Baba Snoop’un çocukları

Çok komik ama Entertainment kanalında yer alan Snoop Dogg’s Father Hood programına taklıyorum.

Bilmeyenler için biraz açıklayayım. Snoop, çikolata renkli bir rap sanatçısı. Ben hatırlarım bir aralar taşkınlıktan, uyuşturucu kullanımından hapse bile girmişti. Yani, gençlik zamanlarında kanunla hep başı dertteymiş. Neyse arada evlendi ve şu anda tam üç çocuğu var. Oğulları 13 yaşında Spank, 10 yaşında Cordell ve kızı 8 yaşındaki Cori. Program da bunların aile hayatını anlatıyor. Gündelik yaşamda neler yapıyorlar, ne yiyip ne içiyorlar hepsi var. Anne Shante için ailenin patronu diyebiliriz. Snoop karısının karşısında kuzu gibi ama o kadar farklı yaşıyor ve düşünüyor ki!

Bir kere tip olarak bu kadar farklı görünmeleri beni çok eğlendiriyor. Kızı kimi zaman saçına acayip bir eşarp bağlıyor. Oğlanlardan birinin saçları dipten örülü.

İtiraf etmeliyim ki programı seyrederken kimi zaman, buradan oğluma uygulayacak ne gibi bir fikir çıkarabilirim diye düşünmüyor değilim. Mesela saç örgüsü fikri yaz için gayet hoşuma gitti. Niye daha önce düşünmemişim ki!!!

Bazen çocuklarımızı yetiştirirken farklı olsunlar diye uğraşırız, bazen de onları sıradan insan kalıbına sokmak için! Aslında, heyecan ve sabırsızlıkla onları farklı olmaları için zorlamaya gerek yok. Zaten farklı olacak olan, olacaktır. Ya da öyle bir aile içinde büyüyorsa, zaten zamanla kendi tarzını oturtacaktır.

Programın çok eğlendiğim bir bölümü vardı. Karısı, eve giren Snoop’a dönüp diyor ki: "Oğlun partiye gitmek istedi. Ben gitsin istemiyorum. Bunu onunla konuşmak sana düşer. Kız-mız durumu da var. Sen konuşsana!"

Adam da gayet donuk bir ifadeyle tamam dedikten sonra oğlana gidip özetle şöyle diyor: "Parti varmış. Annen gitmeni doğru bulmuyor. O yüzden partiye gitmeyeceksin. Ama istersen yarın benim klip çekimim var, ona gelebilirsin..."

(Tabii 21. yüzyılın çikolata renkli şarkıcısının klibinde, kadın, hatta kadınlar, hatta seksi kadınlar, hatta az giyimli seksi kadınlar olduğunu göz önüne alırsak, partiye gitmesi çok daha uygun olurdu. En azından yaşıtı kızlar olurdu partide...)

Elbette anne, kocasının oğluna partiye gidemeyeceğini ama Sensual Seduction şarkısı için yapılacak klip çekimine gelebileceğini söylediğini öğrendiğinde, yine kopuyor tabii!!!

Ne oluyor? Ertesi gün çocuk çekime gidiyor. Söz ağızdan çıkmış bir kere...

İşte onlar böyle yaşıyor. Sonuçta herkesin kendi doğruları, kendi "normal"leri var. Kimse de kimseye bir şey söyleyemez ki!

ORGANİK BEBEKLER

Çocuklarımıza vereceğimiz mamaların, pişireceğimiz sebzelerin, meyvelerin organik olmasına dikkat ettik. Şimdi sıra bakım, kozmetik ve giyside.

Son yıllarda ciddi bir "organik" trendi başladı. Önce yiyecekle başlayan bu akım, kozmetik ve hatta tekstil ürünlerine kadar yayıldı. Üstelik bebekler için çok daha hassas bir konu haline geldi. Pek çok anne artık bebeğinin sadece yediklerinin değil, onun cildine temas eden ürünlerin de organik olmasına dikkat ediyor.

Peki ama neden? Organik ürünlerin ne tür özellikleri var? Sadece bebekler ve çocuklar için masaj losyonu, saç losyonu, duş jeli ve şampuan gibi geniş organik bakım ürünleri sunan İngiltere’nin söz sahibi markası Organic Babies and Children’s’ın Türkiye temsilcisi Cüneyt Akpınar organik bebek ürünleri üzerinde yapılan birçok araştırmayı incelemiş. Bazı bilgiler veriyor. Örneğin:

Organik ürünler hipoalerjendir. pH oranları bebeğin cildi ile uyumludur. Bebeğin cildine zararlı kimyasallar içermez.

Bebek cildinin nem tutucu özelliği zayıftır. Organik ürünler, cildin nemli ve yumuşak olmasını sağlar.

Vücuda sürülen bakım ürünlerinin yüzde 60’tan fazlası cilt tarafından emilir. Organik ürünlerin cilt koruyucu ve cilt direncini arttırıcı etkisi, sağlıklı ve problemsiz bir cilt oluşumunu sağlar.

Bebek cildi ne kadar korunursa korunsun, dış uyarıların etkisi hiçbir zaman tamamen engellenemez. Organik ürünler içerdiği bitkiler sayesinde, cildin sakin ve sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca ürünlerdeki doğal kokular, vücuda ve ruha rahatlama ve dinlenme sağlar, bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur.

