‘Cep’teki tüketim çılgınlığının sonu mu geliyor

Neredeyse hemen hemen her ay yeni bir telefon modeli tüketicilerle buluşuyor. En hızlı işlemciler, en yüksek çözünürlüklü kameralar, en güçlü RAM’ler... Bu özelliklerin her geçen gün yenilenmesi, tüm dünyadan daha fazla olarak Türkiye’deki tüketicilerin dikkatini çekiyor. Ortalama her yıl bir akıllı telefon modelini değiştiren Türkiye’deki tüketiciler, yeni modelleri en çok bekleyenler arasında. İşin aslına bakacak olursak kullanım alışkanlıkları üreticilerin hevesi kadar hızlı değil. Yapılan araştırmalara göre sıradan bir kullanıcı için bir akıllı telefonun ömrü 4 yıla kadar uzayabiliyor. Bu aslında tüketimin üretim hızının bile önüne geçtiğini ve alınan akıllı telefonların daha ömrünü tamamlamadan gözden düştüğünü gösteriyor.

Haberin Devamı

Peki telefon tüketimindeki çılgınlıkla nasıl başa çıkılacak. Türkiye başta olmak üzere akıllı telefonları ithal eden birçok hükümet, çözümü ekonomide arıyor. Yüksek vergiler, kredi kartlarına yapılan taksitlerin yasaklanması gibi önlemler var. Böylece cari açığa olumsuz etki kısmen de olsa engellenmeye çalışılıyor. Ancak tüketim çılgınlığının çözümü, teknoloji üreten ve ithalat yapan ülkelerden değil, teknoloji geliştiren ülkelerden geldi.

‘Cep’teki tüketim çılgınlığının sonu mu geliyor

Uzun zamandan beri proje olarak konuşulan modellerden biri olan modüler telefonlar artık gerçek oluyor. Bir bakıma lego gibi yap-boz telefon. Google tarafından geliştirilen Ara Project, belki de kullanıcıların bir kez alacağı bir akıllı telefon modeli olacak. Ancak telefon üzerindeki işlemci, RAM, kamera, ekran veya iletişim birimleri kullanıcıların isteğine bağlı olarak satın alınabilecek veya satın alınabilecek. Örneğin, kameraya ihtiyaç duymayan bir kullanıcı, daha düşük megapikselli tercih edebilecek. Ya da işlemcinin hızı için farklı seçenekler satın alınabilecek. Yani tüketiciler, ihtiyacı olan kadar bir telefona sahip olabilecek.

‘Cep’teki tüketim çılgınlığının sonu mu geliyor

Google’dan son paylaşılan bilgilere göre modüler telefon modeli 2015 yılında kullanıcılarla buluşacak. Kritik olan nokta ise fiyat. Kullanıcılar, modüler telefonun özelliklerini kendilerine göre değiştirilebileceği için fiyat da esnek olacak. En düşük özelliklere sahip telefonun özellikleri 50 dolardan başlayacak. 500 dolara ise en yüksek donanıma sahip olan bir cihaz satın alınabilecek. Bu yüzden de akıllı telefonların daha büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşması amaçlanacak. Ancak asıl kritik olan konu ise akıllı telefon konusundaki tüketim çılgınlığına karşı ‘dur’ diyebilmek.

‘Cep’teki tüketim çılgınlığının sonu mu geliyor

Dünyada Ara Project’e benzer birçok farklı çözüm gelmeye başlıyor. Ancak cep telefonlarındaki tüketim çılgınlığına hem bir üretici hem de bir işletim sistemi geliştiren Google’dan gelmesi ise en ilginç noktalardan biri. Google Ara Project ile aslında kendine bir rakip çıkarıyor. Öte yandan ise belki de gelecekteki tüketim alışkanlıklarını baştan aşağıya değiştirebilecek bir ilke imza atacak.

Yazarın Tüm Yazıları