Borsa krediyle 3000'e gidiyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa yatırımcısı umut satın almaya devam ediyor. Geçen yılı 2 bin 597 puandan tamamlayan borsa, yeni yılın iki işlem gününde toplam 226 puan birden artarak, dün 2 bin 800 puanın üzerine çıktı. Borsa endeksi dün 2 bin 823 puandan kapandı.

Borsa, siyasi istikrar umutlarıyla önceki günkü yüzde 6'lık hızlı çıkışının ardından dün de yüzde 2.3 oranında yükseldi. Böylece son iki günde yaklaşık yüzde 9'luk artan borsa, 3 bin puan sınırına biraz daha yaklaşmış oldu.

Borsada endeksin yanısıra işlem hacmindeki artış da dikkat çekiciydi. Önceki gün 70 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün biraz daha artarak, 90 trilyon liranın üzerine çıktı. Dün birinci seansta 51.1 trilyon ve ikinci seansta da 45.8 trilyon liralık olmak üzere yaklaşık 97 trilyon liralık işlem gerçekleşti.

İşlem hacminin tekrar 100 trilyon lira düzeyine yaklaşması, borsaya taze para girişinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Henüz daha ortada hükümet olmamasına karşın 2 bin 800 puanın üzerine çıkan borsanın, hükümetin kısa sürede kurulması halinde, hızla 3 bin puanın üzerine çıkabilir.

Borsada iki gündür yaşanan yükselişte, kredili işlemlerin de payı da artmaya başladı. Bu yüzden işlem hacmindeki artış, borsaya yeni yatırımcı girişinden çok, mevcut oyuncuların portföylerini büyütmesine bağlanıyor. Bazı spekülatörlerin de, yeni kredilerle borsaya giriş için hükümetle ilgili gelişmeleri bekledikleri konuşuluyor.

Bankalar açılıyor

BANKALAR dövizde pozisyon açmaya başladı. Geçen yılın son günlerinde dövizde yoğun alıcı olan bankalar, yeni yılla birlikte tekrar pozisyon açmaya başladı.

Döviz interbankında dün bankalar dolar satarken, geçen yıl olduğu gibi bu yılın ilk günlerinde de yine en büyük alıcı Merkez Bankası oldu. Merkez Bankası, dün sabah ve öğleden sonra peş peşe piyasaya müdahale ederek yüklü miktarda dolar topladı. Banka satışlarının yanısıra, dış piyasalarda paritenin de düşük seyretmesi, doların TL. karşısında da gerilemesine yardımcı oldu.

Dövizdeki durgunluğun yanısıra dün faizler de inişteydi. Bono oranları 2-3 puan daha gerileyerek, yüzde 120 seviyesine indi. Gecelik faizler de yüzde 80'nin de altına düşerek, yüzde 71'e kadar geriledi. Piyasada nakit sıkıntısı devam ettiği için gecelik oranların daha fazla gerilemesi beklenmiyor.



Yazarın Tüm Yazıları