Bir gazetecilik olayının düşündürdükleri

Seçkin TÜRESAY
Haberin Devamı

Yeşil'in ikametgâhını Hürriyet buldu. Türkiye'nin gündemini değiştiren, soruşturmalara yön veren bir gazetecilik olayıydı bu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Grup'ta yaptığı konuşmada ilgililerin bu konudaki başarısızlığının altını çizerken Hürriyet'in gazetecilik başarısını da övdü.

Baykal'ın Grup'ta yaptığı konuşmayı hatırlatmak istiyoruz.

Konuşma sadece Hürriyet'in olağanüstü gazetecilik başarısını yansıttığı için değil, aynı zamanda devletin bir zanlıyı yakalayamayışının da öyküsünü anlattıyor.

Bakın Baykal ne diyor:

‘‘Bir Devlet Bakanı Yeşil'i biliyoruz, kontrolümüz altında, yakında yakalayacağız, diye televizyonda açıklama yaptı, fakat ortada bir şey yok. Hani ne oldu, nerede Yeşil? Bir büyük gazetemiz olağanüstü bir gazetecilik sergileyerek Yeşil'in adresini bulup evini tespit etti ve Emniyet, gazetecilerin refakatinde, dikkat edin gazeteciler Emniyet'in refakatinde değil, Emniyet gazetecilerin refakatinde çilingir tutarak Yeşil'in evini açıyor ve içeri giriyorlar. Yani gazeteciler olmasa bu olaylar ortaya çıkmayacak demek ki. Ne yapsak, yoksa güvenliği gazetecilere mi teslim etsek? Bu gazetemizin bulup ortaya çıkardığı kanun kaçağının ikametgâhını devlet bilmiyor muydu?’’

Bu konuşma gazeteci olarak bize gurur veriyor, ama yurttaş olarak da aynı ölçüde üzüyor.

SEDAT ERGİN'İN ULUSLARARASI BAŞARISI

Ankara Temsilcimiz Sedat Ergin'in geçen hafta Amerika'da Washington'da aldığı Berat, onun gazetecilik meslek yaşamında kazandığı saygınlığın bir simgesidir.

Temsilcilik görevinin yanı sıra dış politika konularındaki yazılarıyla da Sedat Ergin, sorumlu bir gazetecinin politik görüşler konusundaki ilkeli ve tutarlı örneklerini vermektedir.

Türk-Amerikan Konseyi'nin Washington'daki yıllık toplantısında verilen Berat'ın gerekçesinde şöyle deniliyor:

‘‘1987-1993 yılları arasında Hürriyet'in Washington temsilcisi iken, Türkiye ile Amerika arasında anlayışın gelişmesine ve ilişkilerin geliştirilmesine bir gazeteci olarak büyük katkıları olmuştur.’’

Sedat Ergin de Berat'ı aldıktan sonra yaptığı konuşmada bir gazeteci olarak durumuna değindi:

‘‘Her iki tarafı da anlamak ilk bakışta bir avantaj gibi gözüküyor. Ama bunun önemli bir dezavantajı da var. Çünkü iki tarafça da anlaşılamama gibi bir konuma geliyorsunuz.’’

Ergin, daha sonra konuşmasında, Amerika'daki karar alma sürecinin karmaşıklığının Türk kamuoyuna anlatılmasındaki güçlükten, iki ülke arasında ciddi bir iletişim sorunu yaşandığından, Amerika'nın siyasal hatalarından söz etti.

Sedat Ergin'i bu yeni başarısından dolayı kutluyoruz. Daha nice başarılar onunla olsun.

Mutlu haftalar dileğiyle.













Yazarın Tüm Yazıları