Asma yapraklı balık çorbası

Tuzlanmış asma yaprağı, bekleterek lezzetlendirilen başka her malzeme gibi eklendiği yemeğe derinlik katıyor. Anadolu’da birçok yerde sulu yemeğin içine doğranan bu yaprakları kullanarak, bu hafta doyurucu bir balık çorbası yaptım

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişi için)

Levrek 600-700 gramlık 2 adet
Balık kılçığı Yaklaşık yarım kilo
Patates 500 gram
Kuru soğan Bir adet
Sarımsak İki diş
Maydanoz Bir demet
Tuzlanmış asma yaprağı 10 yaprak
Tereyağı Üç çorba kaşığı
Beyaz şarap 150 ml.
Kırmızı kapya biber Bir adet
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Temizlenmiş balıkları ve varsa ilave edeceğiniz balık kılçıklarını bir tencereye alın. Buna gelişigüzel doğranmış kuru soğan, sarmısak, ve maydanozun dörtte üçünü katıp tencereye hepsinin üstünü örtecek kadar su koyun. Çok az tuz ve biraz karabiber ilave ettikten sonra tencereyi orta ateşe alın, kaynamaya başlayınca altını kısın ve yarım saat kadar pişirin. Pişerken suyu azalırsa ilave edin.
Hazır olduğunda balıkları kevgirle dikkatlice kenara alın ve etlerini ayıklayın. Balık suyunu güzelce süzün. Sonra balık suyunu tekrar tencereye alıp küçük doğranmış patatesi ekleyin. Patatesin üzerini iki parmaktan fazla geçmesin. Patates pişinceye kadar pişirmeye devam edin. Ardından tenceredeki karışımı el blendırıyla çekin ve pürüzsüz hale geldiğinde tencereyi ateşten alın, kapağını kapatın. Blendır yoksa patates piştiğinde karışımı çırpma teliyle sürekli karıştırıp malzemeyi birbirine yedirebilirsiniz.
Tereyağını bir tavada kızdırın, içine saplarını alıp incecik küp doğradığınız asma yapraklarını ekleyin ve orta ateşte karıştırarak yaprakların hafifçe kızarmasını sağlayın. Beyaz şarabı asma yapraklarına ekleyin, iki dakika daha pişirin ve hepsini patatesli çorbaya ekleyin. Maydanozun kalanını ve kaypa biberi incecik doğrayın. Ayıklayıp ayırdığınız balık parçalarını çorbaya katın, asma yaprakları tuzlu olduğu için tadına bakın ve gerekiyorsa tuz ekleyin. Yeterince sıcak değilse biraz daha ısıtın ve tabaklara alın. Üzerine maydanoz ve biberi serpiştirip servis edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları