Büyük devlet küçük lider

Zeynep ATİKKAN
Haberin Devamı

Büyük devlet olmanın ön koşulu lidere ve siyasi kadrolara bağlı. Kurumların çok güçlü olduğu ülkelerde bile.

‘Razaman öncesi operasyon başlatıyorum çünkü Müslümanlar’ın kutsal ayına saygılıyım' deyip azil tehdidi altında Monica operasyonunun düğmesine basmak Clinton'a musallat olmuş kişilik zaafının bir başka göstergesi.

Zayıf kişilikli Clinton'a dünyadan gelen tepki ‘Savaş değil aşk yap’ şeklinde. ‘Sus ve güzel ol’ gibi bir şey.

‘Rezil ve azil’ arasına sıkışmış Cliton'un, prensipleri hiçe sayma bağımlılığına artık tahammül edebilecek çok fazla destekçisi olduğunu sanmıyorum. Tony Blair dışında. İngiltere'nin çok popüler Başbakanı Tony Blair de iktidara geldiği günden bu yana en derin yarayı Clinton'a verdiği bu koşulsuz destekten dolayı alıyor.

‘Bill Clinton’u arkadaşım diye nitelemekten çok mutluyum. Clinton, başkan olarak son derece yararlı işler yaptı. Bu nedenle de bizim mutlak desteğimizi hak ediyor. İş, bu kadar basit ve net' diyor İngiltere'in Başbakanı.

Bir tarafta Monica operasyonunu başlatabilecek kadar bücürleşen bir Cumhurbaşkanı diğer tarafta yıllardır uğruna mücadele verdiği ilkeleri, İtalya krizinde görüldüğü gibi iğdiş eden Avrupa.

Amerikalı çöl tilkisi fareleşiyor dünya kamuoyunun önünde. Avrupa değerlerini iğfal etmenin de böyle bir sonucu olacaktır zaman içinde.

Monica operasyonunu Razaman öncesine denk getirip ‘duyarlı ve dine saygılı adam’ sahtekarlığının inandırıcı olması mümkün değil.

Bu arada Irak operasyonunun amacının Ortadoğu coğrafyasına yeni çizgiler atmak olduğu söyleniyor. Bu koşullarda kurulacak Monica devletlerinin kimseye hayır getirmeyeceği çok açık.

Prensipleri iğfal eden siyasi kadroların yol açabilecekleri felaketleri haber veriyor dünyadaki son gelişmeler. Fon müziğindeki ‘uygarlıklar çatışması safsatasıyla’ kafa karıştırıp diğer tarafta ilkeleri küçük zaaflara, politik oyunlara feda etmek.

Son derece tehlikeli bir oyun bu.

Bütün bu olayların toplamı, Avrupa değerlerine sahip çıkmanın, hukuk'u, demokrasiyi ve barışı savunmanın önemini vurguluyor.

Bu sütunda sürekli tekrarlıyoruz.

İtalya krizi ve Irak'taki son gelişmeler gösteriyor ki demokratik kuralları işleten istikrarlı bir Türkiye'nin önemi sanıldığından çok daha büyük.

Toplum olarak kurallılığı talep etmek ve de bütün dünyaya kurallı bir Türkiye istemiğizi duyurmak zamanı bugün. Bu hareket de gücünü büyük çapta sivil girişimden alacak. Türkiye'nin İtalya karşısındaki gücü, ‘Hukuk’u talep ediyor olmasından' kaynaklanıyor. Bu kanıtlandığına göre içerde de ileri normları işletmek için ciddi bir mücadele başlatmak gerekiyor.

Büyük devlet, süper güç, potansiyel bölgesel güç, köprü devlet bilmem ne yok... Büyük devleti büyük yapan liderler ve siyasi kadrolar var. Orta boy devlete büyük itibar kazandıran güçlü kişilikler var.

Yoksa büyük askeri güç, zengin ekonomi vs. zayıf liderlerin yönetiminde küçük işlerin aleti olur. Ve de en büyük yarayı toplum alır.



Yazarın Tüm Yazıları