B.B. mazide kaldı şimdi J-Lo var ve o kürk giyiyor

Çok hain bir cümle; "B.B. mazide kaldı, şimdi J-Lo var ve o kürk giyiyor." Bu sözler Yunanlı bir kürkçüye ait. Çağın anlayışını özetliyor.

Artık modan geçtiği halde bir amaç uğruna mücadele ediyorsan sana arkaik bir kaçık gözüyle bakıyorlar. İhtiyar Bardot’nun Kanada’daki fok avını, ya da protez bacaklı Heather Mills’in Çin’de kedilerin diri diri yüzülmesini durdurmak için çırpınması kimsenin umurunda değil. Kanada Başbakanı da kendisiyle görüşmek isteyen Brigitte Bardot’ya randevu vermedi. Global kürk ticareti son yedi yıldır hızla tırmanarak geçen yıl 12,77 milyar dolara ulaştı. "Kaçıkların" eylemleri sayesinde dibe vurduğu da oluyor ama, rüzgar dindikten sonra kaldığı yerden yeniden ivme kazanıyor.

2005’in en hızlı yükselip düşen kağıtları hangileriydi, biliyor musunuz? 2005 koleksiyonlarında bol miktarda astragan, mink ve tavşan bulunduran Gucci, Prada ve Dolce & Gabbana’nın hisseleri.

Peki bu yükselişteki etken faktör neydi?

Jennifer Lopez ve Beyonce Knowles gibi piyasası yüksek güzellerin kürklü kürklü dolaşması.

Peki geçen yılki artış eğiliminin hız kestiği oldu mu?

Oldu. Eylül ayında hayvan hakları örgütü Peta, Julien MacDonald ve Roberto Cavalli’nin 2006 defilelerini basınca ve Paul McCartney’in hayvan hakları savunucusu model eşi Heather Mills, Jennifer Lopez marka kürklerin satıldığı mağaza önünde eylem yapınca; sonra ekim ayında, moda dünyasının en güçlü kadını olarak bilinen, Amerikan Vogue dergisinin yayın yönetmeni Anna Wintour, Chloe’nun Paris’teki defilesinde bir Peta eylemcisinden pasta yiyince, satışlardaki rüzgar durdu. Wintour hararetli bir kürk savunucusu olduğu için birkaç yıl önce de Peta militanları, kadının öğle yemeği yediği oteli basıp tabağına ölü rakun atmışlardı.

Ancak aralık ayı geldiğinde patlama devam etti. Uluslararası Kürk Ticareti Federasyonu’nun verilerine göre 2005’teki global kürk ticareti 12,77 milyar dolara ulaştı. Son yedi yıldır sürekli artış eğilimi gösteren kürk satışları, 2005’te de bir önceki yıla göre yüzde dokuz oranında arttı.

ARTIK GENÇ KUŞAK KÜRK ALIYOR

1980 ve 1990’lardaki durgunluktan sonra Avrupa’da kürk piyasası gittikçe hareketleniyor. Geçenlerde Frankfurt’ta kürk fuarı vardı. Fuara katılan firmalar, genç tüketicilerden gelen talep sonucu kürkün artık yan koleksiyon değil, doğrudan güncel modanın ayrılmaz parçası haline geldiğini söylüyordu. Asya kökenli üreticilerin ucuz modellerine karşılık Avrupalı firmalar daha kaliteli ürünlerle piyasada yükselmeye başladı. Çin ve Rusya ile büyük modaevlerinden gelen siparişler sayesinde sektör iyice canlanmış.

Genç ve modayı takip eden kuşağa hitap eden modeller küf yeşilinden parlak turuncuya kadar, ceket, şapka ve aksesuar şeklinde uzanıyor. Yamalı modeller de çok moda.

Kürk piyasasındaki bir başka sıcak nokta da Finlandiya. Geçen hafta Helsinki’deki kürk müzayedesinde tam üç milyon tilki ve mink kürkü satışa çıktı. Kanada’da fok avı sezonu başladığı için hayvan hakları savunucularından yükselen tepkiler nedeniyle müzayedeye ilginin düşük olmasından endişe ediliyordu ama, olmadı. İşte, o müzayedeye iki milyon dolarlık mal almak için gelen Yunanlı kürk taciri Dimitris Tsiouhadaris, "Brigitte Bardot mazide kaldı. Şimdi artık J-Lo var ve o kürk giyiyor" diyordu.

ÇİN’DE KATLİAM VAR

Müzayedeyi düzenleyen Finnish Fur Sales adlı firma tilki kürkü ticaretinde dünya lideri. Jennifer Lopez de buradan mal alıyor. Müşterilerin çoğu broker. Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier, Sonia Rykiel ve Louis Vuitton gibi dev modaevlerinden sipariş alan aracılar. Kürklerin parçası ortalama 50 Euro’dan gidiyor.

Tilki ve mink bildik kürkler. Peki kedi ve köpek kürküne ne dersiniz? Çin’deki çiftliklerde yılda tam iki milyon kedi ve köpek diri diri yüzülüyor. Heather Mills, Çin’den kürk alımını durdurmak için AB nezdinde lobi yapıyor. Geçenlerde, Çin’deki katliamı gösteren filmleri Avrupa Parlamentosu üyelerine seyrettirdi. Çek Cumhuriyeti ve Belçika’da da kedi kıyımı olduğunu iddia ediyor. İş öyle zıvanadan çıkmış ki, evlerden kedi bile çalıyorlarmış.

Heather Mills, Çin’deki kıyımı gösteren filmi, Sex and the City’nin yönetmeni Dennis Erdman’dan almış ve videonun 45’inci saniyesinde baygınlık geçirmiş. Şimdi AB’nin Çin’den kürk alımını durdurması için uğraşırken, kocasını da devreye sokuyor. Paul McCartney sırf bu yüzden Çin’den gelen konser tekliflerini reddetti.

Heather Mills de B.B. gibi "kaçık." Jennifer Lopez’in bir TV programında üzerindeki kürkün cinsini bilemeyip, "kürk konusunda biraz daha eğitim almam gerekiyor" dediğini işitince, Çin’de çekilen filmi alıp J-Lo’nun ofisinin kapısına dayanmış. Kadına eğitim vermek için! Gazete haberlerine göre güvenlik tarafından derdest edilip sokağa atılmış. Hatta arbede sırasında protez bacağı da adamların elinde kalmış.

Peta ve ABD İnsaniyet Vakfı gibi kuruluşlarla birlikte çalışan Mills, bir de Naomi Campbell’in kürküne bulaşmak istiyor. Çünkü kadın ikiyüzlü! Malum geçmişte Peta’nın "Kürk giyeceğime çıplak gezerim" kampanyasına katılmıştı. Şimdi ise kürk defilelerine çıkıyor.

PAMELA’NIN YÜREĞİ DE KOCAMAN

ABD’nin yerli terör örgütleri listesinde bulunan Hayvan Kurtuluş Cephesi ile bağlantısından ötürü son dört yıldır FBI tarafından sürekli takip altında tutulan Peta, Naomi Campbell’i kaybetti ama, bu kuruluş için çalışan başka ünlüler de var. Pamela Anderson, Alicia Silverstone, Alec Baldwin ve Drew Barrymore gibi. Onların desteği sayesinde örgüte her yıl milyonlarca dolarlık bağış yağıyor.

Hayvan hakları mücadelesinde ünlülerin desteği çok önemli. Örgütün kurucusu Ingrid Newkirk şöyle anlatıyor: "Ben çıkıp konuşsam pek az kişi kulak verir. Ancak Pamela Anderson’un bir çift sözü olduğunda herkes yediğini içtiğini bırakır onu dinler. Niyetleri sadece onunla seks yapmak olsa bile yine de dinlerler. Neticede mesajı bir şekilde beyinlerine ulaşır. Hep söylerim; memeleri çok büyük, ancak onların altında kocaman bir yürek yatıyor. O eylemcilerin en büyüğü."

Not: Foklar.gen.tr sitesi, Kanada’daki fok kıyımına karşı çıkanların mesajlarını bekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları