Başbakan, 22 milyar dolarlık ‘çıta’yı gösterdi, yılın ilk ‘şeker’i 20 milyon Euro oldu

BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Başdanışmanı Hasan Pehlivan ve Daire Başkanı Arda Ermut’la Türkiye’ye çekilebilen yatırımlardaki “etki ve katkı”larını konuşuyoruz.

Haberin Devamı

İlker Aycı, kelimeleri seçerken dikkatli:
- Örneğin Posco’nun Assan’la birlikte paslanmaz çelik yatırımına gelmesine dönük ilk çalışmalar benim başkanlığa atanmam öncesine uzanıyor. Ancak, ajansımızın orada oynadığı rol önemli. Yine de yatırımlar için, “Biz getirdik” gibi bir iddiayla ortaya çıkmayız, “Bizim de çorbada tuzumuz var” deriz.
Aynı durumu Aksa’nın The Dow Chemical’la ortak karbon elyafı yatırımı için de dile getirdi:
- Aksa, Dow Chemical’la birlikte adımları atmaya başlamıştı. 1 milyar dolara ulaşması söz konusu olan bu yatırımın gelişinde biz de “çorbaya tuz” koyduk.
Sonra Hintli Aditya Birla Group’un Adana’da üreteceği viskon elyafa değindi:
- Adana’ya 510 milyon dolarlık yatırım yapıyorlar. Bu yatırımın da önemli tarafı aynı Posco’da, karbon elyafında olduğu gibi viskon elyafında ithalatı önemli ölçüde frenlemesi. Aditya Birla, Türkiye’nin ithal ettiği ürünü Adana’da üretirken, aynı zamanda ihracatı da ön planda tutacak.
- Göreve geldiğiniz günlerden buyana yaptıklarınızın bir bilançosunu çıkarabilir misiniz?
- 6 ay önce sizlerle sohbet ettiğimizde 2011’de 13 milyar dolarlık uluslararası sermaye çekebileceğimizi söylemiştim.
- Son durum nedir?
- Henüz 2011’in ilk 10 aylık verileri kesinleşmiş durumda ve yüzde 84 artışla 11.5 milyar doları buldu. Sanırım yılın tamamında 13 milyar dolar bandı yakalanmış olacak.
- 2012’de beklentiniz ne?
- En azından yine 13 milyar dolarlık bandın altına düşmemek gibi bir hedefimiz var. Bizim derdimiz çıtayı hep yukarı çekmek.
- Başbakan Tayyip Erdoğan çalışmalarınızdan memnun mu? sizden neler istiyor?
- Sayın Başbakanımız her görüştüğümüzde bize, “2007’nin rekorunu yenileyin bakalım” diye hedef gösteriyor.
- 2007’deki rekor yabancı sermaye girişi ne kadardı?
- 22 milyar dolar... Biz de buraya kilitlenmiş durumdayız. Önümüzdeki birkaç yılda yeniden yıllık 22 milyar dolarlık uluslararası sermaye çekme noktasına gelebileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca, son 9 yılda gelen uluslararası sermayenin 105 milyar dolar düzeyinde olduğunu da unutmuyoruz. Bir başka 105 milyar dolar için süreyi olabildiğince kısaltmak istiyoruz.
- Yılın ilk günlerinde Türkiye’ye çekmeyi kesinleştirdiğiniz yeni yatırım var mı?
- Aslında görüşme aşamasında olan epey iş var. Ancak, yılın ilk “şeker”i diye niteleyebileceğimiz bir yatırım kesinleşme noktasına geldi.
- Yatırımın konusu nedir?
- Almanya’dan bir otomotiv yan sanayi şirketi Manisa’ya 20 milyon Euro’luk sıfırdan yatırım yapacak.
- Şirketin adı nedir?
- Murbea (Muhr und Bender).
- Ne üretecek?
- Süspansiyon sistemi sarmal yayları ve stabilizatör çubukları üretecek.
- Üretime ne zaman başlamayı öngörüyor?
- Bu yılın sonlarına doğru üretime başlamış olur...
İlker Aycı, Murbea’nın yatırımını anlatırken takıldık:
- Milyar dolarlık yatırımlar beklerken 20 milyon Euro’nun lafı mı olur?
- Yatırımda her cent bizim için önemli...
Aslında Aycı haklı... Özellikle Euro Bölgesi ülkeleri krizde kıvranırken, bu durum etkisini 3’üncü köprü ihalesine kimsenin girmemesi şeklinde gösterirken, Almanya’dan 20 milyon Euro’luk yatırımın yola çıkmasını küçümsememek gerekiyor...

Haberin Devamı

Siyasi risk soruları artık ön planda değil

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünyada birçok yatırımcıya dönük tanıtım çalışmalarını anlatırken sorduk:
- Türkiye’ye doğrudan yatırıma davet ettiğiniz şirketler, “Ülkenizin doğusunda güvenlik sorunları yaşanıyor, en son 34 vatandaşınızın yanlış bombalamayla hayatını kaybetmesi, bölgedeki sıkıntıları gösteriyor” gibisinden sorular soruyor mu?
- Artık sadece Türkiye değil, dünyanın birçok noktası için siyasi sorular ilk sıralarda yer almıyor. Çünkü, yatırımcı gideceği yere uzun vadeli bakıyor.
- Başta Suriye olmak üzere bölgedeki sıkıntılar da ürkütmüyor mu yatırımcıyı?
- Bir yatırımcı şu anda kolları sıvasa, hazırlıklara girişse, gerçekleşmesi 2-3 yıldan az sürmüyor. Bu sürede Suriye gibi sorunların çözümleneceğini düşünüyor.
Aycı, bu noktada şu örneği verdi:
- Dünyada yatırımcılar şu anda öncelikle BRIC’e (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) yöneliyor. Sonra Türkiye, Güney Afrika’ya odaklanıyorlar. Güney Afrika, Türkiye’den daha mı güvenli? Bakın Türkiye’den bir dayanıklı tüketim malı üreticisi (Arçelik) Güney Afrika’da bir markayı alıp o bölgeye girdi. Neden? Yeni pazar arayışları çerçevesinde bunları yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Keşke daha çok teşvik olsa da 90+1’de kaybetmesek

BAŞBAKANLIK Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Başdanışmanı Hasan Pehlivan ve Daire Başkanı Arda Ermut’la konuşurken hazırlıkları süren yeni teşvikler de gündeme geldi:
- Yatırım fırsatını elden kaçırmamak için daha çok ya da ekstra teşvik istediğiniz oluyor mu?
- Teşvikler hükümetimizin karar vereceği bir konu. Biz sadece gelen talepleri iletiriz. Karar vermek hükümete kalıyor.
- Daha büyük yatırım çekmek için parasal (nakit) teşvik de gerekiyor mu?
- Geçmişte bunlar denenmiş, anlaşılan pek başarıya ulaşılamadığı ya da iyi yürümediği için vazgeçilmiş. Yeniden gündeme gelir mi, bilemem. Ancak, bence teşvik vermekten korkmamak gerekiyor.
Durumu daha iyi anlatmak için futbola sarıldı:
- 90+1’de kaybetmek istemiyorsak, gerektiği anda hamle yapabilmeliyiz.

Yazarın Tüm Yazıları