Antalya’nın lüks krallıklarındaki en iyi A La Cart restoranlar

Yaz esintilerinin iyiden iyiye hissedildiği bu günlerde, kendimizi tatile çıkma fikrine daha çok kaptırmış durumdayız. Doğal olarak da, turistik tesisler arasından bütçemize göre bir hedef belirleyip, yeme, içme, eğlence ve konaklama imkanlarını araştırıyoruz. Peşinen söyleyeyim, tatilinize ev sahipliği yapabilecek tesisler bu sezon sayıca daha fazla ve dinamik...

Ön planda olanları köşeme taşıyacağım ama görkemli bu cazibe merkezlerinin arasından en uygun ve iyisini seçmek için değil. Sadece bu lüks krallıkların en önemli ünitelerinden biri olan yeme içme bölümüne değinip, gelişen yeni trendi aktaracağım. O yüzden de başlığı “En iyi A La Cart restoranlar” yaptım. Ayrıca, içinizden “Bana ne!” ya da “Her sorun bitti, geriye lüks alışkanlıklar mı kaldı?”diyen çıkabilir. Onlar da kendine göre haklı ama Ankara’nın oluk gibi Antalya’ya akan tatilcilerini de yabana atmamak lazım.
Biz dönelim konumuza; Otellerin açık büfelerinde, elde tabak dolaşmanın modası geçti. Artık garsonların sipariş alıp hizmet ettiği şık restoranlar popüler. Turizmin kalbi Antalya’dan sahillere yayılan a la carte modasını yerinde test ettim ki, hazırladığım listede, beş yıldızlı otellerin en iyi a la carte restoranlarını bulacaksınız.
HAYAT ÇATLAK BARDAKTAKİ SUYA BENZER
Yazla birlikte, yoğun ve zorlu yaşam mücadelesine hedonist bir mola vermenin zamanı geldi. Daha önce de yazmıştım, büyük üstat Neyzen Tevfik ne diyor: “Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer. İçsen de tükenir içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek, yaşamasan da...”
‘Hayattan tat alma’ anlayışınızda, özellikle gastronomik deneyimlerin hatırı sayılır yeri varsa, bu yazıdaki listem sizi yakından ilgilendirecektir, diye düşünüyorum. Hemen öncesinde turizmde son yıllarda değişenlere bir bakalım. 1990’lı yılların sonuna doğru Magic Life oteller zincirinin başlattığı ‘her şey dâhil’ uygulaması, sektörde radikal bir değişim yarattı. Oda-kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon seçenekleri bir kenara bırakıldı. Sistem hızla yayılırken, kimileri sahip çıktı, kimileri “Kaliteyi düşürüyor” dedi. Öyle bir noktaya geldi ki; her şey dahil, ‘Türkiye’nin sistemi’ diye anılmaya başladı.
Uygulama cazipti; tüketici tatile giderken giderlerini önceden bilebiliyor, işletme ise fazla sayıda ve nitelikli eleman çalıştırmak zorunda kalmıyor, yani giderleri azalıyordu. Yiyecek üretimi ve sunumundaki maliyetlerin düşmesi, sistemin en önemli avantajlarındandı. Ancak her ürünün olduğu gibi bu sistemin de bir yaşam eğrisi vardı ve talep gitgide azaldı.
AÇIK BÜFELERİN PABUCU DAMA ATILDI
Artık müşteri, açık büfelerin fabrikasyon üretiminden hoşnut değil ve servisini kendisi yapmak (self-servis) istemiyor. Yerine Dünya mutfağından örnekler hazırlayan, kişiye özel hizmet sunan restoranları tercih ediyor. Sonuçta tesisler, açık büfenin yanı sıra ‘a la carte’ hizmet sunan ve belli tarzı olan restoranlar açtı. Bu akım Antalya’dan tüm sahil otellerine yayıldı.
Ancak bu değişim beraberinde sancılı bir geçişi de getirdi. Çünkü otel müşterileri, kısa süre öncesine kadar, her şey dâhil sistemin içinde yer alan ‘a la carte’ restoranlardan ücret ödemeden, rezervasyon yaptırarak faydalanabiliyordu. ‘A la carte’a talep artınca, müşteriler rezervasyon sırasının bir türlü gelememesinden, ya da otelin konsept restoranlarından sadece birine ulaşabilmekten şikâyet etmeye başladı. Çünkü işletmeler de, kalabalık grupların çifte rezervasyonundan şikâyetçiydi.
RESTORANLAR BEDAVAYDI PARALI OLDU
Kalabalık grupların her ferdi aynı akşam için farklı restoranlara rezervasyon yaptırıyor, geceyi birinde geçirirken diğerini haberdar etmediği için masalar boş kalıyordu. Gelinen noktada, ‘a la carte’ restoranlardan yararlanmak isteyenlerden kişi başı 5- 10 Euro arasında rezervasyon bedeli isteniyor. Yani restoranlar artık paralı. Açık büfeler ise hâlâ her şey dâhil paketinin içinde.
Artık oteller, gastronomik deneyimlerin, ideal konaklama için eşsiz bir tamamlayıcı olduğunun bilincinde. ‘A la carte’ restoranlarda Fransız, İtalyan, Uzakdoğu, Latin ve Osmanlı mutfaklarından lezzetleri tatmak mümkün. Şimdilerde Antalya’daki birçok otelde yedi kıtanın seçme mutfaklarından örnekler bulabilirsiniz. Üstelik hemen hemen tüm restoranlarda konsepte uygun tamamlayıcı unsurlar da ziyafet şölenini eksiksiz kılıyor. Örneğin, Ege restoranında yemeğinizi yerken, çeşit çeşit mezelerin yanı sıra, Ege esintileriyle dolu müzikler ruhunuzu besliyor. Uzakdoğu restoranında ise Sushi ile birlikte Tepenyaki ustalarının elinden çıkan egzotik tatları buluyorsunuz.
LATİN OTANTİZMİNE NE DERSİNİZ?
Detaylı düşünülmüş dekorasyonlar sayesinde de kendinizi gerçekten o ülke mutfağının iklim kuşağında hissedebiliyorsunuz. Hemen ilave edeyim, birçok tesis Güney Amerika mutfağının baharatlı tatlarını sevenleri de unutmamış. Bu restoranlarda Güney Amerika ülkelerinde yapılan taze nane yaprakları ile hazırlanan “Caipirinha” aperatif servisleri ile başlayıp “Rodizio servisi” ile süren Latin otantizmini yaşayabilirsiniz.
Az sayıda otel restoranı, ‘her şey dâhil’in ve 5-10 euro’luk rezervasyon uygulamasının dışında. Bazıları dünyanın sayılı restoranlarıyla paralel bir fiyat politikası ve kalite uyguluyor. Bünyelerinde geniş şarap mönüsünün ve her çeşit marka içkinin bulunduğu bu restoranlarda yemek gibi içecek seçimleri de size bırakılmış durumda. Tabii faturada gelen rakamların büyüklüğü de sizin çizeceğiniz rotaya göre belirleniyor. 5- 10 Euro rezervasyon uygulaması yapan birçok otel restoranında da içecek koleksiyonu geniş tutuluyor ve ekstra bedelle damak tadınıza uygun seçimler yapabiliyorsunuz.
İŞTE EN İYİ OTEL RESTORANLARI LİSTESİ
Peki, hangi restoran lezzetiyle, hangisi dekoru ve atmosferiyle, hangisi hizmet kalitesiyle ön plana çıkıyor? Birazdan aktaracağım liste, kişisel deneyimlerim ve gastronomiye meraklı profesyonellerin senteziyle ortaya çıkan bir liste ki, sizler için iyi bir yol haritası olabilir. Antalya’da bulunan 211 tane beş yıldızlı otel ve 30 tatil köyü arasında ön plana çıkanlar aşağıdaki gibi. Küçük bir not daha tam 154 tanesinde kişisel deneyimim var.
Önce Belek Turizm Merkezi’ndekiler: Maxx Royal Hotel, Calista Luxury Resort Hotel, Gloria Serenity Resort Hotel, Gloria Golf Resort,  Kempinski Hotel The Dome, Cornelia Diamond Golf Resort&Spa, Rixos Premium Belek, Ela Quality Resort Hotel, Adam&Eve Hotels, Susesi Resort Hotel, Xanadu Resort Hotel, Sirene Golf Hotel.
Antalya içi ve diğer beldelerindeki restoranı en iyi oteller: Hillside Su(Antalya),Mardan Palace Hotel(Kundu), Rixos Sungate Port Royal Hotel(Beldibi), IC Residence (Kundu), Miracle Resort Hotel (Lara) Limak Limra de Luxe Resort Hotel (Tekirova), Güral Premier (Tekirova), Starlight Resorat Otel (Manavgat),
Yazarın Tüm Yazıları