Çirkin Amerikalı mı?

ABD hakkında olumlu imaja sahip olan Türklerin oranı yüzde otuzmuş.

Vallahi hiç de fena değil. Ben bu kadarını beklemiyordum.

Tamam, oran iki yıl öncesine kıyasla yüzde 22 düşmüş ama, bundan iyisi can sağlığı.

W. rumuzlu George Bush öpüp de başına koysun.

Ya yukarıdaki ‘‘olumluluk paydası’’ Pakistan'daki gibi yüzde 10'la sınırlı kalsaydı.

Ya da, ‘‘olumsuzluk imajı’’ Ürdün'deki gibi yüzde 75'e veya Mısır'daki gibi yüzde 69'a tırmansaydı...

Eh, ne de olsa ‘‘eski müttefik’’imiz ve işte Irak harekatında da kendisine yardım edeceğiz, dolayısıyla, Özbekistan'ı hariç tutarsak, biz Türkiye insanları Müslüman Alem içinde ‘‘Sam Amca’’ya karşı en çok hoşgörüyle yaklaşan ulusu oluşturuyoruz.

Verilmiş sadakan varmış Bush Bey!

* * *

ÖYLE ama, o Bush Bey hiç memnun değil. Hop oturup hop kalkıyor.

ABD'nin dünya kamuoyları nezdindeki imajını sorgulamak için eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'in yönetimindeki ‘‘Pew’’ enstitüsü tarafından 44 ülkede gerçekleştiren sondaj önceki gün yayınlandığında, Washington'daki Başkan çok fena halde küplere bindi.

Malum, Albright, Bill Clinton'un diplomatik temsilcisiydi ve Demokratların şimdiki Beyaz Saray kiracısından hazetmedikleri de sır oluşturmuyor.

İşte bu yüzden, George W. Bush sondaja ‘‘propaganda makinası’’ damgasını vurdu.

Yok canım, ne münasebet!

* * *

DOĞRUSU, Birleşik Amerika'nın son bir yıldır muazzam bir imaj erozyonuna uğradığını ve 11 Eylül katliamı ertesinde toplanmış olan sempatinin Bush yönetimi tarafından bir çırpıda çarçur edildiğini saptamak için öyle kamuoyu enstitülerine ihtiyaç gerekmiyor

Yerkürenin hemen her yerinde ‘‘sokağın sesi’’ni birazcık dinlemek yeter.

Zaten, önceki gün açıklanan sondaj da bu gerçeği bilimsel yöntemlerle yansıtmaktan başka bir şey yapmıyor. Bir anlamda, malumu ilan ediyor.

Yeni Dünya'ya duyulan sempati oranı yirmi yedi ülkenin yirmisinde düşmüşmüş.

Eh, sen hiç kimseyi takmaz ve genel duyarlılıkları kaale almadan yalnız kendi bildiğini okumakta ısrar edersen, öteki insanlık mazoşist ve enayi değil, düşer tabii.

İslam Alemi'ni saymadığımız takdirde ise, Fransızların yüzde 64'ü, Almanların yüzde 71'i, Rusların da yüzde 79'u muhtemel bir Irak savaşına karşı çıkıyormuş.

Eh, sen ‘‘pederimin intikamını alacağım’’ diye tutturur ve ortada fol yok yumurta yokken cengaverliğe soyunursan, Fransızı da, Almanı da, Rusu da sana karşı çıkar tabii.

Yani Mister Bush, ‘‘Goooooood morning’’ be yahu!

Bunlara ‘‘propaganda makinası’’ demekle kendi propagandanı yutturamazsın.

* * *

ŞU kesin ki Vietnam Savaşı'ndan bu yana ABD bütün tarihinin en olumsuz imajını çiziyor ve geçmişin ‘‘çirkin Amerikalı’’ metaforuyla özdeşleşiyor.

Halbuki, özgürlük ve demokrasilerin öncüsü olmuş olan; üstelik de insanlığın hem Nazizm, hem Komünizm belalarından kurtulmasında tayin edici rol oynayan bu büyük ulus, bu büyük ülke ve bu büyük devlet öz itibariyle böylesine bir antipatiyi asla hak etmiyor.

Ancak ‘‘biçim’’, yani George W. Bush iktidarının akılsız ve mantıksız yönetim tarzı o ‘‘öz’’ün önüne geçtiğinden, Birleşik Amerika tüm dünyada ve devasa ölçekte itibar yitiriyor.

Ve böyle giderse, o kalmamış itibar bile yeni sondajlarda tepetaklak yuvarlanacak.

Oysa, aslında ‘‘çirkin Amerikalı’’ yok, Amerika'yı çirkince yöneten bir iktidar var.
Yazarın Tüm Yazıları