Bir dakika karanlığın AKP karşıtı versiyonu kırmızı bantlı plakalar

Oto plakalarındaki TR rumuzlu mavi bandı ay-yıldızlı kırmızı bant ile değiştirerek Avrupa karşıtlığı yapanların sayısının hızla artmakta olduğunu 5 Mart tarihli "Oto plakasıyla Avrupa karşıtlığı" başlıklı yazımda yazmıştım

Daha sonra yazımdan yola çıkan Vatan gazetesi de aynı konuda "Plakadaki AB mavisine kırmızı etiketli protesto" başlıklı bir haber yaptı.

Konuyu ilk kez gündeme getirdiğim mart ayından bu yana plakalarındaki mavi bandı kırmızı bant ile kapatanların sayısı çığ gibi büyüdü. Emniyet Müdürlüğü, valiler ve trafik polisleri kırmızı bantlı kanunsuz plakalara uzun süre kayıtsız kaldılar. Bu tür plakalar kullananlara yasanın öngördüğü cezaları uygulamaktan kaçındılar.

İçişleri Bakanlığı birkaç hafta önce nihayet bir genelge yayınladı ve bu tip plakaları kullanan sürücüler hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

Peki ama emniyet müdürlüğünün, il emniyet müdürlüklerinin, valilerin, trafik polislerinin açık bir trafik suçu olan bu eylem karşısında gerekli işlemleri başlatması için İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi mi gerekiyordu? Trafik polisleri örneğin yasak yere park edenlere ceza kesmek için İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini mi bekliyorlar?

Emniyet teşkilatının gerekli adımları zamanında atamamasının nedeni bilgisizlik ve eğitimsizlik.

Vatan gazetesindeki habere bir de kutu eşlik ediyordu. Haber kutusunda kaynak olarak gösterilen Trafik Mevzuatı Şube Müdürlüğü üst düzey yetkilisine göre plakalardaki TR rumuzunun hangi renkte olacağı Trafik Yönetmeliği’nde açıkça yazılmıyor, bu da bir başı boşluk oluşturuyordu.

Halbuki bu konu Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde çok açık bir şekilde tanımlanıyor. Konuyu ortaya çıkaran yazımda da aktardığım gibi 55. maddede aynen şöyle yazıyor: "(TR) rumuzu 4X10 cm’lik mavi bir diktörtgen kutu içine yerleşmiş reflektif tabakanın imalat aşamasında işlenmiş, fiziksel veya kimyasal yolla plakaya zarar vermeden çıkarılamayacak nitelikte olacaktır."

Yönetmeliğin bu apaçık maddesinden Trafik Mevzuatı Şube Müdürlüğü üst düzey yetkilisinin haberi yoksa, sokaktaki memur ne yapsın?

Caddelerdeki araçların plakalarına şöyle bir bakınca İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin de işe yaramadığı apaçık meydanda. Geçen gün bir trafik ekibinin başında durup, seyrettim. On dakika içerisinde önlerinden onlarca kırmızı bantlı plaka kullanan otomobil geçti. Aralarında Belediye Halk Otobüsü bile vardı. Kafalarını döndürüp bakmadılar.

Zaten artık işin boyutu AB protestosunu da aştı.

Plakaların mavi bölümünün üzerine yapıştırılan kırmızı bantların çeşitleri bile çıktı. Kimilerinin üzerinde ay-yıldız, kimilerinde üç hilal, kimilerinde Atatürk resmi, kimilerinde de Türkiye haritası var. Ancak üzerindeki işaret hangisi olursa olsun, plakalardaki kırmızı bandın artık tek bir anlamı var: AKP hükümeti karşıtı sivil itaatsizlik.

Türkiye’nin simgesi kırmızıdır turkuaz değil

Milli takım formasında turkuaz kullanılması saçmalığı üzerine işin tribünlerde turkuaz ay-yıldızlı bayrak açmaya kadar vardığını yazmıştım. Yazımın ardından okurlardan, ekranda gördüğüm turkuaz bayrağın Doğu Türkmenistan bayrağı olduğunu hatırlatan mesajlar aldım.

Bir Türk cumhuriyetinin bayrağını eleştirdiğimi sanan okurlar, endişe etmesinler. Doğu Türkmenistan halkı ile bayrakları Kök Bayrak’a sevgim ve saygım sonsuz. Eleştirim bir ülkenin bayrağına değil, Türk takımının milli maçında kullanıldığı için Türkiye’yi temsil eden bayrağa.

Türk milli takımının maçında Türk seyircilerin bulunduğu tribünde açılan bir bayrak başka bir ülkeyi değil Türkiye’yi temsil eder. Geleneksel kırmızı-beyaz forması, turkuaz ile değiştirilen Türk Milli takımının maçında turkuaz renkte ay-yıldızlı bir bayrak açılması, formanın turkuaza dönüştürülmesinde izlenen sinsi stratejinin bir yansımasıdır. Bu strateji Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Türk bayrağının renkleri olan kırmızı-beyaz’ın, turkuaz-beyaz ile değiştirilmesidir. Hedeflenen bayrağın bir başka Türk devletinin bayrağı olması, planın sinsiliğini değiştirmez.

Bugün turkuaz forma giyen milli takımın maçında açılan turkuaz bayrak, yarın evlerin balkonlarında kullanılmaya başlanır, ertesi gün mitinglerde, sonra gün gelir bir bakarsınız resmi törenlerde kullanılır olmuş.

Halklarının savaşını dünyaya duyurmak için Türkiye milli maçında Kök Bayraklarını açan Doğu Türkmenistanlı dostlarımıza da bir tavsiyem var. Davalarını daha iyi duyurabilmek için açtıkları bayrağı enformatif pankartlarla desteklesinler. Ki o bayrağın neyi simgelediğini net bir şekilde anlaşılsın.
Yazarın Tüm Yazıları