Cinsel hastalık bulaştırmak hapse sokar mı?

İngiltere’de bir genç, kendisindeki genital herpes iltihabını kız arkadaşına bulaştırmaktan dolayı bir yıl hapis cezası almıştı. Peki Türkiye’de cinsel bir hastalığı partnerine bulaştıran hapse girebilir mi? Evet!

Haberin Devamı

İstanbul’da geçen hafta düzenlenen Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Derneği’nin Kongresi’ne katılan İngiliz Prof. Dr. Colm O’Mahony ülkesinde genital herpes (uçuk) yüzünden nasıl hapse girilebildiğini anlattı.
Genital uçuğunu kız arkadaşına bulaştıran genç adamın bir yıl hapis cezasına çarptırılması İngiltere’de yoğun tartışmalara yol açmıştı. Mahkeme kararı gözden geçirmek zorunda kaldı, genç adam bir ay sonra serbest bırakıldı.
Prof. Dr. O’Mahony, “Olayın yankıları cinsel sağlık çevrelerinde devam ediyor. HIV (AIDS’ye yol açan virüs) bulaştırmanın bir suç olarak kabul edilmesi kolayca anlaşılabilir bir durum. Ancak genel nüfus içinde önemli sayıda kişiyi etkileyen ve sıradan bir cinsel yolla bulaşan hastalıkların bu kapsamda değerlendirilmesi bir adalet saçmalığı” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEKİ DAVALAR

Tıp Hukuku Derneği Başkanı Sunay Akyıldız’ın verdiği bilgiye göre cinsel yolla bulaşan hastalıklar Türkiye’de de dava konusu oluyor. Benzer davalardan biri geçen yıllarda Antalya’da görüldü. Hasta olduğunu bilmesine rağmen evlenerek eşine HIV bulaştıran Ü.U. ‘eşini öldürmeye tam teşebbüs’ suçlamasıyla yargılandı ve ‘Şahsa Karşı Müsessir Fiiller’ suçları kapsamında iki ayrı madde uyarınca toplam 8 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.
Cinsel yolla bulaşıcı bir hastalığı olan şahsın, bu hastalığını bir başkasına bulaştırması TCK’da yer alan ‘yaralama suçu’nu oluşturuyor. Akyıldız, “Ancak bunun için failin hasta olduğunu bilmesi gerekiyor. Başka bir deyişle fiilin kasten yaralama suçunu oluşturabilmesi için failin, hastalığı bulaştırma amacıyla hareket etmesi ve hastalığın mağdura bulaşması gerekiyor” diyor. Failin taksirli (kazayla-istemeden yapma) hareketindeyse hastalığın, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak hareket etmesi sonucu mağdura bulaşması söz konusu. Failin hastalığın nasıl bulaştığını bilmesi, ancak hastalığın bulaşmasını engelleyen önlemleri almamış olması gerekiyor ki bu durumda da bilinçli taksir (kaza) söz konusu oluyor.
Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan ve bu durumu bilen şahsın, cinsel saldırı suçunu işlemesi sonucu mağdura hastalık bulaşırsa, fail ayrıca yaralama suçundan ceza almıyor.

Haberin Devamı

HER GÜN BİR MİLYON KİŞİ

30’a yakın virüs, bakteri, protozon gibi mikroorganizma, başta Hepatit B ve C, HIV, AIDS, bel soğukluğu (gonore), siğiller, frengi (sifiliz), klamidya, trikomonas olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açabiliyor. Son 20 yılda cinsel yolla bulaşan hastalıkların kontrolüne yönelik çabalara rağmen artan nüfusun etkisiyle hastalıkların oranı azalmıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her gün 1 milyon kişiye cinsel yolla hastalık bulaşıyor.
Kuşkusuz cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada kişiye düşen görevler var. Ancak genital herpesi olduğunu bile bile bunu saklamakta ve hiçbir önlem almadan cinsel ilişkide bulunmada iyi
niyet aramak mümkün değil. Dolayısıyla genital herpes veya başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığınız varsa bu durumu en kısa sürede partnerinize bildirin ve doktora gidip değerlendirilmesini sağlayın. Eğer partneriniz herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalıktan tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün. Sizde veya partnerinizde yaralar varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının.

Haberin Devamı

Herpes bildiğiniz uçuk

Herpes’in halk arasında bilinen adını söylersem aslında ne kadar sık karşılaştığımızı daha kolay anlarsanız:Herpes bildiğiniz uçuk. Virüsün HSV2 tipi sıklıkla genital bölgede uçuğa yol açıyor. Herpes öldürmüyor ama süründürüyor. Koruyacak aşısı ve ilaç tedavisi bulunmuyor. Ağrılı bazı işlemlerle yok edilmeye çalışılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları