Bilgi’de Sabahattin Ali etkinliği

SABAHATTİN ALİ ETKİNLİĞİ, 24 Aralık Cumartesi günü saat 10.30’da Bilgi Üniversitesi Santralistanbul’daki salonda gerçekleştirildi.

Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nün düzenlediği etkinliğin sorumlusu, aynı bölümün öğretim üyelerinden Süha Oğuzertem’di.

Üniversitenin bu bölümünün başkanı Murat Belge, ayrıca kadroda Jale Parla, Nazan Aksoy da bulunuyor.

Sabahattin Ali 100 Yaşında toplantısının açış konuşmasını Murat Belge ile kızı Filiz Ali yaptı.

Filiz Ali’nin konuşmasından bir bölümü alıyorum:

"Sabahattin Ali’nin doğumunun 100., ölümünün 59. yılında eserlerinin unutulmadığını biliyorum.

2007’de doğumunun 100. yılında babamın eserleri hem de hayatıyla yeniden gündeme gelmesi, bende bir geç kalmışlık duygusu uyandırmış olmakla birlikte, yine de onu anımsayan her bireye minnettarım."

Konuşmasının bir yerindeki saptaması, bence bütün bir Sabahattin Ali zekásına açılan yoldur.

"Benim tanıdığım Sabahattin Ali ile bu mektuplarda arkadaşları tarafından sık sık sözü edilen hatta kendisinin de Bir Skandal öyküsünde kendini tarif ettiği gibi biri değildi benim tanıdığım babam. Ne diyordu orada: Deli gibi dolaşıyordum o zamanlar... Ve başka türlü yaşamak aklıma gelmiyordu. Etrafımdakileri hayrete düşüren bir zekánın imtiyazlarından istifade etmekten başka bir şey istemiyordum."

* * *


KONUŞMAYI dinlerken, Filiz Ali’nin saptamasıyla, benim yargımın uyuşması hoşuma gitti doğrusu.

Benim de konuşma başlığım; Sabahattin Ali ve Edebiyatta Zeká idi.

"Zekánın imtiyazlarından istifade" sözü Sabahattin Ali’nin metinlerini değerlendirmek için anahtar bir kelimedir, hatta kavramdır.

Bu yılın ilk ayından beri yurtiçinde ve dışında Sabahattin Ali için çeşitli etkinlikler yapıldı, kitapları yabancı dillerde yayımlandı.

Yılın son kapsamlı etkinliği de Bilgi Üniversitesi’nde idi.

Konuşmacıların Sabahattin Ali için söyledikleri, gerçekten hem onun öykü ve romanımızdaki önemini dile getirdi hem de bugün neden okunması gerektiğinin gerekçelerini ortaya koydu.

Bilgi Üniversitesi, bu yıl yüksek lisans programını başlattı, mayıs ayı içinde yüksek lisans öğrencileri Edebiyat Kuramları ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında bir öğrenci sempozyumu düzenleyecek.

Önümüzdeki akademik yılın başında Berna Moran’ın ölümünün 15. yılı dolayısıyla da bir sempozyum hazırlanıyor.

* * *

İYİ yazarlar her zaman okunurlar, Sabahattin Ali de bunlardan biridir.
Yazarın Tüm Yazıları