ALMANYA’DAKİ TIBBİ BİTKİ BAHÇELERİ

Organik bebek ürünleri üreten markaların önde gelenleri, çok çeşitli ürünler geliştiriyor. Örneğin Euphia Natural Baby Care markası, ürünlerinin, içerdiği esansiyel yağlar sayesinde bebekleri soğuk algınlığına karşı korumada, mide gazının çıkartılmasında yardımcı olmak ve rahat bir uykuya hazırlamak gibi birçok özelliklere sahip olduğunu söylüyor. Markanın nefes tıkanıklığı ve soğuk algınlığı için bebek balsamı ve buhar banyosu, gaz ve kolik problemlerinde kullanılmak üzere karın masaj yağı gibi farklı ürünleri de bulunuyor.

Bir başka marka olan Weleda, kurucusu Dr. Rudolf Steiner’ın geliştirdiği "biodinamik tarım yöntemi"ne göre geliştirilmiş ürünleriyle tanınıyor. Weleda’nın tıbbi bitki bahçeleri, kendi alanında Avrupa’nın en büyükleri. Güney Almanya’da, Staufer Dağları ve Swabian Alpleri’ne bakan bir platoda 20 hektarlık bir alandaki bahçelerde 260 çeşit bitki yetiştiriliyor. Bunlardan 180’i ilaç ve vücut bakım ürünlerinin yapımında kullanılıyor. Örneğin pişik kremi, topaklanmadan kolayca sürülüyor, çabuk etki ediyor. Süt dişleri için kullanılan jel çocuk diş macunu fluorid içermiyor; bu nedenle çocuklar tarafından yutulmasında sakınca yok.

Erbaorganics markası ise bu işe aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak bakıyor. Angelina Jolie’nin çocuklarının hekimi olan Dr. Jane Arinson’un kurduğu Dünya Kimsesiz Çocuklar Vakfı (WWO) tüm dünyadaki mağdur çocuklar için yardım toplayan bir kurum. Erbaorganics’in bir bebek vücut şampuanı veya yağını aldığınızda, ödediğiniz tutarın yüzde 15’i de WWO’ya gidiyor. Markanın Türkiye distribütörü Pharmasante de AÇEV’i (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) destekliyor; markanın ürününü aldığınızda 1 YTL de AÇEV’e gidiyor. Organik markalar sosyal sorumluluğa önem veriyor. Örneğin organik tekstil ürünleri satan Babyminta, WWF-Türkiye ile bir proje yürütüyor, satıştan elde edilen gelirin bir kısmı su kaynakları projelerinde kullanılmak üzere bağışlanıyor.

BEBEĞİN GİYSİLERİ NE KADAR ORGANİK

Bebeğimize bir tekstil ürünü alırken nelere dikkat etmeliyiz? Aldığımız her ürünü bağımsız bir tekstil laboratuvarında test ettirme olanağımız yok. Bu sebeple, üretiminin her aşaması, Birleşmiş Milletler’in yetki verdiği, Tarım Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bir uluslararası sertifika kuruluşu tarafından denetlenmiş, yüzde 100 organik ürün sertifikası olan ürünleri tercih edebiliriz.

Pamuğun tarlada üretiminden itibaren iplik, kumaş, kumaşın boyanması, ürünün üzerindeki desenin baskısı, nakışı, dikişin yapıldığı yer, paketin yapıldığı yer gibi her faaliyetin sertifikalı bir yerde yapılması gerekmekte. Aldığınız bir organik ürün üzerinde sertifika kuruluşunun logosunu, firmanın sertifika numarasını mutlaka kontrol etmelisiniz. Organik üretimde esas mantık, elinizdeki ürünün geriye dönük takibinin yapılabilmesi. Öyle bir sistem ki bu; elinizdeki ürün üzerindeki numaradan üretici firmaya ulaşabilir, bu ürünün kumaşının nerede örüldüğünü, hatta pamuğun hangi tarlalardan toplandığını dahi öğrenebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da şu: Bir tekstil ürününün sadece pamuğu organik sertifikalıysa, gerisi sertifikasız olarak üretiliyorsa bu ürün organik bir ürün değil.

DOĞAL VE ORGANİK AYNI ŞEY DEĞİL

Organik ürün markası Natracare’in Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Zora, neden organik ürün kullanmamız gerektiğini zaten anlatıyor:

Organik ürünlerde kullanılan bitkilerin organik tarımla elde edilmiş olması gerekli. Organik tarımda sadece uluslararası kuruluşlarca onaylanmış doğal ilaç ve gübreler kullanılabiliyor. Bu maddelerin kaynakları da doğal. Mesela bitki yağının elde edildiği bir bitkinin toprağının doğal olması, bu toprakta kimyasal böcek ilacı kullanılmamış olması gerekiyor.

Organik ürünler, suni gübre kullanılmadan doğal ortamda yetiştiriliyor ve birtakım kuruluşlar tarafından organik sertifika alır. Doğal ürünler ise rafine edilmemiş ürünlerdir.

Organik üretim yapılacak araziler, geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede bulunuyor.

Bir ürünün sertifika alabilmesi için içindeki her maddenin de ayrı ayrı sertifikalı olması gerekiyor.

Organik ürünlerin ambalajlanmasında, depolanmasında, raf ömrünün uzamasında, kıvamının tutmasında herhangi bir kimyasal madde, tarımsal ilaç ve benzeri toksik madde kullanılamıyor.

Sertifika alacak ürünün sadece kendisi değil, imal edildiği laboratuvar ya da fabrika, içine konduğu ambalaj bile çok ayrıntılı kontrollerden geçiriliyor.

Organik ürünler, genetiği değiştirilmemiş, doğal haliyle işlenmiş ürünler. UKROFS (İngiltere Organik Gıda Standartları Denetim Merkezi) genetiği değiştirilmiş ürünlerin sağlık tehdidinin yüksek boyutlarda olduğunu vurguluyor.
Yazarın Tüm Yazıları