Çocuklarda Florür Kullanımı Gerekli mi?

Oğlumun okulundan eve gelen kağıtta florür işlemi için izne onay verip vermeyeceğimi soruyordu.

Haberin Devamı

Her konuda olduğu gibi bu konuda da farklı uzman görüşleri olduğu için, konuyu araştırdıkça benim de kafam karıştı ve bir bilene danıştım.

Konuyla ilgili sorularımı Diş Hekimi Şengal Güneş'e sordum. Kendisi uzun yıllar İsveç' te yaşamış ve diş hekimliği eğitimini bu ülkede almış bir uzman. Şimdi İstanbul' daki kliniğinde hizmet vermeye devam ediyor. Dt. Şengal Güneş, florür kullanımının özellikleri ve olumlu etkilerinin yanı sıra yaş gelişimlerine bağlı olarak hangi uygulamaların yapılması gerektiğini anlattı. Sonuca bakılacak olursak diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak herşeyin başı.

Florür gerekli mi gereksiz mi?

Haberin Devamı

Son zamanlarda florürün sağlığa zararlı olabileceğine ilişkin haberler gündemde yer alsa da, doğru kullanımla diş sağlığı için son derece yararlı olduğu yıllardır bilimsel raporlarla açıklanmaktadır. Bu raporların yanı sıra bir hekim olarak kendi tecrübelerime dayanarak, İsveç gibi bir ülkede yaklaşık 50 yıldır piyasada bulunan florürlü macunun etkileri ve koruyucu hekimlik bünyesinde uygulanan yüzeysel florür tedavilerinin önemini direkt ve net gözlemlediğimi paylaşabilirim.

Florür suda ve yediğimiz gıdalarda yer alan bir mineraldir. Ancak yapılan araştırmalar yüzeysel ( direkt dişlerle temas eden ) florür uygulamasının diğer yollardan aldığımız florürden daha yararlı olduğunu göstermektedir.

Uygulanan florür mine tabakasına bir süreliğine depolanarak, bakteriler tarafından üretilen veya yediğimiz içtiğimiz gıdalardaki aside karşı dişin dirençli olmasını sağlar ve çürük oluşumunu zorlaştırır. Ayni zamanda ağızda oluşan asit oranını dengeler ve muhtemel kamaşmaları giderir ( bu florürün etkili bir madde olduğunun en net kanıtıdır). Çürük başlangıçlarını gözle görülür şekilde durdurduğuna ise röntgen ile şahit olabiliyoruz.

Haberin Devamı

Ne kadarı zararlı olabilir?

Her kimyasal madde gibi, florürün de fazlası zararlı olabilir. Ancak doğru miktar ve aralıkla kullanıldığı takdirde, yutulmaması durumunda herhangi bir risk arz etmemektedir. Çocuğunuzun macun yutmasını engellemek için, meyve veya şekerleme aromalı/kokulu/tatlı macunlar yerine hafif naneli veya daha nötr tadı olanlar tercih edebilirsiniz. Ağızda kalan miktardaki florür ise herhangi bir tehlike arz etmez. Çocuklarda özellikle çocuk macunu kullanılmalıdır ve florür oranı 1000 ppm'i* geçmemelidir. Yetişkin macunlarındakı florür oranı 1450 - 1500 ppmdir.(*ppm = parts per million = milyonda bir oran)

Süt dişleri konusunda ne yapılmalı?

Haberin Devamı

Süt ve kalıcı dişler yeni çıktıklarında oldukça zayıflardır. Ayrıca süt dişleri kalıcı dişlere göre daha ince bir mine tabakasına sahip olduklarından çürüğe karşı daha hassaslardır. Bu nedenle iyi bakım şart.

Yaşalara Göre Diş Gelişimi ve Diş Sağlığı Kontrolleri Nasıl Olmalı?

1,5 yaşlarında en arkadaki süt dişlerinin belirmesiyle birlikte düşük oranda macun kullanımına başlanmalı.

Günde 1-2 kez olmak üzere, çok yumuşak bir fırça tercih ederek, çocuğunuzun serçe parmağının tırnağı büyüklüğünde (ufak bir bezelye kadar) macun kullanabilirsiniz. Çocuğunuzu hem hekime alıştırmak amacıyla, hem de yüzeysel florür uygulaması gerektiren durumlar söz konusuysa bunların tespiti için, bu yaşlarda diş hekimi ile tanıştırmakta fayda var. Yüzeysel florür uygulamasına gerek duyulursa, risk kontrol altına alınıncaya kadar ayda 1 defa profesyonel florür uygulaması yapılmalıdır.

Haberin Devamı
  • 3 yaşında çocuğunuzun ilk muayenesi yapılmalıdır.
  • Artık tüm süt dişleri belirmiş olmalı (bireysel farklılıklar olabilir) ve bu dişler kalıcı dişler için 12-13 yaşlarına kadar yer tutacaklar. Süt dişlerin sağlıklı kalmaları bu sebeple önemlidir.
  • 3-6 yaş grubuna günde 2 defa olmak üzere belirtilen oranda macun ile diş bakımı uygulanmalıdır.
  • 6 yaşında ilk kalıcı azı dişleri yerlerini almaya başlar. Çiğnemede en önemli rolü üstlenen ve çocuğunuzun bir ömür kullanacağı bu dişlerin sağlıklı kalmaları son derece önemlidir.

7-12 yaş grubunda artık yetişkin macunu kullanılmaya başlayabilirsiniz. 1-2 cm oranında macun kuru bir yumuşak fırça ile günde 2 defa uygulanmalı. Sabah kahvaltı sonrası ve akşam son öğün sonrası fırçalamak için ideal zamanlardır. Akşam çocuğunuzun yorulup uyku vaktinin gelmesini beklemeyin lütfen - bu onu fırçalama rutininden soğutabilir. Fırçalama sonrası az miktarda su kullanılarak 1 defa gargara yapılmalı ve macun fazlası atılmalı. Gargara esnasında fazla su florür oranını düşürerek macunun etkisini azaltır.

Flörür hangi yaş grubunda nasıl kullanılmalı?

Mine defekti veya yüksek oranda çürük riski durumunda 3-12 yaş grubuna 3 ayda 1 defa olmak üzere yüzeysel profesyönel florür uygulanmalıdır. Tedavi süresini hekim belirlemelidir. Çürük tedavisinde florürleme sürecinin 1 yıldan uzun olmaması yeğlenir.

Haberin Devamı

Çocuklar diş fırçalamayı tam ve bağımsız olarak ne zaman gerçekleştirir?

10-11 yaşına kadar fırçalama tekniği ebeveyn tarafından denetlenmeli ve gerektiğinde çocuğa yardımcı olunmalı. İyi bir fırçalama tekniği için gereken motor gelişim bu yaşlarda gelişmeye başlıyor - çocuğunuza izin verin, kendisi sorumluluk almayı öğrensin ve fırçalama tekniğini geliştirsin.

Florür kullanmayan aileler nelere dikkat etmeli?

Her ne kadar florür kullanımını önemsememiz gerekse de, unutmamalı ki çürük oluşumunda en belirleyici faktörler yeme/içme alışkanlıkları ve ağız hijyenidir (düzenli fırçalama tekniği ve ip kullanımı) . Çocuğunuz düzgün alışkanlıklar edinirse yüzeysel florür tedavisine gerek bile kalmayacaktır.

Sağlıklı ve koruyucu bir yaklaşımın temeli çocuk yaşta atılır ve jenerasyonlar boyunca devam eder.

https://twitter.com/AylinAnne

Yazarın Tüm Yazıları