Arap dayanışması fos çıktı

FİLİSTİNLİ meslektaşım Muhammed S.nin sesi hayal kırıklığını yansıtıyordu. Araplar da Arafat'ı yalnız bıraktılar. İslam Konferansı Örgütü'nün önceki günkü toplantısından hiçbir şey çıkmadı.

‘‘Biz zaten bir şey beklemiyorduk. Çünkü onların gerçek yüzlerini biliyoruz. Arap ülkelerinin yöneticileri sadece kendi güvenliklerini düşünürler.Artık yapayalnızız.’’

Bush
Yönetimi'nin, geçen hafta meydana gelen intihar saldırılarından sonra Şaron'a tam destek çıkmasının ardından Avrupa Birliği de perşembe günü yaptığı açıklamada intihar saldırılarını ‘‘terör eylemi’’ olarak niteledi. Avrupa bunu, ilk kez söylüyordu.

Ardından, İslam Konferansı Örgütü'nden de ciddi bir sonuç çıkmadı. Filistin Yönetimi, İslam ülkelerinin ABD'yi uyarmasını bekliyordu. Bu olmadı. 11 Eylül sonrası hiçbir İslam ülkesi Bush Yönetimi'ne kafa tutmayı düşünmedi.

Artık Filistin toprakları İsrail Hükümeti için bir Afganistan, Arafat da Bin Ladin'dir.

* * *

ORTADOĞU'da, barış psikolojisinin yerleşmemesinde Arap ülkelerinin katkısı çok büyüktür. İsrail devletinin yaşama hakkını savunan liderlerin arkasında gerektiği gibi durmadılar. Üstelik radikal örgütleri her zaman ellerinin altında tutmayı yeğlediler. Radikalizmi besleyen yoksulluk ortamının üstesinden gelemediler. Yolsuzluk ve baskı rejimlerini sürdürebilmek için radikal örgütlere göz yumdular, besleyip, desteklediler.

Şimdi, hem ABD'nin yanında yer almak hem de bu örgütlerle içli dışlılığı örtbas etmek için her şeyi yapmak durumundalar. İktidarlarının bir nevi garantisi bu.

* * *

ŞARON Hükümeti'nin Arafat'ı artık muhatap olarak görmeme kararı ne anlama geliyor?

Filistinli meslektaşım hattın öteki ucunda sorumu yanıtlıyor:

‘‘Bundan sonra üçüncü kişiler aracılığıyla görüşülecek. Filistin Yönetimi'nden hiç kimse İsrail'in muhatabı değil artık.’’

‘‘Arafat, Hamas ve İslami Cihat'a karşı etkili olamıyor mu?’’

İsrail Hükümeti ısrarla, Arafat'ın yeterince çaba göstermediğini söylüyor. Bir yetkili, ‘‘Arafat elinden geleni yapmıyor. Bu örgütlerin liderlerini değil, alt kademelerindeki isimleri tutukluyor’’ demişti.

‘‘Hayır Arafat elinden geleni yapıyor. Ama burada, İsrail şiddeti arttıkça halkın da Hamas ve İslami Cihad'a desteği artıyor.’’

* * *

İSRAİL'de insanlar, terör korkusuyla artık sokağa çıkamaz hale geldiler. Filistin ise tamamen kuşatma altında. İsrail askerleri ev ev aramalara başladılar.

Bölgede durum o kadar tehlikeli bir dönemece girdi ki, ABD ve Avrupa'yı tavır değiştirmek zorunda bıraktı.

ABD Dışişleri Bakanı'nın bölgede bulunan temsilcisi Burns, ‘‘Filistin halkının lideri Arafat'tır. Bizim muhatabımız O'dur’’ dedi.

Avrupa Birliği de bu sese katıldı. ‘‘Filistin Yönetimi'ni maddi olarak da desteklemeye devam edeceğiz’’ dedi Brüksel.

Araplar mı? Onlar yine durumun ne kadar kritik olduğuna dikkat çektiler.
Yazarın Tüm Yazıları