Bir insan, bir ağaç

Galler’de dünyaya gelen her bir insan için bir ağaç dikiliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde, Galler’de Cardiff yakınlarında yaşayan ortanca kızım Verda’ya ziyarete gittik. Ziyaretimizin amacı iki ay önce dünyaya gelen torunum Antoni’yi görmekti.

Biz orada iken, postacı geldi ve büyükçe bir zarf bıraktı. Kızım zarfı açıp içeriğini inceledikten sonra “Antoni için bir ağaç dikmişler” dedi.

Bu ilginç gelişme beni şaşırttığı kadar da memnun etmişti. Torunum için devlet bir ağaç dikmişti. Mektupta sertifika, ağacın dikildiği adresle ilgili bilgiler yer alıyor ve istediğimiz zaman ziyaret ederek Antoni için dikilen ağacı görebileceğimiz yazıyordu.

Öğrendim ki Galler de dünyaya gelen her çocuk için bir ağaç dikiliyor ve o ağaç söz konusu çocukla birlikte büyüyordu. Ağaç dikildikten sonra da ailesine bir sertifika gönderiliyordu.

Haberin Devamı

“Darısı Türkiye’deki çocukların başına” dedim. Gezi parkında, ODTÜ’de yaşadığımız gibi ağaç katliamı yapılmıyor, gençler ağaçları korumak için polisle çatışmak zorunda kalmıyor, tam aksine çocuklar için ağaç dikiliyordu.

Doğrusu bu ilginç ama bir o kadar da güzel ve anlamlı girişimi burada okurlarımızla paylaşmak istedim.

Torunumu ziyaretim sırasında yaşadığım ikinci güzel olay ise, kızımın Zina adındaki Belçika Malinois ve Greyhound karışımı köpeğinin bebek ile dostluğu oldu.

Bir insan, bir ağaç

Zina, kızım ev işi yaparken Antoni’nin yanından bir an bile ayrılmıyor ve onu koruyor. Antoni ağlasa hemen yanına koşup ne olduğunu anlamaya çalışıyor ve yüzünü yalayıp susturmaya çalışıyor.

Bunu niye anlatıyorum çünkü ben yıllarca köpek besledim. Halen daha evimde üç köpeğim var. Bizim yatağımızda yatıyor, koltuğumuzda oturuyorlar. Köpeklerimin hemen hepsi sokaklardan kurtarıldı. Köpekler ve eğitimi ile ilgili çok inceleme, araştırma yaptım.

Türkiye’de, “köpek giren evde namaz kılınmaz”, “evde küçük çocuk varsa köpek olmaz” gibi çok yanlış algılar var. Hepsi palavra. Tam aksine yapılan araştırmalar, evde köpek ya da kedi varsa, küçük çocukların, bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve büyüyünce hiç alerji olmadıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

Yine araştırmalar, evinde köpek ya da kedisi olan yaşlıların daha mutlu ve uzun yaşadıklarını gösteriyor.

Ben de burada torunumla ilgili bu iki örneği yazıyorum ki insanlara bir şeyler verebileyim diye.

Gerisi size kalmış, bir insan bir ağaç, bir bebek bir köpek hepsi de Allah’ın bize en güzel hediyesi.

Yazarın Tüm Yazıları