Çekicileri yollardan çekin

Şuna kesinlikle eminim.

Haberin Devamı

Şehir içi ulaşımı düzenleyen ve yönetenler “yol kullanım verimliliğini” arttırma ümitlerini kaybetmiştir. Onlar eski tabiriyle “idareyi maslahat” ederek mesailerini tamamlıyor. Günümüzün değişiyle “..miş gibi yapıyor”. Ben “..miş gibi yapmak” tabirine, ilk defa psikoloji profesörü Doğan Cücenoğlu’nun bir kitabında rastlamış ve bayılmıştım. Eğer görevli kişi: 1) Kendine verilen görevin doğruluğuna ve yapılması gerektiğine inanmıyorsa, 2) Yapması zor geliyorsa veya 3) Yapmasına engel olanlarla başa edemiyorsa, “yapıyor-muş” gibi davranır.

ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİN TÜMÖRÜ PARK YASAĞINA UYULMAMASIDIR


Cadde ve sokaklarda park yasağına uymayarak yolun bir şeridini otopark haline getirenler, üç şeritli yolun kapasitesini % 30, iki şeritlinin %50, tek şeritlinin %100 azaltır. Bu daraltma İSPARK tarafından da yapılsa sonuç değişmez. Bırakın “Park Edilmez” levhasını “Acil Ulaşım Yolu” veya “Durulmaz” işaretinin tam altında, dönemeçlerde, otobüs ceplerinde veya duraklarında aracını sorumsuzca park edenleri caydırmanın yöntemi yollarda çekici dolaştırmak, bunlara siren çaldırmak değildir. Hele, hele bunların kolayına gelen yerdeki araçları çekmesi hiç değildir. Çare: Cezadır. “Park yeri bulamayan ne yapsın?” diyenlere edepli cevabım şudur: Çıkarına en uygun ve bedava park yeri bulamamak, kişiye diğer araçların geçişini zorlaştırma veya engelleme hakkı vermez. Onların yüzünden tıkanan yolda ilerleyemeyen otobüslerde ayakta duran insanlara eza etme hakkı hiç vermez. Arabasına uygun park yeri bulamayanlar arabasız vatandaşlar ne yapıyorsa onu yapsın.

AĞIR KUSURLU ARABA NEDİR

Bizim Güngör Uras, birçok kez muayeneden geçmiş MİNİ marka arabasını FENNİ muayeneye götürmüş. Arabasının ruhsatında “5 kişilik” yazıyormuş. Hâlbuki bu model arabalar “4” kişilikmiş. Bu yüzden araç FENNİ Muayene İstasyonu yetkililerince “AĞIR KUSURLU” bulunmuş. Bayram öncesi TV seyrediyorum. Bir trafik polisi, bayram süresince denetimleri sıkılaştıracaklarını anlatıyordu. Gazeteci, “ne gibi denetimler yapacaksınız?”diye sordu. Polis, “kabak lastikli, muayene günü geçmiş ve yolcuları kemer takmayan araçlara ceza yazacağız” dedi. Bunlar tabii ki üzerinde durulması gereken hususlar. Emniyet, geçen bayramda 1841 trafik kazası olduğunu açıkladı. Soruyorum: Yukarıdaki sebeplerle kaza yapan tek bir araç oldu mu?
SON SÖZ: Trafik, harekettir; denetim de hareketli olmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları