Bu mahkeme, AKP’yi de kapatır mı?

Anayasa Mahkemesinin dünkü kararı, birçok çevrede “AKP artık yüzde yüz kapatılır” diyenlerin sayısını arttırdı. Tabii aksini iddia edenler de var. Ancak, türbanın serbest bırakılması konusu artık kapandı. Bundan böyle uzunca bir süre, tekrar gündeme gelmesi beklenmiyor.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesinin kararı çok tartışmalı. Nereden baktığınıza bağlı.

 

Eğer AKP açısından bakacak olursanız, bu kararın tutar tarafı yok. Anayasa mahkemesi tam anlamıylabir yargı darbesi yaptı. Türkiye’de hem demokrasi çöktü, hem de yargısistemi.

 

Laik cephe ise, tam aksini düşünüyor.

 

Bu karar ile Türkiye’nin önü açıldı. Cumhuriyetin temel nitelikleri korundu. Laik sistem karşısındaki tehlike giderilmiş oldu.

 

Peki, bundan sonra ne olacak?

 

Genel kanı, türban ile ilgili anayasa değişikliğini reddeden Anayasa Mahkemesi AKP’yi de kapatır. 9-2 oyla alınan bu kara AKPkonusunda da tekrarlanır ve Başbakan Erdoğan yasaklanır.

 

Haberin Devamı

Bundan sonraki gelişmelerin yönü, tamamen Başbakan’ın tutumuna göre şekillenecektir.

 

Eğer Erdoğan sert tepki gösterir ve yaklaşımını daha da katılaştırırsa, ortam çok gerilir. Veya aksine, kerhen dahi olsa, Anayasa Mahkemesinin kararını kabullenip yolunadevam ederse, durum çok değişir.

 

İlk olasılıkta, kaos ile karşı karşıya kalınması kaçınılmaz. Hatta, askeri bir müdahaleye kadar gidebilir.

 

İkinci olasılıkta ise, isim değiştirip AKP’nin ülkeyiyönetmesi normal karşılanıyor. Bu partinin bekleyip, ilerde (Anayasa Mahkemesinin oluşumu değiştikten sonra) yeniden bir girişimde bulunması bekleniyor.

 

Özetle, demokrasi yara aldı. Buna karşılık laik kesim, geçici dahi olsa ön aldı. Bu arada anayasanın,bundan böyle bir daha kolay kolay değiştirilemeyeceği de anlaşıldı.

 

Anlayacağınız , Türkiye yepyeni bir sürece girdi.

 

Haberin Devamı

KISMET EFSANESİ GERİ DÖNDÜ…

 

O hepimizin sevgilisiydi.

          

Hümeyra Özbaş (biz ona Hümüş teyze derdik. Oysa o Türkiye’nin Hümüş Sultanıydı) Kusadası’nın pırlantası sayılan Kısmet Otel efsanesini de yaratan insandı. Halil Özbaş’ın yarattığı Kısmet’itek başına, bölgedeki otellerin sultanı konumuna sokmuştu. Tam 30 yıl, tüm ailemle birlikte her yazımı orada geçirdim. Kısmet’te yıllar içinde, Hümeyra Sultan  gibi efsaneleşmişti. Osmanlı hanedanının adeta son kalesiydi. On yıl önce gözlerini kapattığında, bizim de her şeyimiz uçup gitti.

 

Hümüş olmadan Kısmette olamazdı.

 

Geçen haftasonu, uzun bir aradan sonra tekrar Kuşadası’na gittim ve tabii eski sevgilime uğramadan edemedim.

 

Gözlerine inanamadım.

 

Haberin Devamı

Efsane geri dönmüştü.

 

Her taşını, her ağacını bildiğim Kısmet bütün eski asaletiyle, hem de bu defa daha da güzel, daha sıcak,daha da albenili bir şekilde karşıma çıktı. Güzelleşmiş, gençleşmiş, yeni bir tuvalet giymiş. Yine o dev çınar ağaçlarının altında çay içebiliyor, marina barda içkinizi yudumluyor, Erdal’ın gözetiminde nefis yemekyiyebiliyor, yusufçuk kuşlarınıneşliğinde bambaşka bir dünyaya girebiliyorsunuz.

 

Efsaneyi geri getiren Özbaş ailesinin güzel kızı Hanzade olmuş.

 

Odalar yenilenmiş, eski asaletinden hiç kaybetmemiş.

 

Nasıl sevindim tahmin edemezsiniz.

 

Tavsiye ederim, eğerailenizle güzel bir haftasonu geçirmek istiyorsanız… Eğer sevgilinizle romantik birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, Kısmet’e gidin. Ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Zira alışılmış bir otele gitmeyeceksiniz. Hümeyra Sultanın Hümüş sultanın evinde misafir kalacaksınızve Hanzade  prenses ile tanışacaksınız.

 

Haberin Devamı

KUŞADASINI TANIYAMADIM...

 

Hayatımın 30 yılının yaz tatillleri Kuşadası’nda geçti. Son derece basit bir kıyı kasabasıyken, Cemile Garan sayesinde bu nefis yöreyi tanıdım.Bütün ailem, özellikle oğlum Umur ile orada birlikte büyüdük.

 

10 yıl önce ayrıldım ve geçen hafta ilk defa geri dönünce, karşımda bambaşka bir Kuşadası buldum.

 

Güzelim kıyıları, dost insanları, sempatik meyhaneleri, güzelim Kısmet ve İmbat otellerinden ibaret turizmiyle tembel bir tatil yöresiydi.

 

Bugün baktım, bir kıyı kenti olmuş.

 

Bunu kötü anlamda kullanmıyorum. Tam aksine, artık yepyeni bir statüye kavuşmuş bir dev kentten söz ediyorum.

 

İsteyen, istediği kadar eleştirsin. BugünküKuşadası artık o bizim eskiden tanıdığımızyer değil. Büyümüş, güzelve dev birmetropol olmuş. Üsteliktemiz. Nice büyükşehirden daha düzenli, daha iyi organize olmuş. Başarılı bir Büyükşehir belediye hizmeti var.

 

Haberin Devamı

Şimdi, giderek artan sayıda insanın kış aylarında neden Kuşadası’nı tercih ettiklerini daha iyi anladım.

 

AFRODİSİAS, İKİ SEVGİLİSİNİ KUCAKLADI

 

Geçen hafta harika bir gün geçirdim.

 

Ömer Koç’un başkanlığındaki Geyre Vakfı, Afrodisias’ın Sebastian Sevgi Gönül Salonunun açılışını yaptı.

 

Afrodisias, en prestijli ve her biri birer sanat şaheseri olan heykeller ve kabartmaların bulunduğu yerdir. 1979-1986 arasında Prof. Kenan Erim tarafından gün ışığına çıkarıldı. İçindekileri teşhir etmek, kazıları sürdürmek ve Afrodisias’ı adına layık şekilde tutmak, Koç ailesine nasip oldu.

 

Önce Sevgi Gönül, ardından da Semahat Arsel ve Ömer Koç.

 

Açılışı yapılan salonda harika ötesi kabartmalar var. Hemen hepsi de, Geyre Vakfının topladığı paralarla, kişisel bağışlarla tamamlanmış.

 

Afrodisias’ı dolaşırken Sevgi Gönül’ün güler yüzü ve Kenan Erim’in ruhu bizleri hiç bırakmadı.

 

İSTANBUL ALEXİS’İ İKİNCİ DEFA KAYBEDİYOR...

 

Alexis Alexandris, çok genç yaşlarında (1960’larda) İstanbul’u terketmişti. Daha doğrusu onu bizler gitmeye zorlamıştık. Oysa,ailecehepimizden daha İstanbullu idi. Ancak, politikacıların küçük dünyası, uluslararası ilişkilerin küçük oyunları, Alexis’i doğduğu yerden koparıp attı.

 

Aradan uzun yıllargeçti ve büyük, başarılı bir Yunan diplomatı olarak İstanbul’a Başkonsolos oldu. Gerçek ailesini ve şehrini yeniden keşfetti.

 

Tam beş yıldır aramızdaydı.

 

Şimdiye kadar hiçbir Yunan başkonsolosunun yapamadığını yaptı. Zira buranın insanıydı. Bizden biriydi. Ancak nede olsa, Yunan diplomatıydı ve görevin gerektirdiği koşullarıyerine getirmek zorundaydı.

 

Alexis’iben hiçbir zaman bir Yunanlı diplomat olarak görmedim. O, benim gibi birİstanbullu idi. Bir İstanbul efendisiydi.

 

Ağustos ayında Atina’ya dönecek.

 

Ancak, biz onu geri istiyoruz.

 

Bu defa Ankara’ya Büyükelçi olarak gelmesini arzuluyoruz. Bakalım,Yunan diplomasisi gerçekten vizyonu olan, uzun vadeli düşünen bir diplomatik servis mi, yoksa onlar da, bizim 1960’lardaki gibi küçük düşünen, kıskanç politikacılarımıza mı benziyorlar.

 

Alexis, burada kalpleri fethedip geri dönüyor.

 

YABANCI DOSTLARA TAVSİYE...

 

Eğer şimdiye kadar görmedinizse, Insight Turkey adlı üç ayda bir yayınlanan ingilizce akademik bir dergiye mutlaka bakın.Prof. Dr. İhsan Dağı’nın yönetiminde, Türkiye’nin en kalburüstü düşünür ve bilim adamlarındanoluşan kadrosu, uluslararası yayın kuruluyla, nefis bir çalışma. Özellikle, yabancı dostlarınız varsa, onlara tavsiye edin veya hediye niyetine abone yapın. Çok memnun edersiniz, sizde memnun olursunuz. (www.insightturkey.com0312 446 51 13)

Yazarın Tüm Yazıları