Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu? Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? İşte, Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir İşte, Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2023 08:46

Üç ayların ikincisi Şaban ayının gelmesiyle birlikte müslümanlar, tutacakları oruçlara ilişkin en doğru kaynağı araştırıyor. Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar nâfile oruç olarak isimlendirilir. Üç aylar dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Peki üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu? İşte, Diyanet’in yaptığı açıklamanın detayları…

Haberin Devamı

Mübarek üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Receb ayı başlangıcı aynı zamanda üç ayların da başlangıç tarihi olarak kabul görür. Diyanet’in dini günler takvimine göre 21 Şubat günü idrak edilmeye başlandı. Müslümanlar bu anlamlı günlerde dua okumaya, namaz kılmaya ve ibadet etmeye ayrıca özen gösteriyor. Bu ibadetlerin yanı sıra oruç tutmak isteyenler ise detayları merak ediyor. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Orucun en temel unsurlarından birisi de niyet etmektir. Peki Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu? İşte, Diyanet’in açıklaması

ÜÇ AYLARDA NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Haberin Devamı

Diyanet’in yaptığı açıklamada “Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir” (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).