Bürokratlar “yatırım avcısı” olacak

UZUN zamandır hazırlıkları süren yeni teşvik paketinde son noktaya gelindi. Ay sonuna kadar açıklanması beklenen teşvik sistemini dünyaya tanıtmayı amaçlayan Ekonomi Bakanlığı bunun için kolları sıvadı.

Hazırlıklar tamamlanırken, teşvik paketinin ticaret müşavirleri tarafından ülkelere düyurulması kararı alındı. Böylece Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın “yatırım avcılığı yapacağız” sözündeki avcılar da ortaya çıkmış oldu.

Teşvik dünyaya anlatılacak

Paketin detayları açıklandıktan sonra anında tanıtım çalışmaları başlayacak. Bunun en önemli ayağı paketin dünya ülkelerine anlatılması olacak. Burada yurt dışında çalışan işadamlarıyla, ticaret müşavirlerine büyük görev düşüyor. Zaten bunun ilk sinyalini de bir süre önce Bakan Çağlayan verdi.

Dükkan sabaha kadar açık

Aşkabat temasları sırasında bürokratlara ince bir mesaj yollayan Bakan Çağlayan, “Yeni teşvik sistemini 205 ticaret müşavirini toplayıp anlatacağız. Gece gündüz durmaksızın anlatacağız. Dükkan sabaha kadar açık, 24 saat tüm dünyaya ilan edeceğiz” dedi.
Bu sözler ticaret müşavirlerine ulaştı mı bilmiyorum. Ancak belli ki ticaret müşavirleri Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatmak için görev aldıkları ülkelerde bundan böyle hem öğretmen hem reklamcı gibi çalışacak.

Yatırım avcısı olacaklar

Yatırım yapmak isteyen büyük firmaları Türkiye’ye çekmek için çaba harcayacak. Türkiye’nin ekonomik anlamda dünyadaki sesi olan müşavirlere bu açıdan büyük iş düşüyor.
Hızla sanayileşen, turizm gelirlerini arttırmak isteyen Ankara’nın yeni teşvik sistemiyle özellikle stratejik yatırımlardan ne kadar pay alacağını ise zaman gösterecek.

Çevreci hafiyeler

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları çevreyi kirleten fabrikaları sıkı takibe aldı. Bir süredir adeta hafiye gibi çalışan bürokratlar masraf azaltmak için yalnızca denetimler sırasında arıtma sistemini çalıştıran fabrikaları tespit edince ortaya yeni bir fikir çıktı. Yeni sistemle her fabrikaya online takip sistemi kurulacak. Böylece “çevre hafiyeleri” fabrikayı sistem üzerinden online takip edebilecek.
Çevreyi kirleten fabrikalara da “atık miktarı normal değerlerin üstünde, gerekli tedbiri alın” uyarısı yapılacak. Bakanlık bürokratları da uyarıyı dikkate almayan fabrikanın kapısına dayanacak.
Dilerim ki bu sistem para uğruna doğayı kirleten “çevre düşmanlarının” sayısını azaltır. Ancak bu konuda yalnızca bakanlığın değil, başta yerel yönetimler olmak üzere vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları