Borcunu erken ödemenin cezası

TÜRKİYE bir garip ülke oldu. İşte size, ilginç bir olay; adamın devlete borcu var, yasaya göre isterse sıfır faizle 30 Haziran 2004'e kadar taksitler halinde ödeyebilir; ‘‘Hayır ben bir defada peşin olarak ödeyeceğim’’ diyor. Ardından da borcunun tamamını peşin olarak ödüyor.

Ne dersiniz? ‘‘Helal olsun adama, ülkenin de paraya ihtiyacı var. Çıkarmış parayı, peşin olarak borcunun tamamını ödemiş, bravo...’’ diye takdir edersiniz değil mi? Şimdi, dinleyin bakın, adamına başına ne gelmiş.

ERKEN ÖDEME CEZASI

Bakanlar Kurulu, daha önce Hürriyet'te ‘‘vergisini peşin ödeyene, erken ödeme indirimi yapılsın’’ şeklindeki önerimizi benimseyip bir karar çıkarttı. 6 Haziran 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2003/5699 sayılı karar ile ‘‘Vergi Barışı’’ kapsamında, taksitlerini erken ödeyecek olanlara, 6 Haziran 2003 tarihinden itibaren yapacakları ödemeler için toplam yüzde 34'e yaklaşan bir ‘‘indirim’’ uygulanması benimsendi.

Peki, kararname çıkmadan önce, ‘‘Vergi Barışı’’ kapsamındaki borcunu Nisan ve Mayıs aylarında hatta 5 Haziran 2003'de, peşin olarak erken ödeyenlerin durumu ne oldu? Yoksa bunlar 30 Haziran 2004'e kadar sıfır faizle taksitler halinde ödeyebilecekleri vergi borcunu, erken ödedikleri için indirimden yararlanamayacaklar mı? Maalesef evet... Bunlar, indirimden yararlandırılmadılar, daha sonra ödeyenler ise yararlandırıldılar. 6 Haziran'dan önce vergisini erken ödeyenler, bir anlamda ‘‘vergi borcunu erken ödemenin cezası’’ ile karşı karşıya kaldılar.

PROMOSYON ÖNCESİ

Vergi Barışı nedeniyle 30 Haziran 2004'e kadar, sıfır faizle taksitler halinde ödeyebilecekleri vergi borcunu, 6 Haziran 2003'den önce peşin olarak ödeyen binlerce Hürriyet okurunun, telefon, faks ve mail ile ısrarla sorduğu soru şuydu; ‘‘Vergi borcumuzu erken ödediğimiz için cezalandırılmış mı olacağız?’’

Kendilerine, soruyu yetkililere ileteceğimize söz verdim ve geçenlerde bu soruyu Gelirler Genel Müdürü'ne yönelttik. Vergi Denetmenleri Derneği'nce düzenlenen, benim de oturum başkanı olarak yönettiğim ‘‘Türk Vergi Yönetiminde Etkinlik Arayışları’’ konulu panelde, bu konudaki haksızlığa dikkati çekerek, haklı şikayetlere bir çözüm getirilip getirilmeyeceğini sordum. Gelirler Genel Müdürü'nün yanıtı çok ilginçti:

‘‘Promosyon kampanyası başlatan istasyondan, kampanyadan önce yakıt alanlar, daha önce yakıt aldıklarını belirterek, promosyondan yararlanabilirler mi? Yararlanamazlar. O halde, taksitlerinin bir kısmını veya tamamını, 6 Haziran 2003'den önce ödeyenler de, indirimden yararlanamayacaklar. İdeali, bu kararnamenin yayımından önce ödeme yapanların da, erken ödeme indiriminden yararlandırılmasıydı. Bu bizim eksikliğimizdir, bunu kabul ediyoruz, ancak bu aşamada yapacağımız bir şey yok.’’

Özetle, Maliye vadesinden önce vergi borcunu ödeyenlere ‘‘Haklısınız ama alacağınız yok’’ diyor...

Ne diyelim, bundan herkes üzerine düşen dersi alsın!..
Yazarın Tüm Yazıları