Çocuğunuz tehdit altında: Nargile kafeler

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla yaşlarına uygun bir mekanda vakit geçirdiğini düşünüyorsanız, yanılıyor olma olasılığınız sandığınızdan kat kat fazla.

Şu anda verdiğiniz harçlığı, sayıları her geçen gün artan nargile kafelerinin keşhane gibi dumanaltı ortamında, nargile tüttürmek için harcıyor olabilir.

Birkaç hafta önce bir TV programının konuğu olarak, bu kafelerden birindeydim. Bahçesine adım atar atmaz, karşılaştığım manzara karşısında dünyam şaştı. Masaların neredeyse tamamında yaşları 13-17 arasında kızlı, erkekli gençler oturuyordu. Bazılarının okulu asarak geldiği, üzerlerindeki üniformalardan belliydi. Ve hepsinin önünde bir nargile, fokurdata fokurdata içiyorlardı.

Açık hava olmasına rağmen, hava o denli dumanlıydı ki, o sırada tenha olan iç salona kaçtım. Garsona 18 yaşından küçüklere tütün mamülleri satmanın yasadışı olduğunu, yaşı küçük çocuklara neden nargile servisi yaptıklarını sordum. Yanlarında abileriyle geldikleri gibi komik bir gerekçe öne sürdü.

Patronla konuştum. Aile büyükleri karşı çıktığı için, içki ruhsatları olmasına rağmen içki bile satmadıklarını aktardı. Çocuk yaştaki gençlere nargile servisi yapmanın, yetişkinlere içki satmaktan çok daha büyük bir sorumsuzluk olduğunu anlatmaya çalıştım. Dinledi, hak verir gibi göründü ama çocuklara nargile satışı öyle kolay bir para kazanma yöntemi olmuş ki bu kolay para kapısından vazgeçer mi bilmiyorum.

O dehşet verici manzaranın ardından, İstanbul’un çeşitli semtlerinde birkaç nargile kafeyi daha ziyaret ettim. Durum hepsinde üç aşağı beş yukarı aynı. Nargile servisi yapılan kişinin yaşı hiçbir işletmecinin umurunda değil. Dahası çocuklar, bu nargile kafe işletmelerinden bazıları için resmen hedef kitle seçilmiş.

Özenti, gençlik çağındaki çocukların zaafı. Nargile kafe işletmecilerinden bazıları çocukların bu zaafını kullanıyorlar. Ortaokul, lise çağındaki çocuklar için gözden uzak, samimi sohbet ortamları sunuyorlar. Bu gençlerin sözüm ona dostları, sırdaşları gibi davranıyorlar.

Çocuk nargile içme niyeti olmasa bile, arkadaşları oraya takılıyor diye bu nargile kafelere gidiyor. Ve ne kadar iyi niyetli, tütünden uzak durmaya ne kadar kararlı olursa olsun, bir süre sonra çevre baskısına karşı koyamayıp nargile fokurdatmayı denemeye başlıyor. Kısa bir süre sonra da, ne olduğunu anlayamadan nikotin bağımlısı olup çıkıyor.

Nargile kafelerde öylesine korkunç manzaralarla karşılaştım ki, layıkıyla tasvir edebilmem olanaksız. Kimi beşer, onarlık gruplar içinde alem yapar gibi takılıyor nargileye. Kimi bir köşeye çekilip tek başına, yakası bağrı açık bir keş izlenimi yaratmaya çalışırcasına trajikomik bir halde, gözlerini kaydıra kaydıra tüttürüyor nargilesini.

Oğlunu, kızını bu halde görecek bir ana baba eminim çıldırır. Ve inanın bana, çocuklara nargile servis eden nargile kafelerin sayısı virüs gibi çoğalıyor.

Valiliklerin, belediyelerin sorunun farkında olduğunu bile sanmıyorum. Ne ilgilenen var, ne denetleyen.

Monopoly’de Visa kartı devri

Geçen gün Monopoly’nin en yeni versiyonu "Monopoly Elektronik Bankacılık"ın kutusuyla karşılaşınca, önce farklı temalardaki versiyonlardan bir yenisi diye düşünüp fazla heyecanlanmadım. Ama kutunun üzerindeki yazıları okudukça katlanarak arttı heyecanım. Para yerine kredi kartı kullanıldığı yazıyordu kutuda.

Kutuyu büyük bir heyecanla açtım ve eşim Lale’yle birlikte masa başına kuruldum. Monopoly’nin bu yeni versiyonu tam anlamıyla bir devrim gerçekten. Tutkunları bilir, Monopoly bir takım sokak ve cadde tapularının alınıp satılmasına ve bu caddelere kurulacak otellere uğrayan diğer oyunculardan elde edilecek kira gelirine dayalı bir oyundur. Klasik Monopoly’de tüm bu işlemler için oyuncak kağıt paralar kullanılır.

Monopoly Elektronik Bankacılık’ta bu kağıt paraların yerine oyuncak kredi kartları kullanılıyor. Oyuncak dediğime bakmayın, bu kartlar da tıpkı gerçekleri gibi üzerlerinde akıllı çipler barındırıyor ve VISA logosu taşıyorlar. Oyun kutusundan bir de POS makinesi çıkıyor. Oyuncular, oyun sırasında alım-satım yaparken ya da birbirlerine kira ödemesi yaparken VISA logolu kredi kartlarını, bu kart okuyucusundan geçiriyor ve para transferini bu şekilde gerçekleştiriyorlar.

Kredi kartları ve VISA, Monopoly’ye yepyeni bir zevk katmış. Biz çok eğlendik.
Yazarın Tüm Yazıları