Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Biliyorum, hálá hediye arıyorsunuz!

Hediye verme sanatını, seçimi, paketi, kurdelesi, süsü, notu, kartı... şeklinde büyük bir seremoniye dönüştürme eğilimindeyseniz, işiniz zor, çok iyi biliyorum.

Süreci biraz kolaylaştırabilmek adına, yılbaşının en zevkli telaşlarından biri olan hediye arama turlarında size yardımcı olabilecek bir "top 10" listesi hazırladım. Ancak bir önkoşul var: Hediyeyi vereceğiniz kişi sıkı bir "evcimen" olmalı!

Tasarım ona "haz" veriyorsa

Haaz, yılbaşında sevdiklerini şaşırtmak ve tasarım-sanat odaklı hediyeler sunmak isteyenlerin listesinde ilk sıralarda yer alacak gibi gözüküyor. Dünyaca tanınmış tasarımcıların özel kırmızı renkli hediye seçeneklerine rastlamak da mümkün. İşte öneriler: Tord Boontje’nin Artecnica için tasarladığı yılbaşı kartları, Alexander Taylor’ın Antler’i, Maxim Velcosvksy’nin digital saatleri.

Farklı olmalıyım diyorsa

Genç Türk tasarımcılara kendilerini tanıtma ve sergileme imkanı sunan Accenturc Design Gallery, Çukurcuma’dan sonra Nişantaşı’nda yeni bir mağaza açtı. Mücevher ve takı tasarımlarının bir kısmı galeri sahibi Emine Nursel Turhan’ın imzasını taşıyor. Şamdan, meyvelik, vazo, bardak gibi objelerin tasarım ve üretimleri ise Fiona Barokas Girgin ve Erdem Akan tarafından gerçekleştiriliyor. Hediye aradığınız kişi farklı olmaktan hoşlanıyorsa, Accenturc’te onu mutlu edersiniz!

Köklerine bağlıysa

Anadolu kültürünün başlangıç dönemlerinden günümüze kadar uzanarak mobilya, tekstil, cam, seramik, sofralardaki dekoratif öğeler, halı ve aydınlatma gibi her alana yayılan geleneksel çizgiler, günümüz çağdaş tasarımlarının yeni ilham kaynağı olarak dikkat çekiyor. Anadolu, binlerce yıl içinde çok katmanlı yapısıyla sanki ışıkları hiç sönmeyen bir tasarım atölyesi ya da sürekli açık kalan bir tasarım sergisi gibi. Eğer ilhamını Anadolu’dan alan bir hediye seçmek isterseniz Beymen Home’da satılan Hiref koleksiyonu, Vakko Dekor ürünleri ya da Paşabahçe Butik kesinlikle sizi tatmin edecektir.

Binbir Gece’yi kaçırmıyorsa

Masalların sultanı, Doğu'nun incisi "Binbir Gece Masalları"nın kahramanı Şehrazat, hayatta kalmak ve ülkesinin genç kızlarının da yaşamını kurtarmak için, aldatıldığından dolayı kadınlardan intikam almak isteyen Şah Şehriyar'a her gece birbirinden ilginç ve merak uyandırıcı masal anlatmak zorundadır. Masal anlattığı sürece hayatta kalacaktır! Eğer hediye alacağınız kişi Kanal D’nin sevilen dizisi Binbir Gece’yi kaçırmıyorsa, Fransızların ünlü porselen markası Raynaud-Limoges firmasının Sheherazade isimli koleksiyonu, renkleri, desenleri ve formuyla bu masalı onun için gerçeğe dönüştürebilir!

Banyodan çıkmıyorsa

Selfridges, The Conran Shop, Le Bon Marche ve Printemps gibi ünlü alışveriş merkezlerinde satılan Hamam’ın bu yılbaşı için hazırladığı ürünler arasında vücut dilini iyi bilen, dokunduğunuzda duyularınıza hitap eden, kullandıkça daha yumuşacık olan, % 100 anti bakteriyel özelliğe sahip, kişiye özel havlu, bornoz ve banyo paspasları var. İçlerinde en havalısı ise üzerlerine Swarovski taşlarla baş harfler yazdırabileceğiniz özel sipariş olanlar!

Yeni bir ışığa ihtiyacı varsa

Ona en azından somut anlamda bir ışık hediye etmek için, Wallpaper dergisinin kurucusu Tyler Brûle tarafından İstanbul’da seçilen 10 adresten ilki olan Elements mağazasına gidin. Mağaza sahibi Mine Mert’in tasarladığı bir avize, aplik, masaüstü aydınlatma ya da lambaderi alabilir veya sipariş verebilirsiniz. Mert, dünyadaki sanat, moda, mobilya trend’lerini izleyip, tasarımlarını bu konseptlere göre yapıyor.

Sabırsız bir botanikçiyse

Saksıların görüntüsünden sıkılan, yere dökülen toprakları temizlemekten bıkan, çiçekleri sulamaya vakit bulamayan ama yine de bitkilerle yaşamayı seven birine hediye arıyorsanız, size harika bir önerim olacak: Terarium! Bu bitkiler çok az suyla, daha uzun süre yaşıyorlar. Bahçeniz yoksa, dilediğiniz boydaki cam fanuslar içinde çakıl taşları, deniz kabukları ve ağaç kökleriyle kendi bahçenizi yaratabiliyorsunuz. Nerede mi bulabilirsiniz? İşte 5 adres: Cem Botanik, İkea, Bahçe Çiçekçilik, Doğan Çiçekçilik ve Yaban Gülü Çiçekçilik.

Doğal olandan yanaysa

İzmit’in Akmeşe Köyü’nde yetişen ve Akmeşeli kadınlar tarafından ekilen, biçilen, tohumları toplanarak küçük kesecikler haline getirilen mis kokulu lavantalara ne dersiniz? Köy sakinlerine yeni bir iş alanı öneren Lava markalı lavantaların tohumları, köyde yaşayanlar tarafından şafakta güneş yükselmeden toplanıyor, özel ortamlarda kurutuluyor, eleniyor ve çeşitli model ve desenlerdeki keseler içinde paketleniyor.

Yerinde duramıyorsa

Ona, onu yerde tutacak bir sebep hediye edebilirsiniz! Dünyaca ünlü tasarımcıların imzalarını taşıyan 3K Konsept halı koleksiyonları, sizi adeta yerde oturmaya davet ediyor. Karim Rashid, Arik Levy, Pierre Paulin, Patrick Norguet imzalı halılar, modern mekánlar yaratmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor. İstanbul, Ankara, Bodrum ve Konya’daki mağazaları ve corner’larıyla geniş bir satış ağına sahip olan firmanın tek tehlikesi, farklı stil ve bütçedeki seçenekler arasında kararsız kalacak olmanız.

Sanat tutkunuysa

Dünyada sanatseverlerin uğrak noktası olan ve hediyelik eşyalardan büyük ustaların başyapıtları ile şekillendirilen birçok ürünün satıldığı müze mağazaları, İstanbul Modern Sanat Müzesi’yle ülkemizde de başladı. İMS Müzesi, Ela Cindoruk, Burcu Büyükünal, Bahar Korçan ve Şeyda Aksu gibi tasarımcılarla çalışarak özel tasarımlar hazırlıyor ve müze dışındaki ilk şubesi olan Kanyon’da satışa sunuyor. Sanatsever bir hediye için çok doğru bir adres olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları