Coca-Cola’yı Vietnam’da kâra geçirip, Suudi şirketi büyüttü Amatil’le Endonezya’ya yerleşti

İSTANBUL Üniversitesi Siyasal Bilimleri Kamu Yönetimi mezunu Kadir Gündüz, 1988’de Efes Pilsen’e satış müfettişi olarak girdikten 2 yıl sonra yolu Coca-Cola Company ile kesişti.

Haberin Devamı

Coca-Cola’yı Vietnam’da kâra geçirip, Suudi şirketi büyüttü Amatil’le Endonezya’ya yerleşti

Şirketin İstanbul Yenibosna’daki merkezinde 1990’da oluşturduğu ilk kadroda yer aldı, basamakları hızlı tırmandı.
Bölge satış müdürlüğü, direkt satış müdürlüğü derken genel satış ve dağıtım müdürlüğüne, sonra da Güney-Doğu Bölgesi Genel Müdürlüğüne yükseldi. Yurtdışında ilk adres Rusya oldu. Güney Rusya Bölge Direktörlüğü ve Orta Rusya Bölge Direktörlüğü yaptı. Ardından Güney Afrika sermayeli Coca-Cola SABCO’ya Tanzanya Ülke Müdürü olarak transfer edildi. SABCO, Tanzanya’daki 3 yıllık görev sonrası onu Asya Bölge Direktörlüğü’ne atadı. Gündüz, o günleri şöyle anlattı:
- SABCO Asya Bölgesi Direktörü olarak şirketin Vietnam, Kamboçya, Laos, Sri Lanka ve Nepal’deki operasyonlarını Bangkok’tan yönettim. 4 yılda şirketin sözünü ettiğim tüm operasyonlarını nakit zarardan vergi öncesi net kâra taşıdım.
Şu ayrıntının altını çizdi:
- Laos, dünyada Coca-Cola operasyonunun bulunmadığı 4-5 ülkeden biriydi. Laos’ta yatırım iznini 3 yıllık uğraşıyla aldım. Yatırım başvuruları daha önce hep reddedilmişti.
Vietnam’da o günlerde liderliği yakaladıklarını kaydetti:
- Yönettiğim Asya operasyonlarında toplam 7 tesis, 3 bin çalışan vardı ve 2009 cirosu 350 milyon dolardı.
2010’da Ortadoğu’nun önde gelen lokal içecek şirketi Aujan Industries’e Başkan ve CEO olatak geçti:
- Suudi Arabistan sermayeli köklü şirketin Rani, Barbican, Vimto gibi meyve suyu, malt içeceği, gazlı içeçecek ve konsantre ürünleri, Dammam, Tahran ve Dubai’de 3 fabrikası var. Göreve başladığımda 500 milyon dolar olan cirosu 2013’te ayrılırken 800 milyon dolara yükseldi. İhracat yaptığı ülke sayısı 70’e çıktı.
Bu grupla ilgili şu noktaya dikkat çekti:
- Coca-Cola, 2012’de Aujan Industries’in yüzde 50’sini 1 milyar dolara satın aldı. Ben görevdeyken satış işlemini yürüttüm.
2013’te Coca-Cola’ya yeniden döndüğünü kaydedip, Endonezya ve Papua Yeni Gine Amatil Şişeleme Operasyonları Genel Müdürlüğüne atanma öyküsüne geçti:
- Coca-Cola International, Endonezya’yı Asya-Pasifik bölgesinde Çin’den sonra en büyük potansiyele sahip ülke ilan etti. Burası Coca-Cola Amatil’e (CCA) bağlı. CCA yönetiminde bulunan Martin Jansen, daha önce Coca-Cola SABCO’nun CEO’suydu. Kendisiyle oradan tanışırız. Hem Jansen, hem de Coca-Cola International Başkanı Ahmet Bozer, Amatil’in CEO’su Terry Davis ile Yönetim Kurulu Başkanı David Gonski’ye benden bahsetmiş. Böylece Endonezya’ya yerleştim.
İnsana gurur veren bir başarı grafiği değil mi?..

Haberin Devamı

Şahenk, Maçakızı ile Mykonos’a gidecek

Haberin Devamı

İTALYAN şarap üreticisi Gaja Ailesi’nin 5’inci kuşak temsilcisi Gaia Gaja’yla Four Seasons Bosphours’taki buluşmada Bodrum’daki Maçakızı Hotel’in ortağı Sahir Erozan’a sordum:
· Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le ortaklık nasıl gidiyor?
· Doğuş’un gücünü yanımıza almak iyi oldu.
· Hisseler yüzde 50-50 mi dağıldı?
· Yapacağımız yeni işlere göre değişiklik gösterecek.
· Ne gibi?
· Maçakızı markasını yurtdışına da taşıyacağız.
· İlk düşündüğünüz adres neresi?
· Yunan adalarından Mykonos olabilir.

1 milyar dolarlık ciro katlanarak büyüyecek

COCA-Cola’nın 5’inci büyük şişeleme grubu olan Amatil’in Endonezya ve Papua Yeni Gine operasyonlarını yöneten Kadir Gündüz, bölgeyle ilgili şu bilgileri verdi:
- Doğu Timor ve Solomon Adaları da bana bağlı. 10’u Endonezya’da olmak üzere 12 üretim tesisimiz var. 1 milyar dolar olan ciromuzun birkaç yılda katlanarak büyüyeceğini öngörüyoruz.
Endonezya’nın 17 bin adadan oluştuğunu anımsattı:
- Toplam 2 milyon civarında satış noktasına ulaşıyoruz. Bazı adalarda birkaç yüzbin nüfuslu şehirlere sadece hava veya deniz yoluyla ulaşılabiliyor. Buralara tekne ile servis yapıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları