Borsaya faiz ve Ecevit desteği

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda dün faiz coşkusu vardı. Bono oranlarının önceki gün 7 ay aradan sonra tekrar yüzde 100'ün altına gerilemesinin ardından Hazine'nin dün düzenlediği 371 günlük tahvil ihalesinde de ortalama faiz, yine yüzde 100'ün altında kaldı.

Hazine'nin 2.6 katrilyon lira ile rekor teklifin geldiği dünkü ihalesinde ortalama yüzde 99.99 ile borçlanması piyasalarda moralleri yükseltti. Tahvil ihalesinden sonra, bu kağıtların ikinci elde oranları birara yüzde 97'ye kadar geriledi. Ayrıca ikinci elde çeşitli vadelerdeki bonoların oranları da yüzde 100'ün altıdaki düşük seyrini korudu.

Faizlerin iki haneli rakamlara gerilemesi, Washington'da IMF yetkilileri ile temaslarda bulunan Merkez Bankası ve Hazine'den sorumlu bürokratlarımızı da iyice rahatlatmış durumda.

Siyasi cephede ‘‘küskünler’’ olarak nitelendirilen milletvekillerinin 116 imza toplayarak, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırması, piyasalarda kısa süreli bir huzursuzluk yarattı. Fakat imzacı milletvekillerinin Meclis'in açılması için 184 imzaya ulaşmaları pek mümkün görülmüyor.

Dahası Başbakan Bülent Ecevit, dün öğleyin bir basın toplantısı düzenleyerek, seçikm atmasferine girildiği bir dönemde, küskün milletvekillerinin son girişiminin memleketin yararına olmayacağına açıkladı.

Ecevit'in, 5 haftalık bir süre kalmışken seçimlerin ertelenmesini sağlıklı bulmadıklarını belirterek, küskünlerin bu girişimlerini abesle iştigal olarak nitelendirmesi de, piyasalarda moralleri yükselmesini yolaçtı.

Ecevit'in açıklamaları, faizlerdeki iyimser havanın yanısıra borsada da olumlu yankılandı. Keza Başbakan'ın basın toplantısından sonra açılan İMKB ikinci seansında alımlar endeks yükselişe geçti.

İlk seansı yüzde 1.7 oranında primle tamamlayan borsa, ikinci seansta, Ecevit'in seçim açıklamaları ve düşük faiz morali ile ilk seanstaki değerinin de üzerine çıktı. Böylece borsa günü 114 puanlık artışla 3 bin 962 puana yükseldi. Böylece ikinci seansta banka hisselerinde artan alımlarla, tekrar 4 bin puan sınırına dayanan borsa, günü yüzde 3'lük primle tamamlamış oldu. Siyasi cephede bir sürpriz yaşanmazsa, borsa banka hisselerinin önderliğinde bu kez 4 bin puanı aşabilir.



Yazarın Tüm Yazıları