Bir yabancıdan Çankaya’da ders

RESMİ yemekte TBMM Başkanı Bülent Arınç ağzını açmadan yerinde oturuyor. Dünyanın taa öbür ucundan gelmiş bir konuk, Çankaya’da Atatürk ve laiklik dersi veriyor.

Adı Avustralya Genel Valisi ama, yaptığı görev Cumhurbaşkanlığı. Michael Jeffery birkaç gündür Türkiye’de. Hem Çanakkale Savaşları’nı anma törenlerine katılıyor, hem de resmi ziyarette bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer iki akşam önce Çankaya’da Jeffery onuruna yemek veriyor.

Avustralya’da genel valiyi hükümet öneriyor, atama İngiltere Kraliçesi’ne ait. Atama ile gelmesine rağmen, genel vali Cumhurbaşkanı konumunda.

Jeffery Çankaya’ya gelişinde askeri törenle karşılanıyor. Muhafız Alayı’nı kastederek, "dünyada gördüğüm en iyi tören kıtası" diyor. Kendisi emekli bir general.

DENK DÜŞTÜ

Yemekte başarılı bir bale gösterisi var. Çanakkale Savaşlarını anlatıyor. Aynı zamanda Çanakkale İçinde Aynalı Çeşme türküsü.

Her resmi yemekte olduğu gibi, karşılıklı konuşmalar. Sezer’in ve konuk Cumhurbaşkanının. Önceki gece de öyle.

Birkaç gününü Türkiye’de geçiren Avustralya Cumhurbaşkanı, her gittiği yerde Atatürk’e hayranlığını dile getirirken, Türkiye’nin laik ve demokratik bir devlet niteliği ile, Avustralya’nın dostu olduğunu vurguluyor.

Tam da 23 Nisan’da Arınç’ın, ertesi gün de Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarına denk düşen bir zamanda.

21 yaşında bir gencin çocuk rolüne soyundurulduğu, çarşaflı öğrencilerin, eskiden böyleydi, yutturmacasıyla 23 Nisan törenlerine katıldıkları bir sırada.

72 YIL VE BUGÜN

Jeffery’nin Çankaya konuşmasının büyük bölümü yine Atatürk ve laiklik bağlantısında. Yenildikleri savaşla ilgili olarak:

"Çanakkale Zaferi Atatürk’ün mükemmel bir askeri komutan ve halkının gelecekteki lideri olarak ortaya çıktığı tarihi bir andır. Onun 72 yıl önce söylediği sözler, Avustralyalıların kalbinde ve zihninde yankılanmaya hálá devam eder. Bir liderin hayatını kaybeden düşmanlarını, evlatları olarak kucaklayabilmesi, onun büyüklüğünü anlatır".

Geçmişle bugün arasında bağlantı kuruyor:

"Türiye denildiğinde akla, Yunan, Roma ve Bizans uygurlıklarından sonra, modern ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya çıktığı Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan muhteşem tarihi, insanı ve kültürü gelir".

Övgü dolu sözler sadece protokol gereği söylenmiyor. Arkasında bu sözlere duyulan inanç yatıyor.

Bülent Arınç sessizce dinliyor.

AKP’nin bir gözü Tabip Odası’nda

SEKİZ aydır AKP İstanbul’da hastanelerde ve sağlık kurumlarında harıl harıl çalışıyor. İstanbul Tabip Odası’nı ele geçirmek amacıyla.

Organizasyonu yürüten İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Hastanelere atanan şef ve şef yardımcılarında mesleki yetkinlikten önce, AKP’ye yakın olması önde geliyor. Devletteki kadrolaşmayı, AKP şimdi sivil toplum kuruluşlarına taşımak çabasında.

İstanbul Tabip Odası en büyük mesleki kuruluşlardan biri. 25 bin üyesi var. Ayrıca, İstanbul Tabip Odası’nı alan gurup, Türk Tabipler Birliği’ni de ele geçirebiliyor.

İstanbul Tabip Odası seçimleri bu pazar. Üç grup var. Demokratik Katılım Gurubu mesleki sorunların çözümünde düşünce üreten çağdaş bir gurup.

Milliyetçi Hekimler Gurubu, MHP’ye yakın, etkin değil. AKP’nin desteklediği ekip ise, Hekim Hakları Gurubu.

Demokratik Katılım Gurubu’nun başkan adayı Özdemir Aktan. Aktan’ı desteklemek üzere, üyelerin pazar günü gidip mutlaka oy kullanması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları