemelere kadar gitmiş kişilerin, elden ele teslim edilerek, devlet elindeyken köprüaltında ölü olarak bulunmasının faili meçhul olamayacağı aşikârdır.’’

‘‘Raporda bir şey yok’’ diyenler, bu vahim suçlamaları göremiyorlar mı? Bu suçlamalara hedef olan kişilerin her birinden tek tek hesap sorulması gerektiğini kabul etmiyorlar mı?

Kimse lafı uzatmasın... Kutlu Savaş kendisine düşeni yaptı. Herkes görevini onun kadar yapsın -yahut yapmış olduğunu göstersin- sonra konuşsun...














Yazarın Tüm Yazıları