Bakan Güneş Taner Baykal'a soruyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Geçen cumartesi bu köşede, ‘‘Devlet Bakanı Güneş Taner ve işadamı Korkmaz Yiğit arasında Emlak Bankası'nda bir görüşme yapıldı mı?’’ sorusu yer aldı. Bakan Taner salı günü aradı, bu görüşmeyi doğruladı.

Ekonomi Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, 24 Ekim Cumartesi günü saat 18.00'de Emlak Bankası'nda başlayan bu görüşmeye Hazine bürokratları ile Korkmaz Yiğit'in yöneticileri de katıldı.

Gündem maddesi, 23 Ekim Cuma günü Elektronik Fon Transferleri'nde açık veren ve zor duruma düşen Yiğit'in bankası Bankekspres'in Hazine'ye devri işlemleriydi. Ayrıca Korkmaz Yiğit'in bu bankadan kullandığı kredilere karşılık yeni teminatlar vermesini öngören taahhütname görüşüldü.

Güneş Taner'e, ‘‘Bu görüşmede bakan bulunması gerekli miydi?’’ diye sorduk, ‘‘Hazine'nin onay için geleceği makam bendim. O yüzden işleri hızlandırdık’’ dedi. Korkmaz Yiğit'in görüşmedeki tavır ve talebine ilişkin soruya ise, ‘‘Korkmaz Yiğit ‘Bizi kurtarın' diyordu’’ karşılığını verdi. Bakan, Emlak Bankası genel müdürünün konuyla ilgili olmadığı için toplantıya alınmadığını söyledi.

* * *

Güneş Taner, Türkbank konusuna da değinerek, bankanın Korkmaz Yiğit’e devri için kamuoyunun pek bilmediği bazı önkoşulları açıkladı:

‘‘Korkmaz Yiğit 1998-2000 yılları arasında banka sermayesine 300 milyon dolar ekleyecek, çalışanların haklarını koruyacak, yeni alımlarda kesinlikle Türkbank sermayesini kullanmayacaktı.’’

Güneş Taner bu bilgiyi aktardıktan sonra sitem kokan bir üslupla, medyanın (ve özelinde bu satırların yazarının) kendisine savunma hakkı tanımadığından yakındı. Ardından Korkmaz Yiğit skandalı nedeniyle hükümeti düşürme kararı veren CHP Lideri Deniz Baykal'a üç soru yöneltti, bunları köşemize aktarmamızı istedi.

ANAP cemaatinin bu konudaki hassasiyeti ortada. Ayrıca soru sorma tekeli medyaya ait olmadığına göre... Neden olmasın?..

Buyurun Güneş Taner'in Deniz Baykal'a sorularını...

* * *

1) Fikri Sağlar, Deniz Baykal'a kasetin haberini bir cumartesi günü Çanakkale gezisindeyken aktardı. Baykal, ‘‘Hemen açıkla’’ talimatını verdiğini söyledi, ancak kaset açıklanmadı. Ertesi gün Baykal İstanbul'daydı, bu kez kasetin deşifre metni kendisine ulaştırıldı. Baykal, yine ‘‘Hemen açıkla’’ dediğini anlattı, ama açıklama olmadı. Pazartesi günü Baykal, Korkmaz Yiğit'le görüştü, Sağlar'a ‘‘Kaseti hemen açıkla’’ dedi. Ama kaset ancak dört gün sonra açıklandı...

Demek ki CHP'de ya genel başkanın talimatları uygulanmıyor veya Sağlar-Baykal ikilisinden biri doğru söylemiyor...

Kaset açıklaması neden ertelendi?

2) Deniz Baykal, Korkmaz Yiğit'in açıklamalarını içeren kasetin TV'deki yayını bitmeden, daha Yılmaz'ın yanıtını bile dinlemeden Başbakan'la olan randevusunu iptal etti... Peki elinde Korkmaz Yiğit'in mafya ile irtibatını gösteren kaset olmasına rağmen neden bu kişiyle görüşmekten vazgeçmedi? Baykal, Yiğit'le ne görüştü?

3) Deniz Baykal, çeşitli hükümetlerde görev almış deneyimli bir politikacıdır. Eline geçen kaseti ne yapacağını gayet iyi bilmesi gerekirdi. Öncelikle Emniyet'e, Savcılığa, hatta Başbakan ve ilgili bakana iletmeli, eğer sonuç alamazsa kamuoyundan yardım istemeliydi... Oysa Baykal kaseti bir hafta saklayarak bir anlamda delil kararttı. Neden?

Güneş Taner'in DYP'li Ufuk Söylemez'e de bir sorusu var:

- Bankekspres'in Korkmaz Yiğit'e devri sırasında Ekonomi Bakanlığı koltuğunda Ufuk Söylemez oturuyordu. Şimdi soruyorum, bu kişinin yüklü alımları sürerken Ufuk Söylemez ve Korkmaz Yiğit arasında herhangi bir görüşme yapıldı mı?



Yazarın Tüm Yazıları