Bu nasıl tüketici örgütü?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Müstakil Tüketiciler Birliği, çekilişle otomobil kampanyaları düzenleyen Çukurovalı firmasına karşı, tüketiciler adına hukuk mücadelesi başlattı. Birliğin çağrısına 1500 mağdurdan 700'ü yanıt verdi. Ancak, Müstakil Tüketiciler Birliği'nin Başkanı Mehmet Bülent Deniz, mağdurları tüketici örgütü yerine kendine ait hukuk bürosuna yönlendirdi ve bu yolla 700 mağdurdan 500 milyon lirayı bulan avukatlık ücretleri talep etti. Böylece, başkanı olduğu sözde tüketici örgütünü kullanarak, maddi çıkar sağlama yoluna gitti.

KOLAY yoldan köşeyi dönmenin yolu, ne yazık ki artık bir tüketici örgütü kurmaktan geçiyor. Tüketicileri kendi çıkarlarına alet ederek menfaat sağlamayı planlayan sözde tüketici derneklerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Oysa, bir tüketici örgütünün, bırakın şahsi çıkar sağlamayı, hiç bir ticari kurum ya da kuruluşla bağlantısı bulunmaması, siyasi kimliğinin olmaması gerekiyor.

Ne var ki, hiç bir çıkar gözetmeden, sadece tüketici haklarını savunma iddiasıyla kurulan bu derneklerden bazıları, sadece kendi menfaatlerini düşünüyor. Ya bir siyasi örgütün sözcülüğünü üstleniyor ya da bazı firmalarla gizli anlaşmalar yaparak onlarla çıkar ilişkilerine giriyor. Bazıları da, mağdur tüketicileri kullanarak, kendilerine yeni iş olanakları yaratıyor. Bunlardan biri de, Müstakil Tüketiciler Birliği...

ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNDU

Bu tüketici örgütünün Başkanı Mehmet Bülent Deniz adlı bir avukat... Avukat Mehmet Bülent Deniz, bundan tam bir yıl önce tüketici haklarının savunuculuğuna soyundu. Son olarak da, düzenlediği otomobil kampanyalarıyla 1500 kişiyi dolandıran Çukurovalı Otomativ firmasına karşı, mağdur tüketiciler adına hak arama mücadelesini başlattı.

Müstakil Tüketiciler Birliği, Seçil, Turgut, Müşerref Özsıcak'ın yanı sıra, Murat Okuroğlu ve Ömer Yıldırım'ın sahibi olduğu Çukurovalı firmasının, çekilişle otomobil sahibi olmayı hayal eden 1500 kişiyi mağdur etmesinin ardından gündeme geldi. Birliğin Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, Çukurovalı yöneticilerine karşı mücadele başlattı. Ayrıca mağdurların, bu mücadeleye Müstakil Tüketiciler Birliği çatısı altında katılmaları çağrısında bulundu.

BU ÖRGÜTTE PARAYLA

Çukurovalı'dan canı yanan 1500 mağdurdan 700'ü, bir anda kendilerine umut ışığı olarak Müstakil Tüketiciler Birliği'ni gördü. Ancak bu 700 mağdur, haklarını arayacak bir tüketici örgütü beklerken, karşılarında Mehmet Bülent Deniz'e ait bir avukatlık bürosu buldular.

Umut ışığı, tüketici örgütü yerine bir hukuk bürosuna dönüşünce de, hak aramanın bir bedeli oluştu. Bu bedel de, 3-5 milyon liradan çıkıp, 300-500 milyon liraya ulaştı. Çünkü, hak arama bir tüketici örgütü çatısı altında gerçekleştirilirse, mağdurların cebinden mahkeme masrafı olarak sadece 2 milyon 700 bin lira çıkacaktı. Ancak, örgüt başkanı yüzde 10'luk avukatlık ücretini devreye soktuğu için bu bedeli, mağdurların otomobil için Çukurovalı firmasına kaptırdıkları paralara göre belirlenmeye başladı.

BU ÖRGÜTTE PARASIZ

Müstakil Tüketiciler Birliği Başkanı'nın Çukurovalı mağdurlarının hakkını aramada örgütü yerine kendi hukuk bürosunu devreye sokması üzerine, Tüketiciyi Koruma Derneği TÜKODER devreye girdi. TÜKODER Başkanı Mehmet Sevim, Çukurovalı mağdurlarının derneklerine başvurmalarını isteyerek, ‘‘TÜKODER avukatları, tüketicilerin haklarını yasal yollardan arayacak. Derneğimizin mağdur tüketicilerden, bu hizmetine karşılık mahkeme masrafları dışında hiç bir ücret talep etmesi söz konusu değil. Bu masraflar da 2 milyon 700 bin lira civarında’’ diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları