Bazı futbol soruları!

TÜRKİYE'nin dünya futbol şampiyonasına odaklandığı şu günlerde, hepimiz milli takımla yatıyoruz, milli takımla kalkıyoruz. Onların başarılı olmasını diliyoruz.

Futbol günümüzde bir sanayi dalı oldu.

En büyük paralar bu sektörde dönüyor. İşin içine böylesine yüklü paralar girince, doğal olarak akıllara bazı sorular takılıyor.

Para işi, duyarlı bir konudur. Para konusunda sorulan sorulara yanıt verilmezse, kafalarda ister istemez kuşkular oluşur.

Ben burada günlerden beri Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'ye bazı sorular soruyorum.

Ünlü Kore'de, milli takımla birlikte. Sorduğum bu sorular, elbette ki Türkiye'den kendisine fakslanıyor ve bilgi sahibi oluyor. Ancak yanıt vermiyor. Bu durumda insanın aklına ‘‘acaba neden’’ sorusu takılıyor.

* * *

Milli takım Kore'de lacivert şort, forma ve eşofmanlarla geziniyor. Ayağımıza gelmiş en büyük fırsatı tepiyoruz ve ulusal renklerimizi dünyanın öbür ucunda gösteremiyoruz. Türkiye'de ‘‘kırmızııı-beyaaaz’’ diye sloganlar atılırken kırmızı-beyaz'ı oralarda gösteremiyoruz. Neden?

Bunu milli takıma para veren firmalar mı istedi? Lacivert neyin nesidir?

Milli takıma, yani Federasyon'a hangi firmalar, hangi koşullarla ne kadar para verdi, veya hangi olanakları sağladı? Bu firmalar hangileridir? Bildiklerim: Adidas, İş Bankası, Mercedes, Pepsi Cola, Turkcell, Sarar.

Benim bilgim eksik veya hatalı olabilir. Resmi ağızlar tarafından doğrulanmasını ve ayrıntıların açıklanmasını dilerim.

Sonuçta, ilgili firmalar bu paraları vergiden düşecek. Böyle bir şeyin gizli tutulması mümkün müdür? Bu paralar kamuya verilmiştir ve yüklü paralardır. Milyonlarca dolara ulaşmaktadır.

Kimler tarafından nerelere harcanmıştır ve harcanacaktır?

Kimin parasını, kimin yardımını kimden gizliyoruz?

Bu sorulara yanıt verilmediği sürece, işin içinde başka işler olduğu akıllara gelecektir.

* * *

Şimdi gelelim, mide bulandıran ve yanıtı mutlaka verilmesi gereken başka sorulara. Bizim gazetenin spor yazarlarından Devrim Sağıroğlu 20 Kasım 2001 tarihli Hürriyet'te, ‘‘Haluk Bey'in Çiftliği’’ başlıklı yazısında, Kore'de olacaklar için bakın ne yazmış:

‘‘Bu Alicengiz oyunları Türk halkını kendi milli takımından soğutuyor. Görün bakın, dünya kupası finallerine gidecek kadrolar (avantacılar) şimdiden belirlenmeye başladı bile. Onun bunun ahbapları, yağcılar, yalakalar, bazılarının eşleri ve çocukları... Haluk Ulusoy'la şu sıralar aralarından su sızmayan Bakan Fikret Ünlü'yü de belki davet ederler. Ye, iç, yat, gez, bedava! Oh ne álá! Sonuçta en az 75 kişi Japonya veya Güney Kore'ye (avantadan) gitmezse, bana yuh olsun. Bunları, şimdiden olacakları bildiğim için yazıyorum.’’

Devrim
müneccim değil ama olacakları aylar öncesinden görmüş, kendisini kutluyorum... Ve şimdi gerek Fikret Ünlü'ye, gerekse Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a birkaç soru sormak istiyorum:

1- Dünya futbol şampiyonası için kamu parasıyla Kore ve Japonya'ya kimler götürüldü? Tam liste nedir? (Burada elbette ki yayın için giden TRT'cileri ve zorunlu giden diğerlerini kastetmiyorum.)

2- Kaç bakan, milletvekili, belediye başkanı, onların eşleri ve çocukları götürüldü?

3- Kendi gitmediği halde eşleri ve çocukları götürülen bakanlar ve siyasetçiler varsa, kimlerdir?

4- Bu avantanın toplam maliyeti -yol, otel, yeme ve diğer giderleri- ne kadardır?

Arkadaşlarımız Ankara'da günlerden beri bu listeyi araştırıyor ama hiçbir makamdan yanıt alınamıyor.

Devrim Sağıroğlu, aylar öncesinde yazdığı yazıyla haklı mı çıkıyor? Çıkmamasını dilerim. Bunun tek yolu da, ilgili kişi ve kurumların duyarlı davranıp bu yazıda sorduğum sorulara yanıt vermesidir.

Türkiye'de insanlar işsiz gezerken, aç ve açıkta kalırken, birilerinin böylesine hovardaca para harcamasına göz yumulamaz.

Milletvekilleri bu soruları Meclis'te sormalı ve gerçeği açığa çıkarmalıdır. Bekleyelim bakalım!
Yazarın Tüm Yazıları